
Regeling vakantiewerker
Vakantiekrachten vallen, net als reguliere flexkrachten, onder de cao voor uitzendkrachten. Toch gelden er specifieke regels voor vakantiewerkers, die werkzaam zijn in de vakantieperiodes. Bij Flexhub hanteren we de vakantieregeling van 1 juni tot 1 september. In dit artikel leggen we uit wat deze regeling precies inhoudt en welke voorwaarden en uitzonderingen er gelden voor vakantiekrachten.
Dit artikel is gecontroleerd door Denise Sterk, expert op het gebied van backoffice dienstverlening.
Wat is een vakantiewerker of vakantiekracht?
Volgens de ABU-cao wordt een vakantiewerker gedefinieerd als scholieren, studenten en studerenden die tijdens hun onderwijsinstellingsvakanties tijdelijk werk verrichten. Het gaat specifiek om werk in de vaste vakantieperiodes, waarbij wij bij Flexhub de periode van 1 juni tot 1 september hanteren. Het is belangrijk op te merken dat deze regeling niet van toepassing is op uitzendkrachten die na deze periode blijven doorwerken.
Voordelen en lagere kosten vakantiewerker
Een van de voordelen van het inhuren van vakantiekrachten is dat zij lagere reserveringen opbouwen. Zo geldt er een vakantiedagreservering van 8,30% (2025) voor vakantiekrachten, tegenover 10,92% voor reguliere uitzendkrachten. Ook wordt er geen feestdagreservering opgebouwd, omdat er in de vakantieperiode geen officiële feestdagen zijn. Lees hier meer over de reservingen in 2025.
Regeling vakantiewerkers en verlof
Voor verlof gelden er enkele uitzonderingen voor vakantiewerkers:
- Wettelijke vakantiedagen: Vakantiekrachten bouwen alleen wettelijke vakantiedagen op, zonder bovenwettelijke extra dagen.
- Kort verzuim en buitengewoon verlof: In tegenstelling tot reguliere uitzendkrachten hebben vakantiewerkers geen recht op kort verzuim of buitengewoon verlof.
- Recht op minimumloon en vakantiegeld: Net als reguliere krachten hebben vakantiewerkers recht op het wettelijk minimum(jeugd)loon en vakantiegeld.
Hebben vakantiekrachten recht op de inlenersbeloning?
Ja, ook vakantiekrachten hebben recht op de inlenersbeloning, zoals vastgelegd in de cao voor uitzendkrachten. Dit betekent dat je als uitzendbureau de juiste beloning moet opvragen bij de inlener, afhankelijk van de functie en leeftijd van de vakantiewerker. Hiermee voldoe je aan de eisen voor een eerlijke beloning voor gelijk werk.
Regels voor jongeren en vakantiewerk
Omdat vakantiewerkers vaak jeugdige werknemers zijn, gelden er extra regels uit de Arbowet en Arbeidstijdenwet (ATW). Minderjarigen vallen onder specifieke arbeidstijden en veiligheidsvoorschriften. Zo mogen kinderen tot en met 12 jaar geen betaald werk verrichten. Controleer de geldende regels voor jeugdige vakantiekrachten op de website van de Rijksoverheid om te voldoen aan de wettelijke eisen.
Transitievergoeding vakantiekrachten: Hebben vakantiekrachten recht op een transitievergoeding?
Ja, vakantiekrachten hebben recht op een transitievergoeding, zelfs als zij slechts tijdelijk in dienst zijn. Dit recht komt voort uit de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB), die bepaalt dat alle werknemers bij het beëindigen van hun contract door de werkgever een vergoeding ontvangen, ongeacht de duur van hun dienstverband. Voor vakantiekrachten betekent dit dat zij bij het aflopen van hun contract een pro rato transitievergoeding ontvangen.
Heb je vragen over de regeling vakantiewerker? Neem contact met ons op en de experts van Flexhub helpen je graag!
Veelgestelde vragen regeling vakantiewerker
Vakantiekrachten, net als andere uitzendkrachten, vallen vaak onder het Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten (StiPP). De pensioenopbouw is afhankelijk van de werkduur, leeftijd en het aantal gewerkte weken. Vakantiekrachten komen meestal in de Basisregeling terecht. Deze regeling begint vanaf 18 jaar. In de Basisregeling bouwt de vakantiekracht een bescheiden pensioen op zonder dat er een bijdrage van het salaris wordt ingehouden; de premie wordt volledig door de werkgever betaald.
Vakantiekrachten werken meestal met een tijdelijke arbeidsovereenkomst in een vastgestelde vakantieperiode. Dat is vaak een arbeidsovereenkomst met een uitzendbeding, wat betekent dat het contract automatisch eindigt als de inlener de opdracht beëindigt. Deze flexibele constructie past bij de korte duur van vakantiewerk.
Ja, onder de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) hebben vakantiekrachten recht op een transitievergoeding, ongeacht de duur van het dienstverband. Dit is van toepassing zodra het tijdelijke contract afloopt en de vakantiewerker uit dienst gaat.
Ja, maar alleen wettelijke vakantiedagen zonder extra bovenwettelijke dagen. In 2025 is de vakantiedagreservering voor vakantiekrachten 8,30%.