
Nieuw Prijskwaliteitssysteem (PKS) voor huisvesting van arbeidsmigranten
Als je in Nederland woont en werkt als arbeidsmigrant, wil je natuurlijk een fijne, veilige plek om thuis te komen na een dag hard werken. Onlangs is er een akkoord bereikt over de nieuwe CAO voor Uitzendkrachten. Een belangrijk onderdeel daarvan is het nieuwe Prijskwaliteitssysteem (PKS) dat vanaf 1 januari 2025 wordt ingevoerd. Dit zorgt ervoor dat arbeidsmigranten op veilige, betaalbare en goede woonruimte kunnen rekenen.
Dit artikel is gecontroleerd door René de Haas, expert op het gebied van wet- en regelgeving in de Flexbranche.
Wat houdt het PKS in?
Het Prijskwaliteitssysteem is een reeks afspraken, vastgelegd in de nieuwe CAO voor Uitzendkrachten, die gaan over de woonomstandigheden van arbeidsmigranten. Het PKS moet deze verbeteren door de prijs en kwaliteit van huisvesting te waarborgen. Dit systeem toetst of de woonruimte betaalbaar is en van goede kwaliteit, zodat huurders goede woonomstandigheden krijgen tegen een eerlijk tarief. Het systeem is geïnspireerd op het woonwaarderingssysteem van de Huurwet. Voor de normering is uitgegaan van de standaard van de Stichting Normering Flexwonen (SNF) (lees in dit artikel meer over het SNF-keurmerk).
Belangrijkste onderdelen van het PKS
Het PKS is opgedeeld in verschillende onderdelen die samen zorgen voor betere huisvesting:
- Minimale kwaliteitsnormen
Er zijn regels waar ruimte, privacy, sanitaire voorzieningen, veiligheid en hygiëne aan moet voldoen. Bijvoorbeeld, elke bewoner moet genoeg persoonlijke ruimte hebben en er moeten genoeg sanitaire voorzieningen zijn. - Prijsregulering
De maximale huurprijzen worden vastgesteld op basis van de aanwezige faciliteiten, de locatie en de kwaliteit van de huisvesting. Dit voorkomt dat arbeidsmigranten te veel moeten betalen voor slechte woonomstandigheden. - Certificeringssysteem
Verhuurders krijgen een certificaat als ze aan de kwaliteitsnormen voldoen. Dit laat zien dat de huisvesting voldoet aan de eisen van het PKS. - Handhaving en controle
Toezichthouders controleren regelmatig of verhuurders zich aan de regels houden. Bij overtredingen kunnen straffen worden opgelegd, zoals boetes of het intrekken van het certificaat.
Maximale prijs binnen het PKS
Het PKS bepaalt de maximale in rekening te brengen kosten. Daarbij geldt:
- Er mag maximaal 25% van het wettelijk minimumuurloon (x 40) per week gerekend worden voor huisvesting.
- Is het 4-weken loon te laag om de hele huur te betalen? Dan hoef je de resterende huur niet te betalen. Verhuurders mogen deze schuld later ook niet meer verrekenen.
- Heeft de uitzendkracht een vast basissalaris van 140% van het wettelijk minimumuurloon (x40) of meer? Dan geldt de maximale inhouding van 25% niet. De kosten die men in rekening brengt, mogen daarom nog steeds niet hoger zijn dan de berekening volgens het PKS.
- Heb je op 1 januari 2025 het PKS nog niet geïmplementeerd? Dan geldt dat de maximale in rekening te brengen kosten voor huisvesting niet hoger mogen zijn dan 20% van het wettelijk minimumuurloon x 40 uur (de SNF-norm).
Voordelen voor arbeidsmigranten
Het PKS heeft veel voordelen voor arbeidsmigranten. Het zorgt voor betere leefomstandigheden, wat goed is voor hun welzijn en gezondheid. Daarnaast weten ze zeker wat de maximale huurprijs is die ze moeten betalen, waardoor ze financiële uitbuiting tegengaan. Er is nog een regel die zal helpen om goed met arbeidsmigranten om te gaan. Stel dat de arbeidsmigrant van een specifieke huisvesting afwezig is, bijvoorbeeld voor een bezoek aan het thuisland, maar wel heeft betaald voor die periode. Dan is het nu echt niet meer toegestaan om kosten in rekening te brengen bij een andere uitzendkracht voor het gebruik van dezelfde huisvesting in dezelfde periode.
Voordelen voor werkgevers en verhuurders
Het PKS is ook goed voor werkgevers en huisvestingsaanbieders. Werkgevers kunnen erop vertrouwen dat hun werknemers in goede omstandigheden wonen, wat hun productiviteit en tevredenheid verhoogt. Voor huisvestingsaanbieders is het certificeringssysteem een duidelijke standaard, waardoor de verwachtingen eindelijk helder zijn.
Hoe nu verder?
Het nieuwe Prijskwaliteitssysteem is een goede stap naar betere huisvesting voor arbeidsmigranten in Nederland. Door duidelijke normen te stellen en een systeem van prijsregulering en certificering in te voeren, kan het PKS structureel problemen oplossen die al jaren bestaan. De komende periode wordt gebruikt om de regels verder uit te werken en de ABU streeft naar een algemeen bindend verklaring, waardoor de regels voor iedereen gelden. Ook als je niet volgens de CAO voor Uitzendkrachten werkt.
Flexhub houdt je up-to-date!
In dit artikel hebben we je op hoofdlijnen meegenomen in de nieuwe regelgeving rondom huisvesting van arbeidsmigranten. Heb je vragen over huisvesting, dan kun je altijd bij onze specialisten terecht!
FAQ over het Prijskwaliteitssysteem (PKS)
De prijsregulering binnen het PKS stelt maximale huurprijzen vast die verhuurders mogen vragen, gebaseerd op de faciliteiten en de kwaliteit van de huisvesting. Dit voorkomt dat arbeidsmigranten te hoge huurprijzen betalen voor slechte woonomstandigheden. De controleurs toetsen de woning op diverse onderdelen, waar een waardering/prijs uit rolt. De ABU heeft hier een handige rekenmodule voor gemaakt.
Het PKS wordt gehandhaafd door regelmatige inspecties om te controleren of huisvesting aanbieders zich aan de normen houden. Bij overtredingen kunnen er sancties worden opgelegd, zoals boetes of het intrekken van het certificaat. Dit zorgt ervoor dat de normen serieus worden genomen en dat de kwaliteit van huisvesting gewaarborgd blijft.
Elk jaar controleert men of de woning nog steeds aan alle eisen voldoet. Is alles in orde? Dan krijgt de verhuurder een certificaat, en dat betekent dat de woning officieel goedgekeurd is als fijne en veilige plek voor arbeidsmigranten.
De SNF-normen (van de Stichting Normering Flexwonen), zorgen ervoor dat uitzendkrachten in een nette, goed onderhouden woning kunnen verblijven. Deze norm controleert de huisvesting op onderdelen als:
Ruimte
Daglicht en verwarming
Sanitair
Hygiëne
Voorzieningen
(Brand)veiligheid
Onderhoud en beheer
Informatievoorziening
Meer informatie over het SNF-keurmerk en de eisen waar je aan moet voldoen, vind je in dit artikel.

