17/04/2024

Uitzendovereenkomst versus Payrollovereenkomst: wat zijn de verschillen?

Wat is het verschil tussen een uitzendovereenkomst en een payrollovereenkomst? Beide vormen van flexibele arbeid lijken op elkaar, maar er zijn cruciale verschillen. In dit artikel leggen we precies uit wat deze contractvormen inhouden, hoe ze werken en wat dit betekent voor werkgevers en werknemers. Zo weet je straks precies welke vorm het beste past bij jouw situatie.

Dit artikel is gecontroleerd door René de Haas, expert in wet- en regelgeving in de flexbranche.

Wat is een uitzendovereenkomst?

Een uitzendovereenkomst is een arbeidscontract waarbij het uitzendbureau de juridische werkgever is. Het uitzendbureau stelt de werknemer ter beschikking aan een opdrachtgever (inlener) voor een tijdelijke periode. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn bij seizoenswerk, projectmatige inzet of een personeelstekort.

Belangrijke kenmerken van een uitzendovereenkomst:

  • Werving en selectie: Het uitzendbureau regelt het hele proces van het zoeken naar en selecteren van geschikte kandidaten.
  • Flexibiliteit: Uitzendkrachten werken vaak met een fasensysteem, wat veel flexibiliteit biedt voor zowel werkgever als werknemer.
  • Verantwoordelijkheid: Het uitzendbureau blijft verantwoordelijk voor salarisbetalingen, administratie en juridische verplichtingen.

Dit type overeenkomst is ideaal voor werkgevers die tijdelijke krachten nodig hebben zonder vast te zitten aan langdurige contracten. 

Wat is een payrollovereenkomst?

Een payrollovereenkomst lijkt op een uitzendovereenkomst, maar heeft een andere focus. Bij payrolling werft de opdrachtgever (het bedrijf) zelf een werknemer. Vervolgens neemt een payrollorganisatie het juridisch werkgeverschap over. De werknemer blijft exclusief voor de opdrachtgever werken, terwijl de payrollorganisatie alle juridische, administratieve en fiscale verplichtingen overneemt.

Belangrijke kenmerken van een payrollovereenkomst:

  • Juridisch werkgeverschap: De payrollorganisatie wordt de formele werkgever van de werknemer.
  • Exclusiviteit: De werknemer werkt alleen voor de opdrachtgever en mag niet zomaar elders worden ingezet.
  • Arbeidsvoorwaarden: De payrollmedewerker heeft dezelfde rechten en plichten als reguliere werknemers van het bedrijf waar hij werkt, bijvoorbeeld wat betreft beloning en vakantiedagen.

Deze vorm is aantrekkelijk voor bedrijven die zich willen focussen op hun kernactiviteiten en administratieve lasten willen uitbesteden.

De verschillen tussen een uitzendovereenkomst en een payrollovereenkomst

Het verschil tussen een uitzendovereenkomst en een payrollovereenkomst begint al bij de werving- en selectieprocedure. Bij payrolling zoekt de opdrachtgever zelf een geschikte medewerker. Het juridisch werkgeverschap besteedt de opdrachtgever uit aan een payrollorganisatie. Bij een uitzendovereenkomst zoekt het uitzendbureau daarentegen een geschikte medewerker voor de opdrachtgever en brengt ze samen. Naast de werving en selectie, verschillen ze ook in arbeidsvoorwaarden, flexibiliteit van contracten, vervanging bij ziekte, exclusiviteit van de werknemer en de kosten voor de diensten.

Bekijk onderstaande video over de verschillen tussen een uitzendovereenkomst en payrollovereenkomst.

Verschil tussen detacheren en payrollen

Naast uitzenden en payrollen heb je ook nog detachering. We hebben voor jou de belangrijkste verschillen tussen detacheren en payrollen op papier gezet. Wil je meer weten over detacheren? Lees dan dit artikel. De grootste verschillen zitten voornamelijk in de werving & selectie, de arbeidsovereenkomst en de kosten:

  • Werving en selectie: Bij payroll werf en selecteer je zelf de werknemer, waarna het payrollbedrijf de juridische en administratieve zaken overneemt. Bij detachering regelt het detacheringsbureau de werving en koppelen zij een geschikte professional aan jouw vacature.
  • Arbeidsovereenkomst: een payroll-werknemer staat niet op jouw loonlijs, en je hebt flexibele contractmogelijkheden. Bij detachering gaat het vaak om langetermijncontracten wat meer zekerheid biedt. Het detacheringsbureau betaalt het salaris en draagt de risico’s, zoals bij ziekte.
  • Kosten: payroll is voordeliger voor kortlopende functies, omdat je alleen een vergoeding voor administratie betaalt. Detachering is duurder, maar het bureau verzorgt de wevering, begeleiding en training van de specialisten, ideaal voor langdurige of compleze projecten.

Wat is een exclusieve terbeschikkingstelling?

Een exclusieve terbeschikkingstelling houdt in dat de juridisch werkgever de werknemer alleen bij de betreffende inlener (dus het bedrijf waar de medewerker zijn werk uitvoert) mag plaatsen. De werknemer mag dus niet elders geplaatst worden zonder toestemming van de inlener. Deze exclusiviteit wordt onder andere beoordeeld aan de hand van verschillende indicatoren, zoals:

  • Afspraken tussen de werkgever en de inlener, waaronder een eventueel exclusiviteitsbeding.
  • Communicatie met de werknemer waaruit blijkt dat hij/zij alleen bij die betreffende inlener mag werken, en dit ook echt plaatsvindt.
  • Eerdere rechtstreekse werkzaamheden van de werknemer bij de inlener en de duur daarvan.
  • Praktische afspraken die de inlener met de werknemer maakt, zoals vakanties.
  • Betrokkenheid van de inlener bij het personeelsbeleid van de werknemer, zoals functioneringsgesprekken.

Backoffice uitbesteden uitzendbureau

Werk je als uitzendbureau met een backoffice dienstverlener als juridische werkgever, dan gelden nog wel dezelfde regels voor een uitzendovereenkomst. In een specifieke casus van VRF advocaten is er laatst een uitspraak geweest over uitzenden versus payrolling. Deze casus lichten we graag verder toe.

Casus: Wanneer is er sprake van een uitzendovereenkomst?

VRF Advocaten behandelde een zaak waarin het verschil tussen een uitzendovereenkomst en een payrollovereenkomst centraal stond. De rechter moest oordelen of er sprake was van een payrollovereenkomst of een uitzendovereenkomst.

De uitspraak:

In deze zaak werd geoordeeld dat het een uitzendovereenkomst betrof. De reden? Er was geen sprake van exclusieve terbeschikkingstelling, een cruciaal kenmerk van een payrollovereenkomst. Bij exclusieve terbeschikkingstelling mag de werknemer alleen voor de specifieke inlener werken en niet door een juridisch werkgever (bijvoorbeeld een payrollorganisatie) aan andere bedrijven worden aangeboden.

Wat is een exclusieve terbeschikkingstelling?

Exclusieve terbeschikkingstelling betekent dat de werknemer exclusief aan één opdrachtgever (inlener) is toegewezen. Dit onderscheidt payroll van uitzenden.

De rechter beoordeelt exclusiviteit aan de hand van:

  • Praktische afspraken: Denk aan het regelen van vakanties of functioneringsgesprekken door de inlener.
  • Contractuele afspraken: Bijvoorbeeld een exclusiviteitsbeding tussen de inlener en het payrollbedrijf.
  • Communicatie met de werknemer: Waaruit blijkt dat de werknemer alleen bij die opdrachtgever mag werken.
  • Eerdere werkrelatie: Heeft de werknemer eerder rechtstreeks bij deze opdrachtgever gewerkt?

Terug naar de casus: Uitzendovereenkomst versus payrollovereenkomst

In de VRF-casus wees de rechter erop dat de uitzendonderneming contractueel bevoegd was om de werknemer te vervangen. Dit betekent dat de werknemer niet exclusief aan de opdrachtgever was toegewezen, een essentieel kenmerk van een payrollovereenkomst. Hierdoor werd de overeenkomst gekwalificeerd als een uitzendovereenkomst.

Belangrijkste inzichten uit de uitspraak:

  • Exclusiviteit telt zwaar mee: Is een werknemer exclusief toegewezen aan één opdrachtgever? Dan is een payrollovereenkomst waarschijnlijk.
  • Flexibiliteit in vervanging: Als de werkgever de werknemer kan vervangen zonder toestemming van de opdrachtgever, wijst dit op een uitzendovereenkomst.
  • Meer dan een tussenpersoon: Het hebben van een tussenpersoon, zoals een uitzendbureau of payrollorganisatie, betekent niet automatisch dat sprake is van een payrollovereenkomst.

Flexhub staat voor je klaar

Deze casus toont aan hoe belangrijk het is om contracten zorgvuldig op te stellen en te begrijpen. Het verschil tussen een uitzendovereenkomst en een payrollovereenkomst zit niet alleen in praktische zaken, maar ook in juridische details zoals exclusieve terbeschikkingstelling. Beide vormen hebben voordelen, afhankelijk van jouw behoeften als werkgever. Twijfel je welke constructie het beste past bij jouw bedrijf? Flexhub helpt je graag verder. Lees bijvoorbeeld in dit artikel over alles wat er bij komt kijken als je een eigen uitzendbureau start. Wil je meer weten uitzenden versus payrolling? Neem contact met ons op voor advies op maat!

Deel artikel
Auteur
Rosalynn Bommeljé
Rosalynn is als communicatiespecialist de juiste persoon om ingewikkelde informatie te vertalen in jip-en-janneke taal. Met een focus op zowel klantcommunicatie als interne communicatie weet zij altijd wat er binnen Flexhub speelt. Haar expertise gaat verder dan communicatie alleen; Rosalynn verdiept zich ook in de wet- en regelgeving binnen de Flexbranche en deelt deze kennis zowel intern als extern. Dankzij haar nieuwsgierige instelling is ze goed op hoogte wat er speelt en weet ze wanneer welke boodschap nodig is. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Rosalynn.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
René de Haas
Onze business innovation manager René is een pietje precies en houdt van structuur en duidelijkheid. Hij houdt nauwlettend de markt in de gaten, van ontwikkelingen in de salarisadministratie tot veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving. Zijn nieuwsgierigheid en analytische geest zorgen ervoor dat hij altijd op de hoogte is van de laatste trends en innovaties in de branche. René gaat echter nog een stap verder. Hij is voortdurend op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden om de dienstverlening van Flexhub te verbeteren en te innoveren. Hij is de drijvende kracht achter het implementeren van nieuwe processen die onze klanten en medewerkers ten goede komen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van René.

LinkedIn-icon

Expert