08/01/2024

Loondispensatie: wat is het en wanneer heeft iemand er recht op?

Op zoek naar subsidies, zoals loondispensatie, voor je werknemers? We’ve got you covered! In Nederland zijn er allerlei subsidies beschikbaar die werkgevers kunnen helpen bij het aannemen of behouden van werknemers. We vertellen je graag alle ins en outs over subsidies en in dit artikel gaan we dieper in op loondispensatie. Want wat is het en wanneer is dit relevant voor jou als uitzendondernemer?

Dit artikel is gecontroleerd door Karin Breedveld, expert op het gebied van subsidies.

Wanneer kun je loondispensatie aanvragen?

Ontvangt jouw werknemer een Wajong-uitkering? Of wil je iemand in dienst nemen met een Wajong-uitkering? Soms mag je dan tijdelijk minder dan het wettelijk minimumloon betalen. Dit heet loondispensatie. Je kunt dit alleen voor jouw (toekomstige) werknemer krijgen als hij/zij:

  • een Wajong-uitkering krijgt, en;
  • minder presteert dan een ‘reguliere’ collega met hetzelfde werk.

Je ontvangt loondispensatie voor één of meerdere werknemers; wat nu?

Jouw werknemer heeft recht op duidelijkheid en transparantie. Je vertelt dus jouw (toekomstige) werknemer dat jij als werkgever minder loon wilt betalen en waarom je het loon wilt verlagen. Je geeft aan dat dit geen effect heeft op afgesproken brutosalaris van jouw werknemer. Wel krijgt de werknemer twee werkgevers: het UWV en jou als intermediair. Tot slot gaat er een arbeidsdeskundige in gesprek met jouw (toekomstige) werknemer. Hij of zij komt op locatie langs. Het UWV verrekent uiteindelijk het loon dat je betaalt met de uitkering die jouw werknemer krijgt.

Wil je loondispensatie voor één of meerdere werknemers aanvragen en ben je klant bij Flexhub? Stuur ons een mailtje en wij sturen jou het aanvraagformulier inclusief instructies toe!

Wat gebeurt er nadat de aanvraag in behandeling is genomen?

Een arbeidsdeskundige van het UWV doet onderzoek op de werkplek en kijkt hoe de werknemer zijn werk doet. Hij vergelijkt de arbeidsprestatie van de werknemer met een ‘reguliere’ werknemer. Op basis van deze bevindingen neemt het UWV een beslissing over de aanvraag. Je ontvangt daarover binnen 8 weken een brief.

Hoe verloopt het proces nadat de loondispensatie wordt toegekend?

Je ontvangt een brief met daarin de beslissing met de bijbehorende rapporten. Hierin staat o.a. de toegekende loonwaarde en hoeveel procent van het minimumloon je minimaal aan de werknemer moet betalen. Wij rekenen dit voor je uit en sturen je een informatieve mail met daarin voorstel tot verwerking van de loondispensatie.

Verlenging van de loondispensatie

Is de periode van loondispensatie voorbij? Dan kun je opnieuw loondispensatie aanvragen. Doe dit voordat de vorige periode is afgelopen. De periodes sluiten anders niet aan en je moet dan in de tussentijd het volle loon betalen.

Duur loondispensatie

Hoelang heb je als uitzendonderneming recht op loondispensatie? Dit is een vraag die we regelmatig horen. Loondispensatie kan 6 maanden tot 5 jaar duren.

Let op

Je kunt voor een Wajonger naast loondispensatie ook een doelgroepverklaring Banenafspraak aanvragen! Hierover lees je in dit artikel over Loonkostenvoordeel (LKV).

Meer weten over subsidies in de flexbranche?

WP 19 - Subsidies in de flexbranche voorkant

Download onze whitepaper waarin alle subsidies, waar jij als werkgever in de flexbranche aanspraak op kunt maken, beschreven staan.

Deel artikel
Auteur
Rosalynn Bommeljé
Rosalynn is als communicatiespecialist de juiste persoon om ingewikkelde informatie te vertalen in jip-en-janneke taal. Binnen Flexhub houdt ze zich met name bezig met klantcommunicatie en interne communicatie, waardoor ze altijd precies weet wat er speelt. Haar vaardigheden gaan echter verder dan dat. Met haar levendige persoonlijkheid en creatieve geest weet ze ook pakkende content te creëren voor onze social media kanalen, waarmee ze een breed publiek weet te bereiken. Daarnaast staat Rosalynn altijd klaar om collega's te ondersteunen bij presentaties en andere middelen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Rosalynn.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
Karin Breedveld
Karin gaat als backoffice specialist bij Flexhub graag de diepte in. Daarom weet ze inmiddels alles over cao’s, uitzenden naar België en de inlenersbeloning. Haar kennis reikt echter verder dan dat. Met haar scherpe oog voor detail en analytisch vermogen zorgt ze ervoor dat alle administratieve processen vlekkeloos verlopen. Of het nu gaat om salarisadministratie, contractbeheer of het opstellen van rapportages, Karin draait haar hand er niet voor om. Daarnaast is ze altijd op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving, zodat we continue voldoen aan alle arbeidsrechtelijke vereisten. Zo worden onze klanten op de best mogelijke manier ondersteund.

LinkedIn-icon

Expert