
De inleenovereenkomst voor uitzendbureaus
Een inleenovereenkomst is een belangrijk document voor iedereen die werkt met flexwerkers. Of je nu een uitzendbureau runt, of zelf juist tijdelijke krachten nodig hebt, dit artikel helpt je op weg om te begrijpen wat een inleenovereenkomst inhoudt en wat erin moet staan.
Dit artikel is gecontroleerd door René de Haas, expert in wet- en regelgeving in de flexbranche.
Wat is een inleenovereenkomst?
Een inleenovereenkomst is simpelweg een contract dat de afspraken tussen een uitzendbureau (=uitlener) en een opdrachtgever (= inlener) op papier vastlegt. Hierin staan alle spelregels voor de samenwerking: wie doet wat, voor hoelang en tegen welke betaling? Net zoals bij een voetbaltransfer, wordt elke samenwerking beter met heldere afspraken. Dus voordat je je beste speler op doel zet, lees even verder.
Belangrijke onderdelen
Een goede inleenovereenkomst bevat de volgende elementen:
- Duur van de overeenkomst
Specificeer de begin- en einddatum van de overeenkomst. Geef ook aan of er sprake is van een verlengingsmogelijkheid.
- Omschrijving van de werkzaamheden
Beschrijf de taken en verantwoordelijkheden van de werknemer. Helderheid voorkomt misverstanden en helpt verwachtingen te managen.
- Vervangingsregeling
Leg in de inleenovereenkomst vast onder welke omstandigheden er vervanging plaatsvindt bij ziekte, vakantie of andere afwezigheid van de werknemer en hoe.
- Urenregistratie en verantwoording
Bepaal hoe de gewerkte uren worden geregistreerd en verantwoord. Stem ook af hoe je rapporteert aan de opdrachtgever.
- Tarieven en betaling
Neem het uurtarief of salaris op en vermeld hoe en wanneer betalingen plaatsvinden, inclusief bijkomende kosten of vergoedingen.
- Arbeidsvoorwaarden op basis van inlenersbeloning
Dit omvat zaken zoals het loon, werktijden, vakantiedagen en eventuele toeslagen. Hier kunnen ook afspraken over vergoedingen voor reis- en verblijfskosten worden opgenomen.
Voor uitzendkrachten is het belangrijk dat hun beloning voldoet aan de inlenersbeloning. Dit betekent dat zij recht hebben op dezelfde beloning als een vergelijkbare werknemer in dienst van het inlenende bedrijf. Wil je hier meer over weten? Lees dit artikel over de inlenersbeloning.
- Loondoorbetalingsverplichting
Leg in de inleenovereenkomst vast wie verantwoordelijk is voor het betalen van loon als de werknemer tijdelijk geen werk heeft door bijvoorbeeld ziekte of gebrek aan opdrachten. Dit geldt natuurlijk alleen als er sprake is van de loondoorbetalingsverplichting (die je kunt uitsluiten in fase A of 1/2).
- Geheimhouding
Leg vast dat vertrouwelijke informatie verkregen tijdens de inleenperiode niet gedeeld mag worden met anderen.
- Intellectueel eigendom
Bepaal wie de rechten bezit op werkresultaten, zoals ontwerpen, rapporten of andere creaties die tijdens de inleenperiode worden geproduceerd.
- Verantwoordelijkheden van de inlener en uitlener
Hierin wordt beschreven wie waarvoor verantwoordelijk is. De uitlener draagt vaak zorg voor de loonadministratie, terwijl de inlener een veilige werkplek en goede begeleiding (leiding en toezicht) moet bieden.
- Aansprakelijkheid
Leg vast wie aansprakelijk is bij schade of ongevallen tijdens de werkzaamheden.
- Overnamebeding
Indien van toepassing, leg in de inleenovereenkomst vast onder welke voorwaarden de inlener de ingeleende arbeidskracht na afloop van de inleenperiode in dienst kan nemen.
- Beëindiging van de overeenkomst
Geef aan onder welke omstandigheden de overeenkomst voortijdig kan worden beëindigd. Dit kan bijvoorbeeld door het afronden van de opdracht of bij wederzijds goedvinden. Voeg ook opzegtermijnen en eventuele boetebepalingen toe.
- Toepasselijk recht en geschillenbeslechting
Geef aan welk recht van toepassing is op de inleenovereenkomst en hoe eventuele geschillen worden opgelost, bijvoorbeeld via mediation of arbitrage.
Voorbeeld van inleenovereenkomst uitzendbureau
Stel je voor: een bouwbedrijf huurt een timmerman in via jouw uitzendbureau. In de inleenovereenkomst staat dat de timmerman drie maanden aan de slag gaat voor 40 uur per week werkt, wat de kostprijs is en of je de timmerman na afloop van de overeenkomst kan overnemen. Net als zijn collega’s die hetzelfde werk doen, ontvangt hij een salaris van €1000 per week. Als uitzendbureau zorg je voor de loonadministratie (of Flexhub regelt dit voor jou), terwijl het bouwbedrijf verantwoordelijk is voor veiligheid en aansturing op de werkplek.
Inleenovereenkomst bij detachering
Hoewel de inleenovereenkomst bij detachering vaak anders wordt genoemd (bijvoorbeeld Overeenkomst van Opdracht) is er in feite ook sprake van inlening bij detachering. Juridisch gezien zijn uitzenden en detacheren namelijk hetzelfde en gelden er dus dezelfde wetten en regels. Bekijk deze pagina voor meer informatie.
Inleenovereenkomst voor zzp’ers
Bij zzp’ers is er geen sprake van inlenen, en dus ook niet van een inleenovereenkomst, maar van een Overeenkomst van Opdracht. Wil je hier meer over weten? Download dan onze whitepaper over het werken met zzp’ers in 2025.
Waarom is een inleenovereenkomst belangrijk?
Een inleenovereenkomst zorgt ervoor dat alle betrokken partijen weten wat ze van elkaar kunnen verwachten. Het voorkomt juridische problemen en zorgt voor een transparante samenwerking.
Geen omkijken naar
Wil jij je focussen op wat echt belangrijk is, terwijl je zeker weet dat jouw uitzendonderneming voldoet aan de laatste wet- en regelgeving? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Onze backoffice dienstverlening betekent dat je naast helder juridisch advies, ook op maat gemaakte oplossingen krijgt, die passen bij jouw specifieke behoeften. Zoals waterdichte inleenovereenkomsten. Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe wij jou kunnen helpen!