09/07/2025

Ziek uit dienst: alles wat je als intermediair in de flexbranche moet regelen

Als intermediair of werkgever in de flexbranche krijg je er vroeg of laat mee te maken: een uitzendkracht die ziek wordt, terwijl het contract bijna afloopt. Veel ondernemers denken dat hun verantwoordelijkheid stopt zodra het contract eindigt. Maar bij ziek uit dienst werkt dat net iets anders.

In dit artikel leggen we stap voor stap uit wat je verplicht bent te regelen als een uitzendkracht ziek uit dienst gaat. Zo voorkom je problemen met het UWV én toon je goed werkgeverschap.

Dit artikel is gecontroleerd door Denise Sterk, expert op het gebied van backoffice dienstverlening voor uitzendbureaus.

Wat betekent ziek uit dienst?

Bij ziek uit dienst loopt een contract af terwijl de werknemer nog ziek is. Dit komt veel voor in de flexbranche, vooral bij uitzendkrachten in fase 1-2 met een tijdelijk contract.

Het contract eindigt automatisch, maar als de werknemer ziek blijft, heeft deze dus recht op een Ziektewetuitkering via het UWV. Als voormalig werkgever heb je dan een aantal belangrijke verplichtingen, ook al is het contract afgelopen.

Wie betaalt bij ziek uit dienst?

Een zieke uitzendkracht heeft recht op doorbetaling van een deel van het loon, ook na het einde van het contract. Volgens de ABU en NBBU-cao geldt:

  • Eerste ziektejaar: 90% van het normale loon
  • Tweede ziektejaar: 80% van het normale loon

De uitkering komt voor het grootste deel uit de Ziektewet en wordt betaald door het UWV. Het UWV vergoedt 70% van het dagloon. De resterende 20% moet jij als voormalig werkgever aanvullen tot 90% (eerste jaar) of 80% (tweede jaar).

Het UWV stelt het dagloon vast en meldt dit via het werkgeversportaal. Je mag de werknemer ook vragen dit zelf aan jou door te geven, zoals geregeld in artikel 25 lid 6 van de NBBU-cao en artikel 25 lid 5 van de ABU-cao.

Ziekmelding: wat moet je regelen?

Een correcte ziekmelding is bij een zieke uitzendkracht die ziek uit dienst gaat misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel van het proces. Het lijkt eenvoudig, maar in de praktijk gaat het vaak mis.

Meld ziekte direct bij het UWV

Zodra je weet dat een werknemer ziek uit dienst gaat, moet je dit direct en volledig doorgeven aan het UWV. Doe je dit niet of te laat? Dan kan het UWV de Ziektewetuitkering stopzetten of weigeren. Het gevolg: jouw (ex-)werknemer heeft geen inkomen. Dit kan leiden tot flinke discussies of zelfs juridische claims.

Controleer alle gegevens zorgvuldig

Zorg er daarom voor dat je de ziekmelding meteen regelt zodra duidelijk is dat het contract afloopt terwijl de werknemer nog ziek is. Controleer altijd of alle gegevens kloppen:

  • De eerste ziektedag
  • De reden van uitdiensttreding
  • De juiste contactgegevens van de werknemer

Leg deze informatie goed vast in het personeelsdossier.

Informeer de werknemer goed

Een andere belangrijke stap is goede voorlichting aan de werknemer. Leg duidelijk uit dat hij of zij na het einde van het contract bij het UWV terecht kan voor een Ziektewetuitkering. Benadruk ook dat het belangrijk is om bereikbaar te blijven voor eventuele controles of re-integratieafspraken.

Voorkom problemen en help jouw flexkracht verder

Door meteen de juiste acties te ondernemen en de werknemer goed te informeren, voorkom je misverstanden én help je jouw flexkracht vooruit. Zo voldoe je niet alleen aan je verplichtingen, maar verklein je ook het risico op claims of onnodige kosten.

Ben je eigenrisicodrager? Dit moet je weten:

Of je eigenrisicodrager bent voor de Ziektewet maakt een groot verschil voor jouw rol na ziek uit dienst.

Geen eigenrisicodrager: UWV regelt het

Ben je geen eigenrisicodrager? Dan neemt het UWV alles over zodra het contract eindigt:

  • Het UWV beoordeelt het recht op de Ziektewetuitkering.
  • Het UWV betaalt de uitkering uit.
  • Het UWV begeleidt de werknemer bij re-integratie.
  • Jij hoeft alleen de uitkering aan te vullen tot het juiste cao-percentage.

Wel eigenrisicodrager: zelf verantwoordelijk

Ben je wel eigenrisicodrager? Dan regel je alles zelf:

  • Je betaalt de Ziektewetuitkering uit eigen zak.
  • Je bent verantwoordelijk voor de begeleiding bij re-integratie.
  • Je moet een plan van aanpak opstellen.
  • Je zoekt actief naar passend werk voor de werknemer.
  • Dit kan financieel voordelig zijn door een lagere Whk-premie, maar je draagt wel het volledige financiële risico.

Goed regelen is cruciaal

Eigenrisicodragerschap vraagt om een goede organisatie. Vaak werk je samen met een arbodienst of verzuimspecialist. Zeker in de flexbranche, waar ziek uit dienst vaak voorkomt, is het slim om vooraf te berekenen of het echt loont. Laat je adviseren door je accountant of door de specialisten van Flexhub, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Wat als je het niet goed regelt?

Het lijkt misschien een detail, maar ziek uit dienst kan je als intermediair of uitzender flink wat kopzorgen opleveren als je de regels niet goed volgt. Een onvolledige ziekmelding, een vergeten aanvulling of een verkeerd vastgestelde reden van uitdiensttreding: het kan allemaal leiden tot naheffingen, boetes of langdurige discussies met het UWV.

In het ergste geval krijgt de werknemer geen uitkering, terwijl hij daar wél recht op heeft. De financiële schade – én de reputatieschade – kan dan groot zijn. Flexkrachten vertrouwen erop dat hun werkgever of intermediair deze zaken netjes afhandelt. Doe je dat niet, dan kan dat jouw naam én de relatie met opdrachtgevers schaden.

Kortom: zorg dat je bij ziek uit dienst niet op automatische piloot werkt. Weet wat er moet gebeuren, regel het direct en communiceer helder met de zieke werknemer. Zo toon je goed werkgeverschap én voorkom je onnodige problemen achteraf.

Flexhub neemt jouw zorgen uit handen

Ben je klant van Flexhub? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Wij nemen het hele proces rondom verzuim en ziek uit dienst volledig uit handen. Van correcte ziekmeldingen en cao-aanvullingen tot begeleiding van dossiers en contact met het UWV: Flexhub regelt het. Zo ben je altijd compliant en kun jij je richten op jouw kernactiviteiten.

Praktische tips: zo doe je het goed

  • Meld de werknemer ziek bij het UWV zodra je weet dat hij ziek uit dienst gaat.
  • Vraag tijdig het dagloonbesluit op.
  • Vul de Ziektewetuitkering correct aan tot het juiste percentage.
  • Documenteer alles zorgvuldig in je personeelsdossier.
  • Informeer de werknemer duidelijk over de procedure.

Met Flexhub regel je ziek uit dienst goed

Vragen over ziek uit dienst, de Ziektewet of jouw verplichtingen als werkgever? De specialisten van Flexhub helpen je graag verder. Met onze kennis en praktische tools voorkom je risico’s én zorg je goed voor je flexkrachten.

Wanneer moet ik een ziek uit dienst-melding doen bij het UWV?

Zodra je weet dat een uitzendkracht ziek is en het contract afloopt, moet je dit direct melden bij het UWV. Doe dit uiterlijk op de laatste werkdag. Een te late ziekmelding kan ervoor zorgen dat het UWV de Ziektewetuitkering stopt of weigert.

Hoeveel loon moet ik doorbetalen bij ziek uit dienst?

De basisuitkering komt uit de Ziektewet en is 70% van het dagloon. Volgens de ABU- en NBBU-cao moet je dit als voormalig werkgever aanvullen tot 90% in het eerste ziektejaar en 80% in het tweede ziektejaar.

Wat gebeurt er als ik geen eigenrisicodrager ben?

Ben je geen eigenrisicodrager voor de Ziektewet? Dan neemt het UWV alles over na het einde van het contract: de beoordeling van de Ziektewetuitkering, de uitbetaling en de re-integratiebegeleiding. Jij vult alleen het verschil aan tot het cao-percentage.

Wat zijn de risico’s als ik ziek uit dienst niet goed regel?

Een foutieve of vergeten ziekmelding kan leiden tot boetes, naheffingen of een stopgezette Ziektewetuitkering. Dit kan hoge kosten en reputatieschade opleveren. Ook loop je het risico op claims van (ex-)werknemers die geen inkomen hebben.

Wat regelt Flexhub voor mij bij ziek uit dienst?

Flexhub regelt alles rondom verzuim en ziek uit dienst. Van tijdige en correcte ziekmeldingen en cao-aanvullingen tot begeleiding van dossiers en contact met het UWV. Zo ben je altijd compliant en loop je geen onnodig risico.

Deel artikel
Auteur
Nina Casilio
Nina is net afgestudeerd aan de opleiding Commerciële Economie en heeft een passie in marketing, design en digitale communicatie. Tijdens haar studie heeft ze kennis gemaakt met verschillende aspecten van de marketingwereld. Haar interesse gaat vooral uit naar het creatief vormgeven van ideeën en het maken van aantrekkelijke ontwerpen. Ze heeft een scherp oog voor detail en houdt ervan om inhoudelijke onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek. Als recent afgestudeerde brengt ze frisse ideeën en een creatieve aanpak naar de marketing wereld. Met een nieuwsgierige houding blijft Nina altijd op de hoogte van nieuwe trends en technieken en leert ze graag van anderen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Nina.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
Denise Sterk
Met haar jarenlange ervaring in de uitzendbranche weet Denise als geen ander hoe ze andere flexondernemingen verder kan helpen. En hoe ze het team van backoffice specialisten en relatiebeheerders het beste aan kan sturen. Denise hecht een groot belang aan klantrelaties en is goed bekend met de wet- en regelgeving in de flexbranche, waardoor ze waardevol advies en ondersteuning kan bieden aan onze klanten. Daarnaast weet Denise een inspirerende werkomgeving te creëren waarin haar teamleden zich kunnen ontwikkelen en excelleren. Haar toewijding en expertise dragen bij aan het succes van Flexhub en onze klanten. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Denise.

LinkedIn-icon

Expert