08/05/2019

Wat is een VCU-certificering?

VCU staat voor Veiligheid en Gezondheid Checklist Uitzendorganisaties en komt voort uit VCA, de Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Maar, wat is nu eigenlijk de betekenis van een VCU-certificaat? Een VCU-certificaat is een belangrijk kwaliteitskeurmerk voor uitzendorganisaties. Dit geldt vooral voor uitzendbureaus die actief zijn in branches waar veiligheid en gezondheid een verhoogd risico vormen.

Dit artikel is gecontroleerd door René de Haas, expert op het gebied van wet- en regelgeving in de flexbranche.

VCU-certificering uitzendbureau

Met een uitzendbureau VCU-certificering kan een uitzendorganisatie aantonen dat zij een goed VG-beheerssysteem (Veiligheid en Gezondheid) heeft geïmplementeerd en naleeft. Het VCU-certificaat bevestigt dat de organisatie voldoet aan specifieke eisen. Dit zijn eisen op het gebied van veilig werken en het beschermen van de gezondheid van uitzendkrachten.

VCU-audit

Om een VCU-certificaat te verkrijgen, moet een uitzendorganisatie periodiek een audit ondergaan. Tijdens deze audit wordt getoetst of de organisatie voldoet aan de eisen en criteria van de VCU-richtlijnen. Dit kun je zien als een soort VCU checklist. Je moet aan de punten op deze checklist voldoen om het VCU-certificaat te halen. Er wordt onder andere gekeken naar:

  • Werkwijze en beleid conform VCU werkwijze;
  • Selectie, gegevens- en documentenbeheer van de uitzendkracht;
  • Voorlichting en instructie aan de uitzendkracht.
VCU-certificering uitzendbureaus

VCA-certificaat

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Deze VCA-certificering is vooral relevant voor inleners die actief zijn in branches waar het risico op veiligheids- en gezondheidsproblemen groter is. Dit gaat dan om branches zoals de werktuigbouwkunde, elektrotechniek, bouwkunde en civiele techniek. Deze inleners moeten beschikken over een VCA-certificaat. Dit geeft namelijk aan dat zij voldoen aan de vereisten op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Als een uitzendorganisatie werknemers wil uitzenden naar een VCA-gecertificeerd bedrijf, moet de uitzendorganisatie zelf ook VCU-gecertificeerd zijn.

Voordelen VCU-certificering

Een VCU-certificering biedt voordelen voor zowel uitzendorganisaties als inleners. Voor uitzendorganisaties vergroot het de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid in de markt. Hierdoor kunnen zij namelijk aantonen dat zij de veiligheids- en gezondheidsaspecten serieus nemen en naleven. Voor inleners biedt het werken met gecertificeerde uitzendorganisaties extra zekerheid. Namelijk dat de uitzendkrachten op een veilige en gezonde manier worden ingezet.

Bijdragen aan veilige werkomgeving

Als uitzendorganisatie is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je VG-beheerssysteem op orde is. En te streven naar een VCU-certificering. Het behalen van dit certificaat toont aan dat je als organisatie de veiligheid en gezondheid van uitzendkrachten serieus neemt. Hierdoor draag je bij aan een veilige werkomgeving.

VCU-register

Wil je checken of een bedrijf een VCA- of VCU-certificaat heeft? Het VCU-register (of VCA-register) vind je hier. Uiteraard zijn wij als Flexhub ook VCU-gecertificeerd.

VCU-certificaat kosten

De kosten voor het VCU-certificaat verschillen. De kosten zijn onder andere afhankelijk van de opzet en het niveau van je VGM-beheersysteem. Ook het aantal uitzendkrachten en de aard van de werkzaamheden speelt hier een rol in. Meer informatie over de kosten voor VCU-certificering vind je hier.

Deel artikel
Auteur
Arga de Bruin
Arga is als marketeer al jarenlang actief voor ondernemingen in de flexbranche. Met input van diverse specialisten, schrijft ze graag over inhoudelijke onderwerpen in begrijpelijke taal. Nieuwe ontwikkelingen volgt ze op de voet en één van haar beste vrienden is momenteel ChatGPT. Niet zozeer voor de inhoud, maar wel voor het opdoen van inspiratie. Daarnaast houdt ze zich graag bezig met het ontwikkelen van websites, design en social media campagnes. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Arga.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
René de Haas
Onze business innovation manager René is een pietje precies en houdt van structuur en duidelijkheid. Hij houdt nauwlettend de markt in de gaten, van ontwikkelingen in de salarisadministratie tot veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving. Zijn nieuwsgierigheid en analytische geest zorgen ervoor dat hij altijd op de hoogte is van de laatste trends en innovaties in de branche. René gaat echter nog een stap verder. Hij is voortdurend op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden om de dienstverlening van Flexhub te verbeteren en te innoveren. Hij is de drijvende kracht achter het implementeren van nieuwe processen die onze klanten en medewerkers ten goede komen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van René.

LinkedIn-icon

Expert