09/04/2024

Toelatingsstelsel uitzendbureaus vervangt certificeringsplicht

Het Nederlandse uitzendlandschap ondergaat ingrijpende veranderingen. Om de positie van arbeidsmigranten in Nederland te verbeteren ligt er op dit moment een wetsvoorstel tot het wijzigen van de ‘Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta)’.

Wanneer de Eerste Kamer akkoord gaat met dit voorstel wordt er op 1 januari 2026 een toelatingsstelsel ingevoerd voor alle uitzendbureaus, detacheringsbureaus en pay-rollers die arbeidskrachten ter beschikkingstellen.

Dit nieuwe toelatingsstelsel is één van de grootste veranderingen binnen de flexbranche van de afgelopen jaren. Juist nu staan wij voor jou klaar en helpen we bij elke stap!

Dit artikel is gecontroleerd door Denise Sterk, expert op het gebied van backoffice dienstverlening.

Wat is het toelatingsstelsel voor uitzendbureaus?

Vanaf 2027 mogen uitzendondernemingen alleen nog arbeidskrachten ter beschikking stellen wanneer ze de goedkeuring hebben van de Ministerie SZW. De ingangsdatum van de Wtta is 1 januari 2026, maar handhaving vindt plaats per 1 januari 2027. Bij het nieuwe toelatingsstelsel moeten uitzendbureaus kunnen aantonen dat zij zich houden aan de wet- en regelgeving. Het aantonen gebeurt door middel van:

  1. Een SNA-Keurmerk
  2. Waarborgsom van € 100.000, –
  3. Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
  4. Meld- en administratieplicht
  5. Verhoging minimale stortingspercentage G-rekening

Bekijk hier de infographic over hoe het toelatingsstelsel er in de praktijk uit ziet.

Toelatingsstelsel i.p.v. verplichte certificering uitzendbureaus

Eerder werd er nog gesproken over een verplichte certificering voor uitzendbureaus in 2025. Dit is nu van tafel en vervangen door het toelatingsstelsel. Veel onderdelen uit beide wetsvoorstellen zijn echter vergelijkbaar.

De Tweede Kamer gaat binnenkort praten over de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (WTTA). Het is nog niet precies bekend wanneer, maar waarschijnlijk voor de zomer van 2024. Het is echter nog niet zeker of de wet er echt gaat komen. Veel politici hebben twijfels. Ze vinden het belangrijk dat de wet meer bescherming biedt aan arbeidsmigranten, maar ze maken zich zorgen over de kosten (143 miljoen per jaar) en of het wel haalbaar is om alle bedrijven te controleren voordat ze mogen werken onder deze wet.

Doel toelatingsstelsel uitzendbranche: reputatie herstellen

In de afgelopen jaren heeft de uitzendbranche geleden onder uitzendbureaus die bewust de Nederlandse wet- en regelgeving ontweken. Deze onwettige praktijken hebben de reputatie van de uitzendbranche behoorlijk geschaad. Daarom is het nu aan de hele branche om deze reputatie te herstellen. Onder meer door het vertrouwen van klanten en werknemers terug te winnen. Het toelatingsstelsel is één van de manieren waarop de overheid dit wil bereiken. Flexhub draagt hier graag aan bij!

Belangrijkste punten van het toelatingsstelsel

Dit nieuwe wetsvoorstel is van toepassing op alle ondernemingen die arbeidskrachten ter beschikking stellen in Nederland. Dit geldt dus ook detacheringsbureaus en buitenlandse ondernemingen die dit in Nederland doen. Inleners mogen geen zaken meer doen met uitzenders die niet zijn toegelaten, anders riskeren ze boetes. Om te controleren welke uitzenders zijn toegelaten, komt er een openbaar register.

Waarborgsom en normenkader toelatingsstelsel

Voor het toelatingsstelsel moeten uitzenders gedurende vier jaar een waarborgsom van €100.000 storten. Er zijn echter uitzonderingen voor uitzenders die al vier jaar onafgebroken in het Handelsregister zijn ingeschreven en die aan bepaalde fiscale eisen voldoen. Het normenkader van de Stichting Normering Arbeid (SNA), op basis van de NEN 4400-1 norm, dient als basis voor het beoordelen of een uitzender toegelaten wordt. Private inspectie-instellingen zullen dit vervolgens periodiek controleren.

WP 17 - Toelatingsstelsel uitzendbranche voorkant

Wil je meer weten over deze waarborgsom en checken of die ook voor jou geldt? Download dan onze uitgebreide whitepaper over het Toelatingsstelsel.

Flexhub: jouw partner in veilig en efficiënt Uitzenden 

Door het juridisch werkgeverschap en de backoffice uit te besteden aan specialisten zoals Flexhub, creëren uitzendbureaus een solide basis. Dit betekent dat ze de zware waarborgsom van €100.000 niet hoeven te betalen. En ze kunnen vertrouwen op ondersteuning in administratie, software, juridisch advies, debiteurbeheer en financiële zekerheid.

Toelatingsstelsel uitzendbranche: Flexhub helpt!  

De nieuwe maatregelen en het toelatingsstelsel markeren een belangrijke verschuiving in de uitzendbranche. Met als doel het herstel van de reputatie en het waarborgen van eerlijke en legale arbeidspraktijken. Voor uitzendbureaus die hun toekomst willen veiligstellen, is samenwerken met gespecialiseerde partners zoals Flexhub een slimme zet. Zo kunnen ze voldoen aan de nieuwe eisen en risico’s minimaliseren.

Meer informatie

Wil jij je tijd en energie liever besteden aan je kernactiviteiten? Besteed dan je backoffice uit aan Flexhub. Wij zijn de one-stop-shop om contracten, verloning, facturatie en margebewaking uit te besteden. Tevens voorzien wij jou van de beste juridische, financiële en ondernemersadviezen, waardoor je als flexondernemer zorgeloos kan focussen en excelleren. Klik hier voor meer informatie over onze backoffice dienstverlening.

Deel artikel
Auteur
Rosalynn Bommeljé
Rosalynn is als communicatiespecialist de juiste persoon om ingewikkelde informatie te vertalen in jip-en-janneke taal. Binnen Flexhub houdt ze zich met name bezig met klantcommunicatie en interne communicatie, waardoor ze altijd precies weet wat er speelt. Haar vaardigheden gaan echter verder dan dat. Met haar levendige persoonlijkheid en creatieve geest weet ze ook pakkende content te creëren voor onze social media kanalen, waarmee ze een breed publiek weet te bereiken. Daarnaast staat Rosalynn altijd klaar om collega's te ondersteunen bij presentaties en andere middelen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Rosalynn.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
Denise Sterk
Met haar jarenlange ervaring in de uitzendbranche weet Denise als geen ander hoe ze andere flexondernemingen verder kan helpen. En hoe ze het team van backoffice specialisten en relatiebeheerders het beste aan kan sturen. Denise hecht een groot belang aan klantrelaties en is goed bekend met de wet- en regelgeving in de flexbranche, waardoor ze waardevol advies en ondersteuning kan bieden aan onze klanten. Daarnaast weet Denise een inspirerende werkomgeving te creëren waarin haar teamleden zich kunnen ontwikkelen en excelleren. Haar toewijding en expertise dragen bij aan het succes van Flexhub en onze klanten. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Denise.

LinkedIn-icon

Expert
Ook interessant: