Van zzp-bemiddeling naar detachering
De arbeidsmarkt voor zzp’ers staat voor ingrijpende veranderingen. Met de verwachte komst van de Wet VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden) en het opheffen van het handhavingsmoratorium van de Wet DBA is er veel gaande. Deze wetswijzigingen zijn bedoeld om schijnzelfstandigheid aan te pakken, maar veroorzaken ook veel onzekerheid bij opdrachtgevers. Vooral in sectoren zoals de overheid, zorg en onderwijs zien we nu al een terugloop in het aantal opdrachten voor zzp’ers. Dit heeft directe gevolgen voor flexondernemingen die zich richten op zzp-bemiddeling. Daarom overwegen veel van deze bedrijven de overstap naar detachering als alternatief voor het werken met zzp’ers.
Dit artikel is gecontroleerd door Lejona Bronk, expert in het opstarten van flexondernemingen.
De impact van de Wet VBAR en Wet DBA
De Wet DBA had als doel om de arbeidsrelaties van zzp’ers beter te reguleren en schijnzelfstandigheid te voorkomen (lees in dit artikel meer over de Wet DBA). Het probleem is echter dat de handhaving van de wet veel onzekerheid creëerde, waardoor opdrachtgevers aarzelden om zzp’ers in te huren. Het handhavingsmoratorium, dat sinds 2016 van kracht is, stelde opdrachtgevers voorlopig gerust, maar dit moratorium wordt opgeheven in 2025. De invoering van de Wet VBAR in 2026 voegt daar nog een nieuwe dimensie aan toe. Deze wet introduceert o.a. een rechtsvermoeden van werknemerschap. Dat betekent dat als een zzp’er gedurende een bepaalde periode voor dezelfde opdrachtgever werkt, deze zzp’er als werknemer wordt beschouwd tenzij het tegendeel wordt bewezen. Wil je meer weten over de Wet VBAR? Lees dan dit artikel.
Terugloop zzp-opdrachten in sectoren als de overheid, zorg en onderwijs
In sectoren zoals de overheid, zorg en onderwijs, waar al strikte regels gelden rondom arbeidsrelaties, zien we nu al een trend waarbij opdrachtgevers minder vaak zzp’ers inschakelen. Door de verhoogde administratieve lasten en het risico op naheffingen of boetes, zoeken opdrachtgevers naar veiligere alternatieven om flexibel personeel in te zetten.
De overstap naar detachering
Voor flexondernemingen die tot nu toe vooral actief waren in de zzp-bemiddeling, betekent de daling van zzp-opdrachten een serieuze uitdaging. Steeds meer bedrijven onderzoeken daarom de mogelijkheid om over te stappen naar detachering. Detachering biedt meer zekerheid voor zowel de opdrachtgever als de werknemer, omdat de gedetacheerde medewerker in dienst is van het detacheringsbureau. Dit vermindert het risico op naheffingen en juridische complicaties rondom schijnzelfstandigheid. Tegelijkertijd kunnen organisaties via detachering toch profiteren van de flexibiliteit die ze gewend zijn bij zzp’ers.
Uitdagingen bij detachering
De overstap van zzp-bemiddeling naar detachering brengt echter de nodige complexiteit met zich mee. Waar bemiddeling bij zzp’ers vaak relatief eenvoudig is – je koppelt een zelfstandige aan een opdrachtgever en regelt de contractuele afspraken – vraagt detachering om een compleet andere aanpak. Hieronder enkele belangrijke aspecten waar rekening mee moet worden gehouden:
- Administratie: In tegenstelling tot zzp-bemiddeling moet bij detachering de gedetacheerde medewerker op de loonlijst worden geplaatst. Dit betekent dat het detacheringsbureau verantwoordelijk wordt voor salarisadministratie, belastingafdrachten en verzekeringen. Dit vereist geavanceerde administratieve systemen en een team dat bekend is met de regelgeving.
- Verloning: Detacheren betekent ook dat de werknemer recht heeft op salaris, vakantiegeld, doorbetaling bij ziekte en andere arbeidsvoorwaarden. Dit zorgt voor extra kosten en verplichtingen die niet van toepassing zijn bij het bemiddelen van zzp’ers.
- Cao’s: In veel sectoren, zoals zorg en onderwijs, geldt een cao (collectieve arbeidsovereenkomst) die bepaalt welke arbeidsvoorwaarden van toepassing zijn op werknemers. Een detacheringsbureau moet zich bij het aannemen van gedetacheerde medewerkers aan deze cao’s houden in het kader van de inlenersbeloning. Dit voegt een extra laag van complexiteit toe aan het personeelsbeheer.
Wil je dus gaan detacheren? Bereid je dan goed voor!
Samen met Flexhub uitzenden of detacheren vormgeven
Wil je snel starten met detacheren en/of uitzenden, dan heb je niet de tijd om je eerst te verdiepen in al deze zaken. Wij helpen je daarom graag op weg. Als je met ons samenwerkt nemen wij je o.a. bovenstaande zaken uit handen. Zo kun jij snel van start en je weer richten op de commerciële groei van je onderneming. Neem vrijblijvend contact met ons op, zodat we je snel van dienst kunnen zijn.
Andere oplossingen
Natuurlijk zijn er ook andere oplossingen te bedenken om te kunnen blijven werken met zzp’ers. Wil je weten welke? In het artikel Risico’s en oplossingen bij het inhuren van zzp’ers lichten we er een aantal toe.