08/12/2023

Loonkostenvoordeel (LKV): wanneer heb je er als werkgever recht op?

Als uitzendondernemer heb je veel mensen in dienst van verschillende leeftijden. Zo heb je werknemers die net 18 zijn, maar ook werknemers van 57, 59 of 61 jaar. Voor werkgevers die één of meerdere oudere werknemers en/of werknemers met een arbeidsbeperking in dienst hebben of nemen bestaat er Loonkostenvoordeel (LKV). In dit artikel leggen we graag aan je uit wat Loonkostenvoordeel is en wanneer je het als werkgever kan aanvragen.

Dit artikel is gecontroleerd door Karin Breedveld, expert op het gebied van subsidies.

Wat is Loonkostenvoordeel (LKV)?

Loonkostenvoordeel is een tegemoetkoming voor werkgevers die 1 of meer werknemers in dienst hebben uit een doelgroep die vaak lastig aan het werk komen. Het Loonkostenvoordeel is een onderdeel van de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl). Je kunt als werkgever een doelgroepverklaring voor de werknemer aanvragen wanneer deze onder 1 van de volgende doelgroepen valt:

 • Oudere werknemers 56+
  • Voor werknemers die gestart zijn voor 1 januari 2024: € 3,05 per verloond uur en max € 6.000, – per kalenderjaar. Dit kan maximaal 3 jaar.
  • Voor werknemers die gestart zijn na 1 januari 2024: € 1,35 per verloond uur en max € 2.600, – per kalenderjaar. Dit kan maximaal 3 jaar. Deze verlaging gaat in per 1 januari 2025. Tot die tijd krijgt de werknemer hetzelfde tarief als werknemers die voor 1 januari 2024 gestart zijn.
 • Werknemers doelgroep banenafspraak en scholingsbelemmerden
  • € 1,01 per verloond uur en max € 2.000, – per kalenderjaar. Dit kan maximaal 3 jaar.
 • Arbeidsbeperkte werknemer nieuw in dienst
  • € 3,05 per verloond uur en max € 6.000, – per kalenderjaar. Dit kan maximaal 3 jaar.
 • Arbeidsbeperkte werknemer die herplaatst worden
  • € 3,05 per verloond uur en max € 6.000, – per kalenderjaar. Dit kan maximaal 1 jaar.

Heb je geen idee onder welke categorie de werknemer valt? Doe de Keuzehulp: Loonkostenvoordeel.

Belangrijkste aanvullende voorwaarden Loonkostenvoordeel per categorie

Oudere werknemers (56+)

Werknemer had in de maand voordat hij in dienst kwam recht op één van de volgende uitkeringen: werkloosheidsuitkering, arbeidsongeschiktheidsuitkering, Wajong-uitkering, faillissementsuitkering of bijstandsuitkering.

Arbeidsgehandicapte werknemer nieuw in dienst

Werknemer had in de maand voordat hij in dienst kwam recht op een WIA-, WAO- of WAZ-uitkering of werkt (gedeeltelijk) tijdens de wachttijd en krijgt vervolgens recht op een WIA-uitkering terwijl hij bij dezelfde werkgever blijft werken. Deze laatste voorwaarde gaat in per 1 januari 2025.

Banenafspraak en scholingsbelemmerden

Werknemer voldoet aan één van de volgende voorwaarden:

 • Werknemer heeft een Wajong-uitkering;
 • Werknemer heeft een WSW-indicatie;
 • Werknemer valt onder de Praktijkroute (wordt door de gemeente begeleid naar werk);
 • Werknemer beschikt over een indicatie arbeidsbeperkte;
 • Werknemer ontvangt een voorziening van het UWV of de gemeente en kan zonder die voorziening niet het wettelijk minimumloon verdienen;
 • Werknemer heeft door ziekte of gebrek problemen gehad bij het volgen van onderwijs en komt binnen 5 jaar na afronding van dat onderwijs in dienst bij de werkgever.

Arbeidsgehandicapte werknemer die herplaatst wordt

De werkgever heeft recht op Loonkostenvoordeel (LKV) als hij een arbeidsgehandicapte werknemer herplaatst. De werknemer had in de maand voordat hij in dienst kwam recht op een WIA-, WAO- of WAZ-uitkering.

Veranderingen LKV per 1 januari 2025

Per 1 januari 2025 gelden er veranderingen in de Wtl. Één van deze veranderingen is dat het LKV voor oudere werknemers die na 1 januari 2024 zijn gestart wordt afgebouwd van € 3,05 per verloond uur naar € 1,35 per verloond uur. Ook worden de voorwaarden van het LKV voor arbeidsgehandicapte werknemers verruimd. Het voordeel is nu ook beschikbaar als de arbeidsgehandicapte werknemer tijdens de wachttijd al (gedeeltelijk) werkt, en vervolgens recht op een WIA-uitkering krijgt terwijl hij bij dezelfde werkgever blijft werken.

Hoe vraag ik een doelgroepverklaring via Flexhub aan?

Als uitzendondernemer bij Flexhub maken we het voor jou als klant graag gemakkelijk. Wil jij een doelgroepverklaring aanvragen voor 1 of meerdere collega’s? Dan heb je een door de werknemer ingevuld machtigingsformulier nodig. Dit formulier hebben wij al gedeeltelijk voor je ingevuld. Stuur ons een mailtje en wij sturen het formulier incl. instructies zo snel mogelijk naar je op!

Hoe verloopt het proces van Loonkostenvoordeel?

Stapsgewijs verloopt het proces als volgt:

 1. Je laat het machtigingsformulier ondertekenen door de werknemer;
 2. Je stuurt het ondertekende machtigingsformulier binnen 3 maanden na indiensttreding naar subsidies@flexhub.nl. Na deze 3 maanden worden de aanvragen niet meer in behandeling genomen en heb je geen recht op LKV. Let hier dus goed op!;
 3. Het UWV beoordeelt binnen 13 weken de aanvraag;
 4. Flexhub koppelt de toekenning/afwijzing na ontvangst beslissing aan je terug en verwerkt de toekenning in het systeem;
 5. De Belastingdienst keert altijd in het opvolgende jaar de subsidie uit (medio september). Flexhub controleert deze en maakt dit volgens de gemaakte afspraken aan je over.

Benieuwd of je recht hebt op meer subsidies? Lees hier ins en outs over loondispensaties. Bij Flexhub proberen wij het zo makkelijk mogelijk te maken. Als backoffice dienstverlener bieden wij de helpende hand in de snel veranderende uitzendbranche.

Meer weten over subsidies?

WP 19 - Subsidies in de flexbranche voorkant

Download de whitepaper waarin alle subsidies aan bod komen waar jij als werkgever in de flexbranche aanspraak op kunt komen.

Deel artikel
Auteur
Rosalynn Bommeljé
Rosalynn is als communicatiespecialist de juiste persoon om ingewikkelde informatie te vertalen in jip-en-janneke taal. Binnen Flexhub houdt ze zich met name bezig met klantcommunicatie en interne communicatie, waardoor ze altijd precies weet wat er speelt. Haar vaardigheden gaan echter verder dan dat. Met haar levendige persoonlijkheid en creatieve geest weet ze ook pakkende content te creëren voor onze social media kanalen, waarmee ze een breed publiek weet te bereiken. Daarnaast staat Rosalynn altijd klaar om collega's te ondersteunen bij presentaties en andere middelen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Rosalynn.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
Karin Breedveld
Karin gaat als backoffice specialist bij Flexhub graag de diepte in. Daarom weet ze inmiddels alles over cao’s, uitzenden naar België en de inlenersbeloning. Haar kennis reikt echter verder dan dat. Met haar scherpe oog voor detail en analytisch vermogen zorgt ze ervoor dat alle administratieve processen vlekkeloos verlopen. Of het nu gaat om salarisadministratie, contractbeheer of het opstellen van rapportages, Karin draait haar hand er niet voor om. Daarnaast is ze altijd op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving, zodat we continue voldoen aan alle arbeidsrechtelijke vereisten. Zo worden onze klanten op de best mogelijke manier ondersteund.

LinkedIn-icon

Expert