12/01/2024

Wat is het verschil tussen een uitzendovereenkomst met of zonder uitzendbeding?

Als intermediair ben je natuurlijk bekend met de termen uitzendovereenkomst en uitzendbeding, maar wat betekenen ze precies en waarin verschillen ze? Wij leggen het aan je uit!

Dit artikel is gecontroleerd door Denise Sterk, expert op het gebied van onze backoffice dienstverlening.

Uitzendovereenkomst: wat houdt het in?

Een uitzendovereenkomst is de juridische overeenkomst tussen een uitzendbureau en een uitzendkracht. Via deze overeenkomst kan het uitzendbureau de uitzendkracht ter beschikking stellen aan opdrachtgevers, ook wel inleners genoemd. De uitzendkracht gaat dan aan de slag bij de opdrachtgever.

Wat is het uitzendbeding?

Het uitzendbeding is een belangrijk element in een uitzendovereenkomst. Maar wat houdt het precies in? Het uitzendbeding is een speciale regeling die kan worden opgenomen in de uitzendovereenkomst. Een contract met uitzendbeding en een contract zonder uitzendbeding verschillen vooral in wat er gebeurt als bepaalde situaties zich voordoen.

Contract met uitzendbeding

In dit type contract is een speciale regeling opgenomen, namelijk het uitzendbeding. Dit betekent dat het contract automatisch stopt in bepaalde situaties. Zoals wanneer het bedrijf waar de uitzendkracht werkt het contract beëindigt. Of als de uitzendkracht ervoor kiest om te stoppen met het werken voor de opdrachtgever. Of als er geen werk meer is bij de opdrachtgever. Een uitzendbeding kan alleen opgenomen worden in een fase A contract en geldt voor 52 weken.

Contract zonder uitzendbeding

Dit is een contract waarbij er geen speciale regeling is voor het automatisch stoppen van het contract in bepaalde situaties. Het contract loopt gewoon door tot de afgesproken einddatum, tenzij het op een andere manier wordt beëindigd. Zoals door onderlinge overeenstemming of door één van de partijen.
Het grootste verschil tussen beide contracten is dus hoe ze automatisch stoppen. Met uitzendbeding stopt het contract automatisch in bepaalde situaties, terwijl bij een contract zonder uitzendbeding het contract gewoon doorloopt tot de afgesproken einddatum.

Werken tot einddatum contract

Zowel bij overeenkomsten met als zonder uitzendbeding wordt vaak een einddatum in het contract opgenomen. De einddatum is de datum dat de overeenkomst tussen het uitzendbureau en de opdrachtgever stopt. Wanneer een uitzendovereenkomst met uitzendbeding vroegtijdig wordt beëindigd, eindigt deze eerder dan de vastgestelde einddatum.

Let op! Ziekte is sinds 2023 geen reden meer om gebruik te maken van het uitzendbeding. Wordt jouw uitzendkracht arbeidsongeschikt? Dan blijft de uitzendkracht in dienst bij jouw uitzendbureau tot aan de einddatum van het contract.

Lees de uitspraak van de Hoge Raad hier.

Jouw backoffice uitbesteed

Wil jij je focussen op jouw kerntaken en er zeker van zijn dat jouw uitzendovereenkomsten voldoen aan de laatste wet- en regelgeving? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Als onderdeel van onze backoffice dienstverlening bieden we niet alleen heldere juridische ondersteuning en advies, maar ook op maat gemaakte oplossingen die passen bij jouw specifieke behoeften. Neem contact met ons op om te ontdekken hoe wij jou kunnen helpen!

Deel artikel
Auteur
Rosalynn Bommeljé
Rosalynn is als communicatiespecialist de juiste persoon om ingewikkelde informatie te vertalen in jip-en-janneke taal. Binnen Flexhub houdt ze zich met name bezig met klantcommunicatie en interne communicatie, waardoor ze altijd precies weet wat er speelt. Haar vaardigheden gaan echter verder dan dat. Met haar levendige persoonlijkheid en creatieve geest weet ze ook pakkende content te creëren voor onze social media kanalen, waarmee ze een breed publiek weet te bereiken. Daarnaast staat Rosalynn altijd klaar om collega's te ondersteunen bij presentaties en andere middelen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Rosalynn.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
Denise Sterk
Met haar jarenlange ervaring in de uitzendbranche weet Denise als geen ander hoe ze andere flexondernemingen verder kan helpen. En hoe ze het team van backoffice specialisten en relatiebeheerders het beste aan kan sturen. Denise hecht een groot belang aan klantrelaties en is goed bekend met de wet- en regelgeving in de flexbranche, waardoor ze waardevol advies en ondersteuning kan bieden aan onze klanten. Daarnaast weet Denise een inspirerende werkomgeving te creëren waarin haar teamleden zich kunnen ontwikkelen en excelleren. Haar toewijding en expertise dragen bij aan het succes van Flexhub en onze klanten. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Denise.

LinkedIn-icon

Expert