
Wat is de Wet WIEG: Wet Invoering Extra Geboorteverlof?
Bij de nieuwe wetgeving krijgen partners bij een fulltime baan vijf dagen verlof na de geboorte van de baby in plaats van twee. Bij een parttime baan hangt het aantal dagen af van de arbeidsomvang per week.
Dit artikel is gecontroleerd door René de Haas, expert op het gebied van wet- en regelgeving in de flexbranche.
Hoe lang duurt het geboorteverlof?
Simpel gezegd: je hebt recht op 1 werkweek geboorteverlof als je vrouw of partner bevallen is. De werkgever betaalt dit verlof. Om het aantal uur geboorteverlof vast te stellen, wordt de arbeidsduur zoals afgesproken in de arbeidsovereenkomst aangehouden. Stel dat je al ouderschapsverlof opneemt, dan worden deze uren niet in mindering gebracht.
Voorbeeld duur geboorteverlof
Stel je bent in loondienst en hebt een contract van 40 uur per week. Je neemt al een tijdje 8 uur ouderschapsverlof per week op hebt en werkt daarom maar 32 uur per week. Toch heb je recht op 40 uur geboorteverlof.
Duur geboorteverlof bij meerling
Ook als je partner van een meerling bevalt, heb je recht op 1 werkweek aan geboorteverlof. Dit aantal uur wordt dus niet verdubbeld.
Wanneer geboorteverlof opnemen?
Het geboorteverlof moet binnen vier weken na de eerste bevallingsdag opgenomen worden, maar mag wel worden gespreid.
Wat is aanvullend geboorteverlof?
Vanaf 1 juli 2020 kan de werknemer vijf keer de wekelijkse arbeidsduur opnemen binnen zes maanden na de geboorte van de baby. Dit verlof is onbetaald, maar via het UWV kan een uitkering aangevraagd worden voor 70% van het gewoonlijke loon.
Aanvullend geboorteverlof spreiden
Ook dit aanvullend geboorteverlof mag gespreid worden opgenomen. De werkgever mag deze spreiding slechts weigeren wanneer er een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang is. Een rooster technisch probleem wordt als niet zwaarwegend beoordeeld.
Hoe vraag je aanvullend geboorteverlof aan?
Wil je gebruikmaken van aanvullend geboorteverlof? Vraag dit minimaal 4 weken voordat je het verlof in wilt laten gaan aan bij je werkgever. Meer informatie hierover vind je op de website van de Rijksoverheid.
Andere termen voor geboorteverlof
Dit geboorteverlof wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd.