
Van flexibel naar gelukkig: Werkgeluk voor uitzendkrachten
Bij Flexhub vinden we het belangrijk dat werknemers gelukkig zijn op de werkvloer, maar hoe krijg je dat nu voor elkaar? Hoewel je als intermediair of inlener het individuele geluk van medewerkers niet direct kunt sturen, kun je wel een omgeving creëren die werkgeluk bevordert. Dit is niet alleen fijn voor de werknemer, maar heeft ook positieve effecten op de prestaties. Gelukkige medewerkers hebben meer energie, plezier in hun werk, werken beter samen en zijn gemotiveerder. Daarnaast verzuimen ze minder en is er minder personeelsverloop.
Dit artikel is gecontroleerd door Rosalynn Bommeljé, expert op het gebied van interne communicatie en werkgeluk.
Wat is werkgeluk?
Werkgeluk is meer dan enkel tevreden zijn met je baan; het omvat een diepere, meer betekenisvolle ervaring. Het gaat om het gevoel van betrokkenheid bij zowel je werk als je collega’s, en om de zingeving die je haalt uit de taken die dagelijks uitvoert. De definitie van werkgeluk verschilt van persoon tot persoon. Wat de ene werknemer gelukkig maakt, kan voor de andere werknemer heel anders zijn. Sommige mensen voelen zich gelukkig in een gestructureerde omgeving waar duidelijke verwachtingen en taken zijn, terwijl anderen floreren in een dynamische setting met veel afwisseling en uitdagingen. Daarnaast speelt de bedrijfscultuur ook een cruciale rol; een ondersteunende en inclusieve cultuur kan het gevoel van werkgeluk aanzienlijk versterken. (CNV)
Wat zeggen experts?
Onderzoek van de Universiteit van Warwick toont aan dat geluk op de werkvloer een positieve invloed heeft op de productiviteit van werknemers. Gelukkige medewerkers zijn tot 12% productiever. Dit blijkt uit vier experimenten met meer dan 700 deelnemers, waarbij gelukkige werknemers werden blootgesteld aan humor of traktaties, terwijl anderen werden gevraagd naar negatieve ervaringen. Professor Andrew Oswald benadrukt dat bedrijven zoals Google in werknemerstevredenheid hebben geïnvesteerd, wat resulteerde in een stijging van 37%.
Een voorbeeld is het implementeren van gezondheidsprogramma’s, zoals fitnessabonnementen en mindfulness-sessies. Dit draagt bij aan het fysieke en mentale welzijn van werknemers. Ook investeren veel bedrijven training en ontwikkeling van medewerkers door het aanbieden van cursussen, workshops en coaching. Dit stimuleert persoonlijke groei en vergroot de inzetbaarheid. Als laatste het erkennen van de prestaties van werknemers door middel van prijzen, bonussen of zelfs een simpel bedankje kan de motivatie verhogen. Dit kan ook via een ‘werknemer van de maand’-programma.
Gelukkige werknemers gebruiken hun tijd effectiever, wat sneller leidt tot snellere en kwaliteitsvolle output. Dr. Eugenio Proto stelt dat het onderzoek waardevolle inzichten biedt voor werkgevers om hun werkplekken emotioneel gezond te maken.
Het belang van werkgeluk
Medewerkers die werkgeluk ervaren, hebben doorgaans minder stress, wat resulteert in minder ziekteverzuim, een lager risico op burn-outs en een hogere retentie. Daarnaast ervaren zij meer optimisme, creativiteit en geluk. Wanneer medewerkers zich goed voelen, stralen ze dat ook uit. Dit leidt tot een verbeterde werksfeer en verhoogde inzet, wat niet alleen opvalt bij collega’s, maar ook bij klanten.
Wat kun jij als werkgever doen?
Als intermediair of inlener kun je een aanzienlijke impact hebben op het werkgeluk van je medewerkers. Hoewel elke medewerker uiteindelijk zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar werkgeluk, geldt het principe ‘it takes two to tango’. Daarom is het belangrijk dat jij als werkgever ook je aandeel in het werkgeluk serieus neemt. Aangezien werkgeluk zo persoonlijk is, kan het een uitdaging zijn voor werkgevers om hier effectief mee aan de slag te gaan.
Er zijn verschillende factoren waarmee je als werkgever aan de slag kunt gaan om het werkgeluk te bevorderen. Ten eerste hechten medewerkers veel waarde aan werken voor een organisatie waar ze trots op zijn en die een hoger doel nastreeft. Zorg ervoor dat het verhaal van de organisatie niet alleen mooi op papier staat, maar ook zichtbaar is in het onboardingstraject en in het frequente contact. Lees bijvoorbeeld alles over het matchproces bij Profmatch.
Uitzendbureaus spelen een belangrijke rol in het bevorderen van werkgeluk voor uitzendkrachten, ondanks de diversiteit aan opdrachtgevers. Een belangrijke stap is het onderhouden van open communicatie. Regelmatige check-ins met uitzendkrachten helpen om hun ervaringen en wensen in kaart te brengen. Daarnaast kunnen opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden, zoals trainingen en carrière-advies, bijdragen aan hun tevredenheid en inzetbaarheid.
Sociale interactie en waardering zijn ontzettend belangrijk voor een positieve werksfeer. Organiseer teambuilding-activiteiten en erken de prestaties van uitzendkrachten om hun betrokkenheid te vergroten. Tot slot is het belangrijk om duidelijke communicatie met opdrachtgevers te waarborgen, zodat de wensen van uitzendkrachten gehoord kunnen worden.
Door deze initiatieven te omarmen, kunnen uitzendbureaus het werkgeluk van uitzendkrachten aanzienlijk vergroten, zelfs in een dynamische werkomgeving.
De toekomst
In de toekomst zal de flexbranche blijven ontwikkelen. Uitzendkrachten zullen steeds meer waarde bieden dankzij hun expertise en tijdelijke beschikbaarheid. Intermediairs spelen hierin een essentiële rol door de (persoonlijke) ontwikkeling van uitzendkrachten te bevorderen en hen zekerheid en diversiteit in hun carrièrekansen te bieden. Meer weten? Flexhub staat voor je klaar! We adviseren je graag, helpen je met de opstart en staan ook daarna voor je klaar.