22/05/2024

Wat is de Wet WIEG: Wet Invoering Extra Geboorteverlof?

In de Wet WIEG (Wet Invoering Extra Geboorteverlof) zijn de rechten voor aanvullend geboorteverlof vastgelegd, speciaal voor ouders van pasgeboren kinderen. Sinds de nieuwe wetgeving krijgen partners bij een fulltime baan vijf dagen betaald verlof na de geboorte van de baby in plaats van twee. Bij een parttime baan hangt het aantal verlofdagen af van het aantal werkuren per week. Maar hoe zit het precies met de Wet WIEG in 2024?

Dit artikel is gecontroleerd door René de Haas, expert op het gebied van wet- en regelgeving in de flexbranche.

Hoe lang duurt het geboorteverlof?

Simpel gezegd: je hebt recht op 1 werkweek geboorteverlof als je vrouw of partner bevallen is. De werkgever betaalt dit verlof. Om het aantal uur geboorteverlof vast te stellen, wordt de arbeidsduur zoals afgesproken in de arbeidsovereenkomst aangehouden. Wanneer je al ouderschapsverlof opneemt, worden deze uren niet in mindering gebracht.

Voorbeeld duur geboorteverlof

Stel je bent in loondienst met een contract van 40 uur per week. Omdat je al een kind hebt, neem je al een tijdje 8 uur ouderschapsverlof per week op. Je werkt daarom effectief 32 uur per week. Na de geboorte van je tweede kind, heb je toch opnieuw recht op 40 uur geboorteverlof.

Duur geboorteverlof bij meerling

Dat blijft hetzelfde. Ook als je partner van een meerling bevalt, heb je recht op 1 werkweek aan geboorteverlof. Dit aantal wordt dus niet verdubbeld, ook al zou dat misschien handig zijn 😉

Wanneer geboorteverlof opnemen?

Het geboorteverlof moet je binnen vier weken na de bevallingsdag opnemen, maar je mag het wel spreiden. Dat overleg je natuurlijk het beste met de werkgever.

Wat is aanvullend geboorteverlof?

Sinds 1 juli 2020 kan een werknemer naast deze betaalde werkweek, aanvullend vijf keer de wekelijkse arbeidsduur opnemen, binnen zes maanden na de geboorte van de baby. Via het UWV kan de werkgever een uitkering aanvragen voor 70% van het dagloon.

Aanvullend geboorteverlof spreiden

Ook dit aanvullend geboorteverlof mag je gespreid opnemen. De werkgever mag deze spreiding alleen weigeren als er een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang is. Een roostertechnisch probleem wordt bijvoorbeeld niet als zwaarwegend beoordeeld.

Wet betaald ouderschapsverlof

Dan is er ook nog zoiets als ouderschapsverlof. Beide ouders hebben sinds 2 augustus 2022 ook het recht om 9 weken betaald ouderschapsverlof op te nemen in het 1e levensjaar van het kind, waarbij ze een uitkering van het UWV krijgen. Dit is aanvullend op de bestaande verlofregeling binnen de Wet Arbeid en Zorg (WAZO).​ De uitkering van het UWV is 70% van het dagloon dat je verdient (tot een maximum). 

Aanvullend onbetaald ouderschapsverlof

In totaal mogen ouders allebei 26 weken ouderschapsverlof opnemen in de eerste 8 jaar na de geboorte van hun kind. Naast de 9 weken betaald ouderschapsverlof (zie vorige alinea) kun je ook nog 17 weken aanvullend ouderschapsverlof opnemen. Die 17 weken mag je gespreid opnemen over 8 jaar.

Hoe vraag je aanvullend geboorteverlof of ouderschapsverlof aan?

Wil je gebruikmaken van aanvullend geboorteverlof? Vraag dit minimaal 4 weken van tevoren aan bij je werkgever. Die vraagt de uitkering voor aanvullend geboorteverlof of ouderschapsverlof aan bij het UWV. Het UWV betaalt de uitkering aan de werkgever, die dit vervolgens aan de werknemer uitkeert. In sommige cao’s is 100% loondoorbetaling vastgelegd in de cao.

Andere termen voor geboorteverlof

Geboorteverlof wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd. Meer details over alle soorten verlof rondom kinderen lees je op Rijksoverheid.nl of bekijk het handige overzicht met alle soorten verlof.

Deel artikel
Auteur
Arga de Bruin
Arga is als marketeer al jarenlang actief voor ondernemingen in de flexbranche. Met input van diverse specialisten, schrijft ze graag over inhoudelijke onderwerpen in begrijpelijke taal. Nieuwe ontwikkelingen volgt ze op de voet en één van haar beste vrienden is momenteel ChatGPT. Niet zozeer voor de inhoud, maar wel voor het opdoen van inspiratie. Daarnaast houdt ze zich graag bezig met het ontwikkelen van websites, design en social media campagnes. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Arga.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
René de Haas
Onze business innovation manager René is een pietje precies en houdt van structuur en duidelijkheid. Hij houdt nauwlettend de markt in de gaten, van ontwikkelingen in de salarisadministratie tot veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving. Zijn nieuwsgierigheid en analytische geest zorgen ervoor dat hij altijd op de hoogte is van de laatste trends en innovaties in de branche. René gaat echter nog een stap verder. Hij is voortdurend op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden om de dienstverlening van Flexhub te verbeteren en te innoveren. Hij is de drijvende kracht achter het implementeren van nieuwe processen die onze klanten en medewerkers ten goede komen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van René.

LinkedIn-icon

Expert