02/10/2024

De Wet VBAR: wat gaat er veranderen?

Het wetsvoorstel Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (Wet VBAR) ligt momenteel samen met de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) bij de Tweede Kamer. Afgelopen maand werd bekend dat de wet voorlopig met een jaar is uitgesteld (tot 2026). Maar wat houdt de Wet VBAR in en wat gaat er veranderen voor de uitzendbranche en zzp’ers?

Dit artikel is gecontroleerd door René de Haas, expert op het gebied van wet- en regelgeving in de flexbranche.

Waarom de Wet VBAR?

De Wet VBAR is bedoeld om de regels voor het werken met zzp’ers en personeel dat niet in loondienst is te verduidelijken en is daarmee de beoogde opvolger van de huidige wet DBA. Er moet een duidelijkere scheiding komen tussen zelfstandig werk (zzp) en het werken in dienstverband. Er zijn zzp’ers die misbruik maken van de onduidelijke scheiding. Vooral in de zorg komt dit vaker voor en is dit een discussiepunt omdat daar veel met zzp’ers gewerkt wordt. De Wet VBAR moet deze schijnzelfstandigheid tegengaan. Volgens Van Gennip, demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, is de wet nodig om het groeiende aantal zzp’ers in de publieke sector tot een halt te roepen, ‘echte’ zzp’ers te beschermen en schijnzelfstandigheid tegen te gaan.

Wat houdt de Wet VBAR in?

De Wet VBAR benoemt onder andere expliciet tariefgrenzen waarmee onderscheid gemaakt wordt tussen zelfstandige professionals en werknemers. Bij een tarief onder €32,24 valt de werker onder de ondergrens en wordt deze gezien als werker in loondienst. De wet ‘inbedding’ is ook deel van de Wet VBAR. Dit is een criterium om te bepalen of iemand als zzp’er ingehuurd mag worden. Als een leidinggevende van een organisatie iemand werkinhoudelijk aanstuurt, of als de zzp’er werk doet dat is ‘ingebed’ in de organisatie, kan er geen sprake zijn van een zzp’er volgens het wetsvoorstel.

Gevolgen van de Wet VBAR

Als een arbeidsrelatie onjuist wordt ingeschat kan dit leiden tot nadelige financiële en juridische gevolgen. De organisaties die gaan handhaven kunnen boetes en sancties opleggen. De strengere regels brengen dus meer risico’s met zich mee voor het werken met zelfstandigen. Het eist een herbeoordeling van de arbeidsrelatie tussen zzp’er en opdrachtgever en een zorgvuldige administratie. Ook kunnen de tarieven van zzp’ers gaan veranderen. Om te voldoen aan de criteria voor zelfstandigheid zullen sommige zzp’ers hun tarieven moeten aanpassen. Voor zzp’ers, en uitzendbureaus die met zzp’ers werken, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwe richtlijnen.

Kritiek op het wetsvoorstel

Er is in de Kamer veel discussie over de Wet VBAR. Zo zijn er stemmen die het wetsvoorstel in tweeën willen splitsen. Het deel van de wet met wettelijk rechtsvermoeden, waarin zzp’ers met een uurtarief onder de €32,24 makkelijker de status van werknemer moeten kunnen opeisen, wil het merendeel doorvoeren. Op het gedeelte van de wet dat gaat over de werkers die boven de ondergrens vallen is opmerkelijk veel kritiek. Zo is het gedeelte over inbedding ‘vaag en niet van deze tijd’. De vele kritiek is één van de oorzaken van de vertraging van het wetsvoorstel VBAR.

Wanneer gaat de wet in?

De Wet VBAR moet nog door de Kamer komen. Minister van Gennip heeft aangegeven het wetsvoorstel als één geheel te willen indienen, ondanks oproepen tot splitsing. De voorgestelde ingangsdatum was 1 juli 2025, maar het ministerie SZW heeft laten weten dat dit niet haalbaar is. Het streven is nu naar 1 januari 2026 met een overgangsperiode. Het nieuwe aanstaande kabinet zal de VBAR hoogstwaarschijnlijk doorzetten. In het hoofdlijnenakkoord staat het volgende: ‘We streven naar meer contracten voor werknemers. Daartoe wordt de wetsbehandeling van de VBAR voortgezet.’

Vragen?

Flexhub is altijd op de hoogte van de nieuwste berichtgeving rondom wet- en regelgeving. Heb je vragen? Neem contact op en wij helpen je graag!

Deel artikel
Auteur
Rosalynn Bommeljé
Rosalynn is als communicatiespecialist de juiste persoon om ingewikkelde informatie te vertalen in jip-en-janneke taal. Met een focus op zowel klantcommunicatie als interne communicatie weet zij altijd wat er binnen Flexhub speelt. Haar expertise gaat verder dan communicatie alleen; Rosalynn verdiept zich ook in de wet- en regelgeving binnen de Flexbranche en deelt deze kennis zowel intern als extern. Dankzij haar nieuwsgierige instelling is ze goed op hoogte wat er speelt en weet ze wanneer welke boodschap nodig is. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Rosalynn.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
René de Haas
Onze business innovation manager René is een pietje precies en houdt van structuur en duidelijkheid. Hij houdt nauwlettend de markt in de gaten, van ontwikkelingen in de salarisadministratie tot veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving. Zijn nieuwsgierigheid en analytische geest zorgen ervoor dat hij altijd op de hoogte is van de laatste trends en innovaties in de branche. René gaat echter nog een stap verder. Hij is voortdurend op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden om de dienstverlening van Flexhub te verbeteren en te innoveren. Hij is de drijvende kracht achter het implementeren van nieuwe processen die onze klanten en medewerkers ten goede komen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van René.

LinkedIn-icon

Expert