28/08/2023

Werkgeverschap en het wettelijk minimumuurloon: wat moet je weten?

Vanaf 1 januari 2024 komt er één wettelijk minimumuurloon. Wat betekent dat? Bij Flexhub zijn wij er voor jou ingedoken.

Tot nu toe hangt het loon per uur af van hoeveel uren je werkt in een week. Bij sommige werkgevers is dat 36 uur, bij andere 38 of 40 uur. Het minimumloon per maand blijft hetzelfde, ook al is de standaardwerkweek per werkgever verschillend. Hierdoor komt het voor dat werknemers in sommige sectoren minder per uur verdienen dan in andere sectoren. Met de nieuwe regels gaat dat veranderen. Vanaf 1 januari gaat iedereen hetzelfde minimumloon per uur krijgen. Er is dan geen sprake meer van een wettelijk minimumloon (WML), maar van een wettelijk minimumuurloon.

Wat gaat er allemaal veranderen door deze nieuwe regeling? Wij leggen het je uit!

Dit artikel is gecontroleerd door René de Haas, expert op het gebied van wet- en regelgeving in de flexbranche.

Verschillende stijgingen

De loonsverhoging verschilt per beroepsgroep. Als een werknemer bijvoorbeeld 36 uur werkt, blijft het loon hetzelfde. Werkt een werknemer 40 uur, dan gaat het loon met ongeveer 10% omhoog. Dit komt boven op de reguliere verhoging van het minimumloon op 1 januari 2024. Tel daarbij ook nog de grote verhogingen van het minimumloon in 2023 op: 10,15% in januari en 3,13% in juli.

In sommige sectoren, zoals de gezondheidszorg en overheid, waar ze 36 uur werken, verandert er niet veel. Maar in de industrie, waar 38 of 40 uur normaal is, gaan de lonen gebaseerd op het minimumloon met 5 tot 10% omhoog. Ook in sectoren zonder speciale afspraken werken mensen vaak 40 uur en vindt er dus een verhoging plaats.

Druk op de lonen

Werkgevers met veel mensen die het minimumloon verdienen, zien hun werknemerskosten stijgen door de verhogingen. Maar eigenlijk krijgen alle werkgevers ermee te maken. Want als het minimumloon omhooggaat, moeten er meer belasting en premies voor je werknemers betaald worden. Dat geldt ook voor je werknemers die boven het minimumloon verdienen.

Doordat het minimumloon per uur wordt ingevoerd, moeten bestaande afspraken en regels aangepast worden. Bij nieuwe afspraken zal het minimumloon waarschijnlijk een effect hebben op alle lonen. Er bestaat daarnaast een mogelijkheid dat opdrachtgevers hun gehele loonstructuur moeten aanpassen. Vraag dus goed na hoe opdrachtgevers hiermee omgaan.

Meer werknemers onder het minimumuurloon

Lonen die op dit moment net boven het minimumloon liggen, zakken per 1 januari hieronder. Hierdoor is er een grote groep waarvan het loon omhoog moet naar het nieuwe minimumloon. Het is goed mogelijk dat we hierdoor veel wijzigingen binnen de cao’s voorbij gaan zien komen. Het kan namelijk niet zo zijn dat er in de onderste regionen van het loongebouw geen loonverschillen meer zijn. Bij de laatste loonsverhoging waren veel opdrachtgevers verrast. Dus een tip vanuit ons: licht je opdrachtgevers op tijd in. Dan kunnen zij nu al inspelen op de aankomende wijzigingen.

Bovengrens Lage Inkomensvoordeel (LIV) wordt verlaagd

Op dit moment ontvangen werkgevers LIV voor werknemers die in een kalenderjaar minimaal 1248 uur bij hen hebben gewerkt en een gemiddeld uurloon hebben van tussen de 100 en 125% procent van het wettelijk minimumuurloon. Doordat er nu een grotere groep binnen de 100 en 125% procent gaat vallen, ontvangen werkgevers met ingang van 1 januari 2024 alleen nog LIV voor de groep werknemers die tussen 100 en 104% vallen.

Minimumuurloon

Het vaststellen van een minimumuurloon is het resultaat van het initiatiefvoorstel van de Tweede Kamerleden Kathmann en Maatoug. Hierdoor krijg je een gelijke situatie binnen de arbeidsmarkt en voorkom je dat de ene werknemer 40 uur werkt en de andere werknemer 36 uur per week werkt voor hetzelfde minimum (maand)loon.

Er gaan dus flink wat dingen veranderen door het nieuwe minimumuurloon vanaf 1 januari 2024! Tevens gelden er per 1 januari 2024 ook vaste minimumjeugdlonen per uur voor werknemers onder de 21 jaar.

Flexhub: jouw partner in werkgeverschap

Bij Flexhub volgen we alle ontwikkelingen over het wettelijk minimumuurloon op de voet. Heb je vragen over wat er allemaal gaat veranderen? Laat het ons weten; onze specialisten helpen je graag verder!

Lees ook deze artikelen over werkgeverschap in de flexbranche:

Deel artikel
Auteur
Rosalynn Bommeljé
Rosalynn is als communicatiespecialist de juiste persoon om ingewikkelde informatie te vertalen in jip-en-janneke taal. Binnen Flexhub houdt ze zich met name bezig met klantcommunicatie en interne communicatie, waardoor ze altijd precies weet wat er speelt. Haar vaardigheden gaan echter verder dan dat. Met haar levendige persoonlijkheid en creatieve geest weet ze ook pakkende content te creëren voor onze social media kanalen, waarmee ze een breed publiek weet te bereiken. Daarnaast staat Rosalynn altijd klaar om collega's te ondersteunen bij presentaties en andere middelen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Rosalynn.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
René de Haas
Onze business innovation manager René is een pietje precies en houdt van structuur en duidelijkheid. Hij houdt nauwlettend de markt in de gaten, van ontwikkelingen in de salarisadministratie tot veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving. Zijn nieuwsgierigheid en analytische geest zorgen ervoor dat hij altijd op de hoogte is van de laatste trends en innovaties in de branche. René gaat echter nog een stap verder. Hij is voortdurend op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden om de dienstverlening van Flexhub te verbeteren en te innoveren. Hij is de drijvende kracht achter het implementeren van nieuwe processen die onze klanten en medewerkers ten goede komen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van René.

LinkedIn-icon

Expert