Uitzenden naar België met uitzendvergunning Flexhub
Als je personeel vanuit Nederland wil uitzenden naar België, moet je voldoen aan de erkenningsplicht. Geen zorgen! Doordat Flexhub een uitzendvergunning voor Vlaanderen heeft, krijg ook jij de mogelijkheid om uit te zenden in de noordelijke deelstaat van België, oftewel het Vlaams gewest. Dit is goed nieuws voor intermediairs die personeel willen uitzenden naar Vlaanderen.
Dit artikel is gecontroleerd door René de Haas, expert op het gebied van wet- en regelgeving in de flexbranche.
Voor welke sectoren geldt de uitzendvergunning?
De uitzendvergunning voor uitzenden in België van Flexhub geldt voor alle sectoren in het Vlaams gewest, met uitzondering van de Vleessector. Met Flexhub heb je zelfs de mogelijkheid om personeel uit te zenden in de bouwsector. Dit is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt, dus daar zijn we trots op! Door een extra erkenning mogen wij ook uitzendactiviteiten in de Bouwsector faciliteren.
Waarom via Flexhub uitzenden naar Vlaanderen?
Flexhub biedt een aantal belangrijke voordelen als je naar België wilt uitzenden:
- We zijn op de hoogte van alle wetten en regelgeving die komen kijken bij het uitzenden naar België;
- We kennen de ingewikkelde weg van de Belgische uitzendmarkt en de bijbehorende procedures;
- We nemen veel administratieve handelingen uit handen, zoals het aanvragen van de Limosa en A1-verklaringen;
- Het bespaart je € 75.000 aan waarborgsom die je als onderneming moet betalen om uit te kunnen zenden in België;
- Dankzij onze expertise en ervaring verloopt het hele proces rondom uitzenden in België soepel en zonder gedoe.
Aan welke voorwaarden moet je medewerker voldoen om uitgezonden te worden naar België?
De medewerker moet voor een periode van minstens 5 weken direct voorafgaand aan de tewerkstelling in België, een uitkering hebben gehad in Nederland of diezelfde periode op een Nederlandse loonlijst hebben gestaan. De medewerker moet ook officieel in Nederland wonen met een Nederlands verblijfadres.
Wat als mijn medewerker niet aan deze voorwaarden voldoet?
Bij Flexhub denken we altijd in mogelijkheden. Mocht een medewerker niet aan de voorwaarden voldoen, bespreken we graag met jou wat de alternatieven zijn om toch de juiste oplossing te vinden.
Extra regels voor uitzenden in België vanaf 2025
Vanaf 2025 zijn er strengere regels voor het uitzenden van werknemers naar België. Per 1 januari 2025 geldt namelijk in België voor aannemers een zorgvuldigheidsplicht. Deze regelgeving heeft als doel om illegale tewerkstelling te voorkomen en houdt in dat een Belgisch bedrijf dat werkzaamheden uitbesteedt, diverse gegevens van werkers moet opvragen bij zijn onderaannemer als deze niet uit België komen. Welke gegevens dat zijn hangt af van meerdere factoren waaronder de afkomst van de buitenlandse werknemer, de aard van het werk en de aanleiding voor inzet van de uitzendkracht.
Wat zijn de vereiste gegevens voor uitzenden naar België per 1 januari 2025?
Wanneer uitzendkrachten aan de slag gaan in België moet er een dossier getoond kunnen worden aan de sociale inspectiediensten als bewijs van legale tewerkstelling. Dit dossier moet de uitzendkracht kunnen tonen als hierom gevraagd wordt, en ziet er als volgt uit:
- Geldig paspoort
- Bewijs van recht op verblijf (indien van toepassing)
- Limosa
- A1 verklaring
- Arbeidsovereenkomst en addendum t.b.v. werken in België
Bij uitbesteding van je backoffice regelt Flexhub deze documentatie en hebben we al deze gegevens nodig. De informatie die wij uitvragen wordt namelijk opgevraagd bij het aanvragen van deze documenten bij de betreffende instanties. Om deze reden is het belangrijk dat alle gegevens zo volledig mogelijk worden ingevuld.
Wat zijn de gevolgen van incomplete dossiers?
Het risico bij incomplete dossiers of foutieve dossiers is groter geworden. Aan alle betrokken partijen kunnen boetes uitgedeeld worden als de onderaannemer toch aan de slag is gegaan zonder complete documentatie. Deze boetes kunnen hoog oplopen en foute documentatie kan zelfs resulteren in een strafrechtelijke vervolging. Bij incomplete of foutieve documentatie is de uitzendkracht namelijk illegaal tewerkgesteld. Dit maakt het uitzenden naar België risicovoller en eist zorgvuldigheid bij alle partijen. Als de zorgvuldigheidsplicht ingaat per 1 januari 2025 worden de controles dus nóg strenger, en de risico’s daarmee groter. Om deze reden besteden we bij Flexhub extra aandacht aan de verzameling van de gegevens.
Wat kost uitzenden naar België?
Neem contact op met Flexhub als je meer wilt weten over onze tarieven of gewoon meer wilt weten over de mogelijkheden.