25/05/2020

Wat is de Wet WIEG: Wet Invoering Extra Geboorteverlof?

Bij de nieuwe wetgeving krijgen partners bij een fulltime baan vijf dagen verlof na de geboorte van de baby in plaats van twee. Bij een parttime baan hangt het aantal dagen af van de arbeidsomvang per week.

Dit artikel is gecontroleerd door René de Haas, expert op het gebied van wet- en regelgeving in de flexbranche.

Hoe lang duurt het geboorteverlof?

Simpel gezegd: je hebt recht op 1 werkweek geboorteverlof als je vrouw of partner bevallen is. De werkgever betaalt dit verlof. Om het aantal uur geboorteverlof vast te stellen, wordt de arbeidsduur zoals afgesproken in de arbeidsovereenkomst aangehouden. Stel dat je al ouderschapsverlof opneemt, dan worden deze uren niet in mindering gebracht.

Voorbeeld duur geboorteverlof

Stel je bent in loondienst en hebt een contract van 40 uur per week. Je neemt al een tijdje 8 uur ouderschapsverlof per week op hebt en werkt daarom maar 32 uur per week. Toch heb je recht op 40 uur geboorteverlof.

Duur geboorteverlof bij meerling

Ook als je partner van een meerling bevalt, heb je recht op 1 werkweek aan geboorteverlof. Dit aantal uur wordt dus niet verdubbeld.

Wanneer geboorteverlof opnemen?

Het geboorteverlof moet binnen vier weken na de eerste bevallingsdag opgenomen worden, maar mag wel worden gespreid.

Wat is aanvullend geboorteverlof?

Vanaf 1 juli 2020 kan de werknemer vijf keer de wekelijkse arbeidsduur opnemen binnen zes maanden na de geboorte van de baby. Dit verlof is onbetaald, maar via het UWV kan een uitkering aangevraagd worden voor 70% van het gewoonlijke loon.

Aanvullend geboorteverlof spreiden

Ook dit aanvullend geboorteverlof mag gespreid worden opgenomen. De werkgever mag deze spreiding slechts weigeren wanneer er een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang is. Een rooster technisch probleem wordt als niet zwaarwegend beoordeeld.

Hoe vraag je aanvullend geboorteverlof aan?

Wil je gebruikmaken van aanvullend geboorteverlof? Vraag dit minimaal 4 weken voordat je het verlof in wilt laten gaan aan bij je werkgever. Meer informatie hierover vind je op de website van de Rijksoverheid.

Andere termen voor geboorteverlof

Dit geboorteverlof wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd.

Deel artikel
Auteur
Arga de Bruin
Arga is als marketeer al jarenlang actief voor ondernemingen in de flexbranche. Met input van diverse specialisten, schrijft ze graag over inhoudelijke onderwerpen in begrijpelijke taal. Nieuwe ontwikkelingen volgt ze op de voet en één van haar beste vrienden is momenteel ChatGPT. Niet zozeer voor de inhoud, maar wel voor het opdoen van inspiratie. Daarnaast houdt ze zich graag bezig met het ontwikkelen van websites, design en social media campagnes. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Arga.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
René de Haas
Onze business innovation manager René is een pietje precies en houdt van structuur en duidelijkheid. Hij houdt nauwlettend de markt in de gaten, van ontwikkelingen in de salarisadministratie tot veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving. Zijn nieuwsgierigheid en analytische geest zorgen ervoor dat hij altijd op de hoogte is van de laatste trends en innovaties in de branche. René gaat echter nog een stap verder. Hij is voortdurend op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden om de dienstverlening van Flexhub te verbeteren en te innoveren. Hij is de drijvende kracht achter het implementeren van nieuwe processen die onze klanten en medewerkers ten goede komen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van René.

LinkedIn-icon

Expert