Zwaarwerkregeling voor uitzendkrachten vanaf 2025
Vanaf 1 januari 2025 kunnen ook uitzendkrachten gebruikmaken van de zwaarwerkregeling in de bouw. Deze regeling, die al van toepassing is op vaste werknemers in de bouwsector, biedt medewerkers de mogelijkheid om onder bepaalde voorwaarden tot drie jaar voor hun AOW-leeftijd met pensioen te gaan. Dit is een belangrijke ontwikkeling voor uitzendkrachten die werkzaam zijn in de bouw dankzij een nieuwe cao-afspraak
Wat houdt de ZWR voor uitzendkrachten in?
De zwaarwerkregeling (ZWR) voor uitzendkrachten is speciaal ontworpen om werknemers in zware beroepen, zoals in de bouw en infra, eerder te laten stoppen met werken. Uitzendkrachten die als vakkracht werken en deelnemen aan het bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid (bpfBOUW), komen vanaf 2025 in aanmerking voor deze regeling.
Belangrijk is dat zij in de afgelopen 25 jaar minimaal 20 jaar in de bouw en infra hebben gewerkt, als werknemer of als uitzendkracht. Wanneer een uitzendkracht tenminste 6 maanden van een jaar onder deze voorwaarden werkt, dan telt het als een jaar. Benieuwd naar alle voorwaarden? Lees hier alles over de zwaarwerkregeling voor uitzendkrachten.
Dit artikel is gecontroleerd door René de Haas, expert op het gebied van wet- en regelgeving in de Flexbranche.
Zwaarwerkregeling bouw: hoe werkt het in de praktijk?
Vanaf 1 november 2024 kunnen uitzendkrachten een aanvraag indienen bij het Aanvullingsfonds Bouw & Infra. Na goedkeuring van de aanvraag en indiening van de ontslagbrief, krijgen zij een maandelijkse bruto-uitkering. In 2024 bedraagt de bruto-uitkering van de zwaarwerkregeling in de bouw 1.939,32 euro per maand voor een fulltime dienstverband van 40 uur per week, inclusief vakantiegeld. Deze zwaarwerkregeling bouw netto uitkering wordt jaarlijks verhoogd op basis van de loonstijgingen in de CAO Bouw & Infra.
Onzekerheid over de zwaarwerkregeling na 2025
Hoewel de zwaarwerkregeling voor uitzendkrachten in de bouw en infra een grote stap vooruit is, blijft de toekomst na 2025 onzeker. De huidige zwaarwerkregeling loopt tot 31 december 2025. Cao-partijen hebben afgesproken om de regeling, inclusief de zwaarwerkregeling bouw netto uitkering, met vijf jaar te verlengen tot 2031. Dit is echter afhankelijk van de wettelijke RVU-drempelvrijstelling, die ervoor zorgt dat werkgevers geen belasting hoeven te betalen over de uitkering. Of uitzendkrachten na 2025 nog kunnen deelnemen aan de zwaarwerkregeling, wordt nog besproken.
Zwaarwerkregeling transport en beroepsgoederenvervoer
Naast de bouw is de zwaarwerkregeling ook relevant voor de transport en beroepsgoederenvervoer, waar medewerkers vaak te maken hebben met fysiek zware omstandigheden. Voor uitzendkrachten in deze branches is niet bekend of zij gebruik kunnen maken van deze regeling. Ondertussen zijn er al acties gevoerd door werknemers en vakbonden om te pleiten voor de verlenging van de zwaarwerkregeling.
Kortom, vanaf 2025 biedt de zwaarwerkregeling uitzendkrachten in de bouw de mogelijkheid om eerder met pensioen te gaan. Echter, de toekomst van de regeling na 2025 blijft onzeker, en de komende tijd zal hierover meer duidelijkheid moeten komen. Met Flexhub blijf jij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom de zwaarwerkregeling.