
Alles over de Wet arbeid vreemdelingen (Wav): regels, vergunningen en verplichtingen
De Wet arbeid Vreemdelingen (Wav) speelt een belangrijke rol bij buitenlandse werknemers in Nederland. Deze wet zorgt ervoor dat werknemers uit niet-EER landen de regels van de Nederlandse arbeidsmarkt kunnen volgen. In dit artikel leggen we uit wat de wet inhoudt, welke regels er zijn voor het verkrijgen van een tewerkstellingsvergunning en hoe je kunt voldoen aan de verschillende verplichtingen. We lichten een paar belangrijke artikelen uit, zoals artikel 15a van de Wet arbeid vreemdelingen en de ketenaansprakelijkheid. Zo ben je goed voorbereid!
Dit artikel is gecontroleerd door Karin Breedveld, expert op het gebied van wet- en regelgeving in de flexbranche.
Wat is de Wet arbeid vreemdelingen (Wav)?
De wet Wav regelt de tewerkstelling van vreemdelingen in Nederland. De wet zorgt ervoor dat mensen van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland alleen in Nederland werken als dat nodig is. Dit wordt gecontroleerd door de Nederlandse Arbeidsinspectie. De wet beschrijft ook dat voor bepaalde werknemers een tewerkstellingsvergunning aangevraagd moet worden.
Werknemers van binnen de EER en Zwitserland hebben geen tewerkstellingsvergunning nodig om in Nederland te werken, vanwege het vrije verkeer van arbeid binnen de Europese Unie. Voor werknemers uit andere landen, zoals India, Turkije of Marokko, geldt dat ze wel een tewerkstellingsvergunning nodig hebben.
Werknemer uit niet-EER land
Als je een werknemer uit een niet-EER land in dienst wilt nemen, moet je een tewerkstellingsvergunning aanvragen bij de Nederlandse autoriteiten. Dit geldt ook voor kennismigranten die een specifieke vergunning nodig hebben. Je moet aantonen dat er geen geschikte kandidaten uit Nederland of de EER beschikbaar zijn voor de functie. Het besluit uitvoering Wet Arbeid Vreemdelingen legt precies uit wanneer en hoe je zo’n vergunning kunt aanvragen. Het is belangrijk om hierbij alle regels te volgen, anders kun je te maken krijgen met hoge boetes.
De tewerkstellingsvergunning en ketenaansprakelijkheid
Een belangrijk onderdeel van de Wet arbeid vreemdelingen is de ketenaansprakelijkheid. Dat betekent dat iedereen binnen de keten (mede)verantwoordelijk is voor de naleving van de wetgeving, zoals de inlener, het uitzendbureau of een andere tussenpersoon. Als een werknemer zonder de juiste vergunning werkt, kan iedereen in de keten die bij de tewerkstelling betrokken is, beboet worden. Het is dus belangrijk om goed te controleren of alles in orde is.
Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen 2024
In 2024 is een wijziging aangebracht in het Vreemdelingenbesluit 2000, het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen 2022 en andere wetten om nieuwe Europese regels in te voeren. De wijziging gaat over het toelaten van hooggekwalificeerde arbeidsmigranten uit niet-EU landen en medewerkers die werken op de grens van 2 verschillende landen. De focus ligt op versoepeling van toelatingseisen, bijvoorbeeld het salariscriterium en de erkenning van hogere beroepskwalificaties. Verder worden regels duidelijk over het verblijf van gezinsleden en mobiliteit binnen EU-lidstaten. Het doel is om talent aan te trekken voor de arbeidsmarkt in Nederland.
Ook heeft de Wet arbeid vreemdelingen in 2024 een herziening ondergaan die invloed heeft op de beleidsregel boeteoplegging Wet arbeid vreemdelingen 2024. De boetes zijn strenger geworden voor overtredingen.
Artikel 15a Wet arbeid vreemdelingen: Identiteitscontrole binnen 48 uur
Volgens Artikel 15a van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) moet je als werkgever de identiteit van werknemers binnen 48 uur controleren, wanneer de toezichthouder daarom vraagt. Dit geldt voor alle medewerkers die voor de opdrachtgever werken. De werkgever moet een geldig identiteitsbewijs controleren en bewaren in de administratie. Een kopie van dit document moet dan aan de toezichthouder overhandigd worden. Zorg dat je deze regels goed opvolgt, want bij een fout kun je een flinke boete krijgen.
Wil je meer weten over identiteitscontrole? Lees dan dit artikel over de verificatieplicht.
Verklaring Wet arbeid vreemdelingen aanvragen
Wanneer een werknemer een tewerkstellingsvergunning nodig heeft, moet je een verklaring Wet arbeid vreemdelingen aanvragen. Dat kan online via het UWV of de Nederlandse Arbeidsinspectie. Zorg dat je kan aantonen dat er geen geschikte kandidaat uit Nederland of de EER beschikbaar is voor de functie.
De Wet arbeid vreemdelingen en het UWV
Het UWV speelt een belangrijke rol in de uitvoering van de Wav. Ze helpen bij het verlenen van tewerkstellingsvergunningen en controleren of de regels correct worden nageleefd. Als werkgever kun je via het UWV informatie krijgen over de voorwaarden voor het aanvragen van een tewerkstellingsvergunning en hoe je deze procedure kunt doorlopen.
In sommige gevallen kan het UWV ook advies geven over de mogelijkheden voor kennismigranten, die soms sneller een vergunning kunnen krijgen. Hier is Flexhub al erkend referent voor. En over kennismigranten hebben we een handig whitepaper beschikbaar!
De Wet arbeid vreemdelingen in 2023 en 2024
De veranderingen in 2023 en 2024 maken helder dat het belangrijk is om steeds op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. De regeling Wet arbeid vreemdelingen bevatte in 2023 nieuwe richtlijnen voor het aanvragen van een tewerkstellingsvergunning en de procedures die werkgevers moeten volgen. In 2024 zijn er wederom veranderingen doorgevoerd die de ketenaansprakelijkheid en de controles rondom de tewerkstellingsvergunning versterken.
Hogere boete sinds 2025
Het niet naleven van de Wet arbeid vreemdelingen kan zorgen voor zware boetes en zelfs strafrechtelijke vervolging. De Nederlandse Arbeidsinspectie kan sinds 1 februari 2025 hogere boetes opleggen aan werkgevers die arbeidsmigranten illegaal in dienst nemen. De boete bij overtreding van de Wav kan nu oplopen tot 11.250 euro per werknemer. Deze kan nog verhoogd worden als er ook sprake is van misstanden zoals slechte arbeidsvoorwaarden, slechte huisvesting en het innemen van paspoorten van de arbeidsmigranten.
Zorg dus dat je altijd de juiste tewerkstellingsvergunning aanvraagt en geen werknemers uitzendt zonder de juiste vergunning. Ook moet je administratie op orde zijn, zodat je kan aantonen dat je voldoet aan de Wet arbeid vreemdelingen. De regels over de documentatie die nodig is om aan te tonen dat een werknemer legaal in Nederland werkt, vind je ook in het besluit Wet arbeid vreemdelingen.
Met Flexhub aan je zijde sta je sterk
De Wet arbeid vreemdelingen (Wav) is super belangrijk als je werknemers uit niet-EER landen in dienst wilt nemen. Door de regels goed te volgen en te begrijpen, voorkom je problemen met de Nederlandse Arbeidsinspectie. Heb je Flexhub aan je zijde, dan sta je nog sterker! Wij helpen je navigeren door alle wet- en regelgeving en zorgen dat je administratie waterdicht is. Dan kun jij doen waar je goed in bent! Neem contact met ons op als je meer wilt weten.