12/05/2021

Hoe zit het met ATV en uitzendkrachten?

ATV, oftewel Arbeidstijdverkorting, is een regeling waarbij uitzendkrachten meer uren per week werken dan in hun contract staat vermeld. Stel dat het contract een werkweek van 38 uur aangeeft, dan werken ze in werkelijkheid 40 uur per week. Op deze manier bouwen ze wekelijks 2 ATV-uren op.

Dit artikel is gecontroleerd door Karin Breedveld, expert op het gebied van cao’s.

Heb je als uitzendkracht recht op ATV?

Het is belangrijk op te merken dat ATV geen wettelijk recht is voor werknemers. Het hangt af van je cao of je recht hebt op ATV. Uitzendkrachten hebben, in het kader van de inlenersbeloning, recht op dezelfde ATV-regeling als medewerkers met een gelijke of gelijkwaardige functie die rechtstreeks in dienst zijn bij de inlener.

Hoe kunnen uitzendkrachten ATV opnemen?

Uitzendkrachten kunnen ATV opbouwen in geld of tijd. Bij Flexhub hebben we ervoor gekozen om ATV in geld uit te keren.

Bouw je ATV op bij ziekte?

Een belangrijk punt om te benadrukken is dat ATV niet wordt opgebouwd tijdens ziekte. In tegenstelling tot wettelijke vakantiedagen, waarbij de opbouw doorgaat tijdens ziekte, bouwen uitzendkrachten geen ATV op als ze ziek zijn.

Deel artikel
Auteur
Rosalynn Bommeljé
Rosalynn is als communicatiespecialist de juiste persoon om ingewikkelde informatie te vertalen in jip-en-janneke taal. Binnen Flexhub houdt ze zich met name bezig met klantcommunicatie en interne communicatie, waardoor ze altijd precies weet wat er speelt. Haar vaardigheden gaan echter verder dan dat. Met haar levendige persoonlijkheid en creatieve geest weet ze ook pakkende content te creëren voor onze social media kanalen, waarmee ze een breed publiek weet te bereiken. Daarnaast staat Rosalynn altijd klaar om collega's te ondersteunen bij presentaties en andere middelen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Rosalynn.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
Karin Breedveld
Karin gaat als backoffice specialist bij Flexhub graag de diepte in. Daarom weet ze inmiddels alles over cao’s, uitzenden naar België en de inlenersbeloning. Haar kennis reikt echter verder dan dat. Met haar scherpe oog voor detail en analytisch vermogen zorgt ze ervoor dat alle administratieve processen vlekkeloos verlopen. Of het nu gaat om salarisadministratie, contractbeheer of het opstellen van rapportages, Karin draait haar hand er niet voor om. Daarnaast is ze altijd op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving, zodat we continue voldoen aan alle arbeidsrechtelijke vereisten. Zo worden onze klanten op de best mogelijke manier ondersteund.

LinkedIn-icon

Expert