02/12/2024

Het eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet, wel of niet doen?

De term eigenrisicodragerschap ken je vast al, maar wat houdt het ook alweer in? Eigenrisicodragerschap betekent dat je er als werkgever voor kiest om zelf verantwoordelijk te zijn voor de kosten en de uitvoering van de Ziektewetuitkering voor zieke (ex-)werknemers. Ben je géén eigenrisicodrager, dan ligt deze verantwoordelijkheid bij het UWV en betaal je daar een premie voor. Beide opties hebben hun eigen voordelen, verplichtingen én risico’s. Flexhub legt je graag uit wat eigenrisicodragerschap precies inhoudt en wat het betekent voor jou als werkgever.

Dit artikel is gecontroleerd door Fleur Cozijn, teamleider Verzuim & Re-integratie bij Flexhub.

Wat is eigenrisicodrager voor de Ziektewet?

Eigenrisicodrager worden voor de Ziektewet (ERD Ziektewet) betekent dat je als werkgever zelf de kosten draagt van de Ziektewetuitkering voor werknemers die ziek uit dienst gaan of voor tijdelijke medewerkers, zoals uitzendkrachten, die ziek worden. Dit geldt ook voor werknemers die ziek worden binnen vier weken na het einde van hun dienstverband, dit wordt de ‘nawerking’ van de Ziektewet genoemd.

ERD Ziektewet kan in sommige gevallen interessant zijn, omdat het je meer controle geeft over de verzuimbegeleiding en kosten. Zelf kun je intensievere begeleiding bieden aan zieke werknemers, wat kan leiden tot snellere re-integratie en lagere kosten.

Waarom kiezen voor eigenrisicodragerschap?

Het belangrijkste voordeel van eigenrisicodragerschap is dus dat je als werkgever directe controle hebt over je verzuimbeleid. Bovendien betaal je geen premie aan het UWV voor de Ziektewetuitkering, wat op de lange termijn kostenbesparend kan zijn.

Het stimuleert ook om een preventief verzuimbeleid te voeren. Door bijvoorbeeld te investeren in een goed verzuimprotocol of preventieve maatregelen, kun je het ziekteverzuim beperken, wat weer leidt tot lagere kosten.

Als eigenriscodrager ben je niet afhankelijk van de hoge whk premie van Sector 52 bij het UWV. Presteer jij op het gebied van verzuim beter en houd je je kosten lager, dan kun je ook een lagere kostprijs aanhouden. Dat kan je op de lange termijn misschien wel de meeste voordelen bieden.

ERD Ziektewet nog aantrekkelijker door cao wijziging

Het is niet gek dat steeds meer uitzendbureaus er dus voor kiezen om eigenrisicodrager (ERD) te zijn voor de Ziektewet. En daar zijn 2 redenen voor, waardoor dat nu nog slimmer is ooit:

  1. Sinds de (ABU- en NBBU-)CAO-wijziging van 1 juli 2023 geldt dat je ook een uitzendkracht die een contract heeft met uitzendbeding niet meer direct ziek uit dienst mag laten gaan. Je moet als uitzendbureau het loon dus doorbetalen tot het einde van het contract. Maar ondertussen moet je ook de Whk-premie blijven betalen. Die heeft het UWV wel iets laten dalen, maar niet zoveel dat dit de loondoorbetaling compenseert.
  2. Sinds dit jaar moet je ook de volledige sectorale premie betalen wanneer je geen ERD Ziektewet bent. Voorheen kon je als ERD die terugkeerde naar het UWV gebruikmaken van een speciale regeling om tijdelijk de helft van de sectorale premie (Whk) te betalen, als een soort ‘terugkeerpremie’. Dat heeft het UWV afgeschaft. In de praktijk zie je daarom dat het verschuiven van UWV naar ERD en weer terug onaantrekkelijker is geworden. Het is daardoor nog interessanter geworden om eigenrisicodrager te worden (en blijven).

Wat zijn de verplichtingen van eigenrisicodrager Ziektewet?

Als werkgever eigenrisicodrager Ziektewet zijn heeft voordelen, maar het brengt ook verplichtingen met zich mee. Als eigenrisicodrager ben je zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van de Ziektewet. Dit betekent dat je zelf de Ziektewetuitkering moet betalen aan zieke (ex-)werknemers en dat je verantwoordelijk bent voor hun re-integratie en het volgen van de Wet Poortwachter.

Daarnaast moet je voldoen aan de wettelijke eisen, zoals de loondoorbetalingsverplichting en het tijdig melden van ziektegevallen bij het UWV. Doe je dit niet, dan kun je te maken krijgen met boetes of verhoogde kosten. Het is dus belangrijk om een goed beleid en duidelijke structuur te hebben voor het beheren van verzuim.

Hoe vraag je eigenrisicodragerschap aan?

Wil je eigenrisicodrager worden? Dan dien je daarvoor een aanvraag in bij de Belastingdienst. Dat moet minimaal 13 weken voor de start van een nieuw kalenderjaar. Nadat je aanvraag is goedgekeurd, ben je voor minimaal drie jaar eigenrisicodrager. Dit betekent dat je tijdens deze periode zelf verantwoordelijk bent voor de Ziektewetuitkeringen van je zieke (ex-)werknemers. Na die periode kun je eventueel besluiten om weer terug te gaan naar het UWV, maar dit moet je dan ook weer aanvragen.

Wat zijn de kosten en risico’s van eigenrisicodragerschap?

De kosten van eigenrisicodragerschap kunnen verschillen en zijn afhankelijk van het verzuim binnen je organisatie. Natuurlijk bespaar je op premies die anders aan het UWV betaald zouden worden, maar er zijn ook risico’s. Loopt je ziekteverzuim namelijk te hoog op, dan kunnen de kosten voor de ziektewetuitkeringen en het verzuimbeheer ook erg hoog worden. Maar wanneer je besluit om eigenrisicodrager te worden, kun je ook een verzekering afsluiten bij een particuliere verzekeraar om het risico van die hoge kosten weer te beperken.

Nog een risico dat belangrijk is om mee te nemen is de ‘benadelingshandeling’. Dit houdt in dat, wanneer je als werkgever niet zorgvuldig omgaat met je verplichtingen, je een boete of een hogere premielast kunt krijgen. Dit maakt het belangrijk om een goed verzuimbeleid te hebben en deskundig advies in te winnen als je overweegt om eigenrisicodrager te worden.

Meteen grip op je verzuim

Als je met Flexhub samenwerkt, dragen wij het ziekteverzuimrisico. We zijn ervan overtuigd dat onze aanpak persoonlijker is dan die van het UWV op het gebied van verzuimbeheersing. Onze verzuimspecialisten zijn namelijk niet alleen gericht op registratie zoals het UWV, maar juist ook op preventie en beheersing. We zitten er kort en krachtig op, waarbij we natuurlijk oog houden voor de menselijke kant.

Kosten eigenrisicodragerschap met Flexhub

Het tarief dat je betaalt is klantspecifiek en gebaseerd op je verzuimcijfers.

Iets voor jou?

Ben je benieuwd naar onze aanpak en wat jij kunt besparen op ziekteverzuim? Neem contact met ons op en laat je doelgroep door ons scannen om te kijken welk rendement je kunt behalen met een andere verzuimaanpak.

Q&A over eigenrisicodragerschap bij de Ziektewet

Hoe lang moet ik doorbetalen als eigenrisicodrager Ziektewet?

Als eigenrisicodrager ben je verplicht om de Ziektewetuitkering te betalen zolang de werknemer recht heeft op deze uitkering, meestal gedurende maximaal 104 weken. Dit geldt ook als de werknemer tijdens de proeftijd ziek wordt of ziek uit dienst gaat.

Wat gebeurt er als een medewerker ziek uit dienst gaat?

Als een medewerker ziek uit dienst gaat en jij bent eigenrisicodrager, ben je verantwoordelijk voor de Ziektewetuitkering totdat de werknemer weer hersteld is of de uitkeringsperiode van 104 weken voorbij is.

Wat zijn de verplichtingen bij de Ziektewet en eigenrisicodragerschap?

Als eigenrisicodrager moet je zorgen voor een goede begeleiding en re-integratie van zieke werknemers. Je moet ziektegevallen tijdig melden bij het UWV en ervoor zorgen dat je aan alle wettelijke verplichtingen voldoet. Dit omvat ook het voeren van een goed verzuimbeleid en het hebben van de juiste verzekeringen.

Deel artikel
Auteur
Rosalynn Bommeljé
Rosalynn is als communicatiespecialist de juiste persoon om ingewikkelde informatie te vertalen in jip-en-janneke taal. Met een focus op zowel klantcommunicatie als interne communicatie weet zij altijd wat er binnen Flexhub speelt. Haar expertise gaat verder dan communicatie alleen; Rosalynn verdiept zich ook in de wet- en regelgeving binnen de Flexbranche en deelt deze kennis zowel intern als extern. Dankzij haar nieuwsgierige instelling is ze goed op hoogte wat er speelt en weet ze wanneer welke boodschap nodig is. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Rosalynn.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
Fleur Cozijn
Fleur is de Teamleider Verzuim en Re-integratie bij Flexhub, waar zij verantwoordelijk is voor het verwerken van ziekmeldingen en het beheersen van verzuim. Met haar uitgebreide achtergrond als verzuimcoördinator bij een payroll-organisatie, brengt zij een schat aan kennis en ervaring mee. Fleurs interesse in verzuim begon tijdens haar werk bij een klantenservice met een hoog verzuimpercentage, wat haar motiveerde om zich te specialiseren in dit vakgebied. Fleur waardeert de diversiteit in haar werkzaamheden en het sterke teamgevoel binnen Flexhub, waar ze de vrijheid heeft om zelfstandig te werken en haar eigen inbreng gewaardeerd wordt. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Fleur.

LinkedIn-icon

Expert