08/05/2024

Vakantiegeld: wat verandert er in 2024?

Deze maand ontvangt het merendeel van de werkende Nederlandse bevolking het vakantiegeld. Dit is in de meeste gevallen 8% van je brutoloon en wordt berekend over je salaris van het afgelopen jaar. Je spaart je vakantiegeld dit jaar op van 1 juni 2023 tot 1 juni 2024. Volgens berekeningen van salarisverwerker ADP Nederland zal het vakantiegeld voor sommige Nederlanders dit jaar hoger en voor sommige lager uitvallen dan vorig jaar. Wij leggen je uit wat de veranderingen zijn qua vakantiegeld in 2024.

Dit artikel is gecontroleerd door Denise Sterk, expert op het gebied van backoffice dienstverlening in de flexbranche.

Hoeveel verandering in vakantiegeld zal er zijn in 2024?

Heb je een modaal inkomen of hoger? Dan valt het vakantiegeld lager uit of is gelijk aan vorig jaar. Als je een modaal inkomen hebt, ontvang je netto €19 minder. Maar verdien je drie keer het modaal, €10.185 bruto per maand, dan krijg je dit jaar ruim €600 minder vakantiegeld dan vorig jaar. Verdien je onder het modaal (€3.395 bruto per maand)? Dan ontvang je netto bijna €250 meer vakantiegeld dan in 2023. Een parttime medewerker die €1.750 bruto salaris per maand krijgt, harkt zelfs €578 extra binnen ten opzichte van het jaar hiervoor. Voor mensen met een inkomen lager dan modaal valt het vakantiegeld dus juist hoger uit dit jaar.

Waar komen de verschillen vandaan?

De verschillen hebben alles te maken met heffingskortingen en loonbelasting, en ontstaan door het verrekeningspercentage. Dit percentage zorgt ervoor dat de inkomensafhankelijke heffingskortingen goed worden berekend. Vakantiegeld komt namelijk bovenop het reguliere loon waardoor heffingskortingen aan het einde van het jaar lager kunnen uitvallen. Om te voorkomen dat je geld moet terugbetalen aan de Belastingsdienst en te zorgen dat alles in balans is, is er een extra verrekeningspercentage en geldt er een ‘bijzonder tarief’. Dit tarief voor loonheffing is hoger dan de loonheffing voor je gewone salaris. Het bestaat speciaal voor het belasten van extra’s, zoals vakantiegeld of een bonus.

Verlegde grenzen

Ieder jaar worden de grenzen van de loonheffingskorting verlegd wat een effect heeft op de hoogte van de loonbelasting die de Belastingdienst inhoudt op het vakantiegeld. Waar de loonbelasting over het vakantiegeld van een parttimer die €1.750 bruto per maand verdient vorig jaar nog werd berekend met een bijzonder tarief van 39,94%, is dat in 2024 5,54%. Voor werknemers met een bruto loon van €3.000 is het tarief van 49,54% naar 41,13% gedaald. Dit jaar zijn de grenzen dus weer aangepast op basis van inflatie en koopkracht. Dit heeft gezorgd voor verschillen in het verrekeningspercentage. Hierdoor is het vakantiegeld voor parttimers dit jaar bijvoorbeeld een stuk hoger. Je kunt de percentages ook zelf opzoeken in de tabel bijzondere beloningen 2024 van de Belastingdienst.             

Verrekeningspercentage vakantiegeld 2024

Invloed verandering wettelijk minimumloon op het vakantiegeld

Ook de veranderingen in het wettelijk minimumloon hebben invloed gehad op de berekening van het vakantiegeld. Sinds 1 januari 2024 is er namelijk een wettelijk minimum uurloon. Minimumloners met een 36-urige werkweek ontvangen €15 minder vakantiegeld dit jaar. Werknemers met het minimumloon op basis van een 38- or 40-urige werkweek krijgen juist €12 en €40 meer vakantiegeld dit jaar vergeleken met vorig jaar. Met de invoering van het wettelijk minimum uurloon zijn salarissen ook omhoog gegaan, en dus bouwen werknemers meer vakantiegeld op.

Meer over het wettelijk minimumuurloon? Lees ons artikel hierover!

Deel artikel
Auteur
Arga de Bruin
Arga is als marketeer al jarenlang actief voor ondernemingen in de flexbranche. Met input van diverse specialisten, schrijft ze graag over inhoudelijke onderwerpen in begrijpelijke taal. Nieuwe ontwikkelingen volgt ze op de voet en één van haar beste vrienden is momenteel ChatGPT. Niet zozeer voor de inhoud, maar wel voor het opdoen van inspiratie. Daarnaast houdt ze zich graag bezig met het ontwikkelen van websites, design en social media campagnes. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Arga.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
Denise Sterk
Met haar jarenlange ervaring in de uitzendbranche weet Denise als geen ander hoe ze andere flexondernemingen verder kan helpen. En hoe ze het team van backoffice specialisten en relatiebeheerders het beste aan kan sturen. Denise hecht een groot belang aan klantrelaties en is goed bekend met de wet- en regelgeving in de flexbranche, waardoor ze waardevol advies en ondersteuning kan bieden aan onze klanten. Daarnaast weet Denise een inspirerende werkomgeving te creëren waarin haar teamleden zich kunnen ontwikkelen en excelleren. Haar toewijding en expertise dragen bij aan het succes van Flexhub en onze klanten. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Denise.

LinkedIn-icon

Expert