08/07/2025

Gelijkwaardige beloning in de Uitzendcao 2026-2028: zo bereid je je voor

Vanaf 1 juli 2026 verdwijnt de traditionele inlenersbeloning uit de ABU- en NBBU-cao’s. Daarvoor in de plaats komt een systeem van gelijkwaardige beloning in de Uitzendcao. Dat klinkt eerlijk, maar roept ook veel vragen op. Wat betekent dit precies? Hoe voer je het door in je processen? En hoe zorg je dat je aan de regels voldoet zonder stress? In dit artikel nemen we je stap voor stap mee in de verandering, wat het betekent voor jouw uitzendbureau én hoe je slim voorbereid aan de slag kunt gaan.

Dit artikel is gecontroleerd door René de Haas, expert op het gebied van wet- en regelgeving in de flexbranche.

Wat is gelijkwaardige beloning volgens de Uitzendcao 2026-2028?

Gelijkwaardige beloning betekent dat uitzendkrachten recht hebben op arbeidsvoorwaarden die minstens gelijkwaardig zijn aan die van vaste medewerkers bij de inlener. Dit geldt vanaf dag één van de uitzending.

In het nieuwe systeem verdwijnt de vaste set met standaard arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten, zoals:

  • 25 vakantiedagen;
  • 8,33% vakantiebijslag;
  • Vaste reserveringen.

Daarvoor in de plaats komt een maatwerkpakket dat je als uitzendbureau moet afstemmen op de arbeidsvoorwaarden van de opdrachtgever.

Essentiële en niet-essentiële arbeidsvoorwaarden: wat valt eronder?

De nieuwe cao maakt onderscheid tussen twee soorten arbeidsvoorwaarden, essentiële en niet-essentiële arbeidsvoorwaarden. Vooral over dat laatste is nog wat discussie.

Wat zijn essentiële arbeidsvoorwaarden?

  • Het brutoloon
  • Arbeidsduur en werktijden
  • Overwerkregels
  • Vakantie- en verlofregelingen
  • Pauzes

Deze voorwaarden moeten één-op-één overeenkomen met wat vaste medewerkers krijgen.

Wat zijn niet-essentiële arbeidsvoorwaarden?

Dit kan verschillen per inlener. Hier vallen bijvoorbeeld de volgende onderdelen onder:

  • Reiskostenvergoeding
  • Fietsplan
  • Bonusregelingen
  • Aanvullende pensioenbijdragen

Voor deze elementen mag je een gelijkwaardige compensatie bieden. Bijvoorbeeld met een hogere bonus of extra salaris. Als het totaal maar vergelijkbaar is in waarde. Je snapt dat hier de meeste onduidelijkheid zit, omdat iedereen hier een andere interpretatie kan hebben.

Waarom verdwijnt de inlenersbeloning?

De wijziging komt voort uit de nieuwe Wet Meer zekerheid voor flexwerkers. Deze wet beperkt de mogelijkheden om via cao’s af te wijken van het reguliere arbeidsrecht. Gelijkwaardige beloning zorgt ervoor dat uitzendkrachten niet langer worden achtergesteld ten opzichte van vaste krachten.

Het doel is om meer zekerheid en gelijke behandeling te creëren voor iedereen op de werkvloer.

Transitie gelijkwaardige beloning: stappenplan voor uitzendbureaus

De overgang naar gelijkwaardige beloning kunnen we niet zomaar maken. We gaan van de toepassing van 1 cao (de Uitzendcao), naar wel 100 verschillende. En dan niet op vaste onderdelen, want die kunnen per inlener verschillen. Deze transitie vraagt dus wat voorbereiding.

Stappenplan gelijkwaardige beloning:

  1. Inventariseer de arbeidsvoorwaarden per opdrachtgever. Gebruik hiervoor het standaard uitvraagformulier dat ABU en NBBU aanbieden.
  2. Vergelijk de voorwaarden. Analyseer welke verschillen er zijn met de standaard arbeidsvoorwaarden die je nu toepast.
  3. Bepaal het gelijkwaardige pakket. Zorg voor een combinatie die qua waarde vergelijkbaar is met de voorwaarden van de inlener.
  4. Leg afspraken goed vast. In contracten, planningssystemen en je administratie.

Hoe gebruik je Wijzerbelonen.nl effectief?

Op 27 mei 2025 lanceerden ABU en NBBU het platform Wijzerbelonen.nl. Dit platform biedt ondersteuning met tools, uitleg en formats. En kan dus jouw digitale steunpilaar zijn bij de overgang. Met onder andere:

  • Een uniforme checklist en uitvraagformulier
  • Tools om voorwaarden te vergelijken
  • Informatie over cao’s, jurisprudentie en handreikingen
  • Updates over de uitwerking van de nieuwe regels

Tip: integreer de uitvraagmodule in je onboardingproces voor nieuwe opdrachtgevers.

Overgangsregeling: wat betekent dat voor jouw uitzendkrachten?

Voor lopende plaatsingen is er een overgangsregeling van zes maanden (tot 1 juli 2026). Blijkt dat een uitzendkracht onder de oude regeling beter af was? Dan behoudt diegene tijdelijk zijn of haar oude rechten, zoals meer vakantiedagen en een hogere vakantiebijslag.

Let op: Deze plannen hangen samen met de in behandeling zijnde wet Meer zekerheid voor flexwerkers, die nog formeel moet worden aangenomen. Hierdoor kunnen er nog  aanpassingen op detailniveau voorkomen.

Zorgen over de gelijkwaardige beloning? Flexhub helpt!

We snappen dat deze verandering vragen bij je oproept. Want hoe houd je al die arbeidsvoorwaarden bij? En: wat als mijn opdrachtgever geen of niet complete informatie aanlevert? Flexhub staat klaar om je hierin te ondersteunen. Wij zijn dé backoffice-partner voor flexondernemers met ambitie. We helpen je bij:

  • Het inrichten van een slim uitvraagproces
  • Het automatiseren van vergelijking en registratie
  • Het juridisch correct vastleggen van afspraken
  • Communicatie met opdrachtgevers en uitzendkrachten

Waarom moeilijk doen, als het samen kan? Met onze kennis, tools en betrokken support maak jij een vliegende start.

Veelgestelde vragen over gelijkwaardige beloning

Moet ik alle arbeidsvoorwaarden van de inlener kennen?

Ja, als uitzendbureau ben je verplicht om alle arbeidsvoorwaarden van je opdrachtgever zorgvuldig te inventariseren en vast te leggen. Het gaat hierbij niet alleen om het loon, maar ook om bijvoorbeeld: werktijden, vakantie, bonusregelingen en reiskosten. Je kunt  hiervoor het standaard uitvraagformulier van ABU of NBBU gebruiken. Door dit goed te doen, voorkom je discussies én ben je voorbereid op controles van de inspectie.

Wat als mijn opdrachtgever geen informatie geeft?

Het is belangrijk dat je als uitzendbureau je verplichtingen nakomt, ook als de opdrachtgever niet volledig meewerkt. Jij blijft namelijk (mede)verantwoordelijk voor het correct toepassen van de arbeidsvoorwaarden. Leg deze verplichting daarom duidelijk vast in je samenwerkingsovereenkomst. En wees proactief: informeer je klant over de nieuwe regels en de gevolgen als zij geen informatie aanleveren.

Hoe weet ik of een pakket echt gelijkwaardig is?

Gelijkwaardigheid betekent niet dat alles identiek hoeft te zijn, maar dat de waarde van het totale pakket overeenkomt. Als je bijvoorbeeld minder vakantiedagen aanbiedt dan aan vaste medewerkers, kun je dat compenseren met een hoger uurloon of extra toeslagen. Gebruik tools zoals Wijzerbelonen.nl om een objectieve vergelijking te maken. Zorg ook dat je dit kunt onderbouwen met documentatie voor eventuele inspecties.

Wanneer controleert de Inspectie?

Vanaf 1 januari 2026 controleert de Inspectie SZW of je de afspraken over gelijkwaardige beloning uit de cao correct toepast. Ze baseren dat op de cao-afspraken en de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi). Ze kijken onder meer naar je administratie, het gebruik van uitvraagformulieren en of je de juiste informatie hebt vastgelegd. Goede documentatie en naleving zijn dus enorm belangrijk om sancties te voorkomen.

Geldt de overgangsregeling ook voor nieuwe plaatsingen?

Nee, de overgangsregeling is alleen bedoeld voor uitzendkrachten die al vóór 1 januari 2026 geplaatst waren en onder de oude inlenersbeloning vallen. Is de nieuwe regeling voor hen nadeliger, dan mogen zij tijdelijk (tot 1 juli 2026) nog gebruikmaken van de oude voorwaarden. Voor nieuwe plaatsingen gelden vanaf 1 januari direct de nieuwe regels voor gelijkwaardige beloning.

Kan ik hulp krijgen bij de implementatie?

Jazeker. Flexhub helpt je met tools, advies en praktische begeleiding. Samen zorgen we voor een soepele transitie. Wil je het zeker goed regelen? Plan dan een gratis adviesgesprek met een van onze experts. Samen groeien, samen sterker – dat is waar we bij Flexhub voor staan.

Deel artikel
Auteur
Sanne de Ruijter
Sanne is een doorgewinterde marketeer met een passie voor duidelijke taal. Of het nu gaat om een ingewikkeld wetsvoorstel of een strategisch marketingplan: Sanne vertaalt het naar begrijpelijke en aansprekende content. Dankzij haar brede ervaring in uiteenlopende branches weet ze precies welke boodschap blijft hangen én aanzet tot actie. Bij Flexhub richt ze zich op het versterken van de naamsbekendheid én het imago van Flexhub onder prospects en klanten. Haar kracht? Creativiteit koppelen aan inhoud, zonder de doelgroep uit het oog te verliezen. Meer weten over Sanne? Bekijk haar LinkedIn-profiel.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
René de Haas
Onze business innovation manager René is een pietje precies en houdt van structuur en duidelijkheid. Hij houdt nauwlettend de markt in de gaten, van ontwikkelingen in de salarisadministratie tot veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving. Zijn nieuwsgierigheid en analytische geest zorgen ervoor dat hij altijd op de hoogte is van de laatste trends en innovaties in de branche. René gaat echter nog een stap verder. Hij is voortdurend op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden om de dienstverlening van Flexhub te verbeteren en te innoveren. Hij is de drijvende kracht achter het implementeren van nieuwe processen die onze klanten en medewerkers ten goede komen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van René.

LinkedIn-icon

Expert