
Juridisch werkgeverschap: wat betekent dat?
In de flexbranche vliegen de termen je vaak om de oren. Eén daarvan is juridisch werkgeverschap. Dat ga je zeker tegenkomen of je nu werkgever, werknemer of uitzendkracht bent. Laten we eens kijken wat juridisch werkgeverschap inhoudt en welke verantwoordelijkheden daarbij horen.
Dit artikel is gecontroleerd door Denise Sterk, expert op het gebied van backoffice dienstverlening in de flexbranche.
Wat is juridisch werkgeverschap?
Juridisch werkgeverschap gaat over de formele rol die een werkgever volgens de wet heeft. De juridische werkgever is degene die officieel de arbeidsovereenkomst met een werknemer aangaat. Dit betekent dat de juridische werkgever verantwoordelijk is voor het naleven van wet- en regelgeving, het uitbetalen van loon, sociale zekerheden en belastingen.
Formele werkgever en materiële werkgever
De formele werkgever is degene die juridisch als werkgever wordt gezien, dus de juridisch werkgever. De materiële werkgever, ook wel de feitelijke of functionele werkgever genoemd, is degene die daadwerkelijk leidinggeeft aan de werknemer en verantwoordelijk is voor de dagelijkse werkzaamheden. In veel gevallen zijn de juridische werkgever en de materiële werkgever hetzelfde.
Hoe zit dat bij uitzendkrachten?
Bij uitzendkrachten ligt de situatie echter iets anders. De juridische werkgever van een uitzendkracht is het uitzendbureau, dat de arbeidsovereenkomst met de uitzendkracht heeft afgesloten. De materiële werkgever is dan de inlener, het bedrijf waar de uitzendkracht elke dag werkt. Dit onderscheid is belangrijk omdat het bepaalt wie welke verantwoordelijkheden draagt.
Wie is verantwoordelijk voor een uitzendkracht?
De verantwoordelijkheden voor een uitzendkracht zijn dus verdeeld tussen het uitzendbureau en de inlener:
- Uitzendbureau (juridische werkgever): is verantwoordelijk voor loonbetaling, afdracht van sociale premies en naleving van arbeidswetten.
- Inlener (materiële werkgever): is verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing, werkomstandigheden en veiligheid op de werkplek.
Juridisch werkgeverschap in de praktijk
In de praktijk kan juridisch werkgeverschap best ingewikkeld zijn, bijvoorbeeld bij in- en doorlenen. Het belangrijkste onderscheid blijft nog steeds: wie heeft de formele arbeidsovereenkomst (juridische werkgever) en wie geeft dagelijks leiding aan de werknemer (materiële werkgever)? In de situatie van in- en doorlenen is er geen rechtstreeks contact tussen die twee; beiden maken afspraken met een intermediair. De NBBU heeft modelovereenkomsten opgesteld om die afspraken, bijvoorbeeld over aansprakelijkheid, vast te leggen.
Verantwoordelijkheden van de juridische werkgever
Het juridisch werkgeverschap brengt diverse verplichtingen met zich mee:
- Arbeidsovereenkomst: De juridische werkgever stelt een duidelijke en rechtsgeldige arbeidsovereenkomst op.
- Loonbetaling: De juridische werkgever betaalt het salaris van de werknemer op tijd.
- Sociale zekerheden: De juridische werkgever zorgt er ook voor dat premies voor sociale verzekeringen, pensioen en ziektekosten betaald worden.
Backoffice uitbesteden en juridisch werkgeverschap
Wanneer je als uitzendbureau je backoffice uitbesteed, geef je niet alleen alle administratieve en financiële processen uit handen, maar ook het juridisch werkgeverschap (behalve bij onze Independent backoffice dienstverlening). Dat kan je veel voordeel opleveren! Zo hoef jij je niet druk te maken over alle verplichtingen die daarbij horen en kun jij je focussen op wat je echt belangrijk vindt. Klinkt dat als muziek in je oren? Lees dan hier meer over de backoffice dienstverlening van Flexhub.