08/08/2023

Wat is het uitzendbeding (update 2023)?

Op een uitzendovereenkomst is eigenlijk altijd een uitzendbeding van toepassing*, tenzij expliciet anders is overeengekomen. Het uitzendbeding houdt in dat de uitzendovereenkomst eindigt als de opdrachtgever of inlener de terbeschikkingstelling beëindigt. Dus eindigt de opdracht? Dan eindigt automatisch de uitzendovereenkomst. Geldt dit dan ook als de uitzendkracht ziek wordt? Dat leggen we in de volgende alinea uit.

*Fase A ABU-cao, fase 1 en 2 NBBU-cao.

Dit artikel is gecontroleerd door René de Haas, expert op het gebied van wet- en regelgeving in de flexbranche.

Hoge Raad besluit dat uitzendbeding bij ziekte rechtsgeldig is

Update maart 2023

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de uitzendovereenkomst niet meer ‘automatisch‘ eindigt bij ziekte. Voorheen was dit in de uitzendbranche wel gebruikelijk. Maar de Hoge Raad heeft nu dus geoordeeld dat dat niet rechtsgeldig is. In zo’n situatie kan de uitzendovereenkomst alleen rechtsgeldig eindigen als de inlener daadwerkelijk een verzoek tot beëindiging van de opdracht indient. Dit laatste is niet in strijd met het wettelijke ontslagverbod bij ziekte.

Dus is één van jouw uitzendkrachten ziek? Dan moet de inlener eerst een verzoek indienen tot het beëindigen van de opdracht, voordat de overeenkomst daadwerkelijk beëindigd kan worden.

Lees de uitspraak van de Hoge Raad hier.

Vragen?

Wil je meer hierover weten? Onze specialisten leggen het graag uit. Neem gerust vrijblijvend contact op.

Deel artikel
Auteur
Rosalynn Bommeljé
Rosalynn is als communicatiespecialist de juiste persoon om ingewikkelde informatie te vertalen in jip-en-janneke taal. Binnen Flexhub houdt ze zich met name bezig met klantcommunicatie en interne communicatie, waardoor ze altijd precies weet wat er speelt. Haar vaardigheden gaan echter verder dan dat. Met haar levendige persoonlijkheid en creatieve geest weet ze ook pakkende content te creëren voor onze social media kanalen, waarmee ze een breed publiek weet te bereiken. Daarnaast staat Rosalynn altijd klaar om collega's te ondersteunen bij presentaties en andere middelen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Rosalynn.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
René de Haas
Onze business innovation manager René is een pietje precies en houdt van structuur en duidelijkheid. Hij houdt nauwlettend de markt in de gaten, van ontwikkelingen in de salarisadministratie tot veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving. Zijn nieuwsgierigheid en analytische geest zorgen ervoor dat hij altijd op de hoogte is van de laatste trends en innovaties in de branche. René gaat echter nog een stap verder. Hij is voortdurend op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden om de dienstverlening van Flexhub te verbeteren en te innoveren. Hij is de drijvende kracht achter het implementeren van nieuwe processen die onze klanten en medewerkers ten goede komen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van René.

LinkedIn-icon

Expert