07/03/2024

Het fasensysteem voor uitzendkrachten

In de flexbranche geldt een speciaal contractensysteem namelijk het fasensysteem. Dit systeem, vastgelegd in de CAO voor Uitzendkrachten, is erg belangrijk voor zowel uitzendkrachten als uitzendbureaus. Het geeft uitzendkrachten de kans om rechten op te bouwen naarmate ze langer werken. In dit artikel gaan we dieper in op wat het fasensysteem precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is.

Dit artikel is gecontroleerd door René de Haas, expert op het gebied van wet- en regelgeving in de flexbranche.

Wat is het fasensysteem voor uitzendkrachten?

Het fasensysteem voor uitzendkrachten bestaat uit drie fasen: A, B en C bij de ABU (of fase 1-2, 3 en 4 bij de NBBU). Hoe langer een uitzendkracht werkt, hoe meer rechten hij of zij opbouwt. Elke fase heeft zijn eigen regels en voorwaarden.

Fasensysteem: lengte van de verschillende fasen

Vrijwel de meest gestelde vraag over het fasensysteem voor uitzendkrachten gaat over de lengte van de verschillende fasen. Daarom starten we met een korte opsomming:

  • Fase A (of fase 1-2): maximaal 52 weken
  • Fase B (of fase 3): maximaal 6 contracten in 3 jaar
  • Fase C (of fase 4): onbepaalde tijd

Fase A (ABU) of Fase 1-2 (NBBU)

Fase A duurt in totaal 52 gewerkte weken. Elke week waarin minstens 1 uur is gewerkt, telt mee. Zelfs weken met vakantie-uren worden meegerekend. In deze fase kunnen uitzendbureaus een onbeperkt aantal contracten aan hun uitzendkrachten aanbieden.

Onderbrekingsregel fase A

Net zoals in het reguliere arbeidsrecht gelden er verschillende onderbrekingsregels voor uitzendkrachten. De onderbrekingsregel voor fase A is: als er meer dan 6 maanden zit tussen twee uitzendovereenkomsten, begint de telling opnieuw. Als er geen onderbreking is, telt de teller gewoon door en blijft de uitzendkracht in fase A.

Fase A en het uitzendbeding

Binnen fase A is een belangrijk onderdeel van de uitzendovereenkomst het uitzendbeding. Zo heb je contracten met en contracten zonder uitzendbeding. Wij leggen in dit artikel alles uit over het uitzendbeding.

Fase B (ABU) of Fase 3 (NBBU)

Fase B duurt maximaal 3 jaar. In deze periode kunnen in totaal 6 tijdelijke arbeidsovereenkomsten worden afgesloten voordat de uitzendkracht overgaat naar fase C. De uitzendkracht werkt in deze fase op basis van een uitzendovereenkomst zonder uitzendbeding, voor bepaalde tijd.

Onderbrekingsregel fase B

Ook hier geldt een onderbrekingsregel: als er meer dan 6 maanden tussen twee overeenkomsten zit, begint de teller opnieuw en start de uitzendkracht weer in fase A. Duurt de onderbreking korter, dan tellen de onderbrekingen wel mee voor de periode van 3 jaar.

Fase C (ABU) of Fase 4 (NBBU)

In fase C werkt de flexwerker op basis van een uitzendovereenkomst zonder uitzendbeding voor onbepaalde tijd. Ook hier geldt dat bij een onderbreking van meer dan 6 maanden tussen de overeenkomsten, de teller opnieuw begint en de uitzendkracht weer start in fase A.

De uitzendkracht gaat werken bij de opdrachtgever

Vaak komt het voor dat uitzendkrachten uiteindelijk direct in dienst komen van de opdrachtgever. In dat geval wil je weten wat de rechten zijn voor jouw uitzendkracht. Wanneer de uitzendkracht wordt overgenomen door de opdrachtgever, gaat hij over van het fasensysteem naar het periode- en ketensysteem. Het arbeidsverleden van de flexwerker wordt dan meegenomen om het juiste contract aan te bieden.

Wijzigingen fasensysteem 2023

Hierboven beschrijven we het huidige fasensysteem voor uitzendkrachten. Voor 2023 zag dit systeem er iets anders uit. Per 1 januari 2023 waren de wijzigingen als volgt:

  1. Fase A was 78 weken, is nu 52 weken (1 jaar)
  2. Fase B was 6 contracten in 4 jaar, is nu 6 contracten in 3 jaar
  3. Vanaf 2 januari 2023 gaan ook de weken waarin de uitzendkracht doorbetaalde vakantie opneemt meetellen als gewerkte weken.

Nog vragen?

Het begrijpen en correct toepassen van het fasensysteem is essentieel. Onze backoffice specialisten kunnen jou hierbij het beste adviseren. Heb je vragen over het systeem of specifieke vragen over het contract van een van jouw uitzendkrachten? Neem vooral contact met ons op!

Deel artikel
Auteur
Rosalynn Bommeljé
Rosalynn is als communicatiespecialist de juiste persoon om ingewikkelde informatie te vertalen in jip-en-janneke taal. Met een focus op zowel klantcommunicatie als interne communicatie weet zij altijd wat er binnen Flexhub speelt. Haar expertise gaat verder dan communicatie alleen; Rosalynn verdiept zich ook in de wet- en regelgeving binnen de Flexbranche en deelt deze kennis zowel intern als extern. Dankzij haar nieuwsgierige instelling is ze goed op hoogte wat er speelt en weet ze wanneer welke boodschap nodig is. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Rosalynn.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
René de Haas
Onze business innovation manager René is een pietje precies en houdt van structuur en duidelijkheid. Hij houdt nauwlettend de markt in de gaten, van ontwikkelingen in de salarisadministratie tot veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving. Zijn nieuwsgierigheid en analytische geest zorgen ervoor dat hij altijd op de hoogte is van de laatste trends en innovaties in de branche. René gaat echter nog een stap verder. Hij is voortdurend op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden om de dienstverlening van Flexhub te verbeteren en te innoveren. Hij is de drijvende kracht achter het implementeren van nieuwe processen die onze klanten en medewerkers ten goede komen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van René.

LinkedIn-icon

Expert