
Wat is een VCU-certificering?
VCU staat voor Veiligheid en Gezondheid Checklist Uitzendorganisaties en komt voort uit VCA, de Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Maar, wat is nou eigenlijk de betekenis van een VCU-certificaat? Een VCU-certificaat is een belangrijk kwaliteitskeurmerk voor uitzendorganisaties die actief zijn in branches waar veiligheid en gezondheid op de werkvloer een verhoogd risico vormen.
Dit artikel is gecontroleerd door René de Haas, expert op het gebied van wet- en regelgeving in de flexbranche.
VCU-certificering uitzendbureau
Met een uitzendbureau VCU-certificering kan een uitzendorganisatie aantonen dat zij een goed VG-beheerssysteem (Veiligheid en Gezondheid) heeft geïmplementeerd en naleeft. Het VCU-certificaat bevestigt dat de organisatie voldoet aan specifieke eisen op het gebied van veilig werken en het beschermen van de gezondheid van uitzendkrachten.
VCU-audit
Om een VCU-certificaat te verkrijgen, moet een uitzendorganisatie periodiek een audit ondergaan. Tijdens deze audit wordt getoetst of de organisatie voldoet aan de eisen en criteria van de VCU-richtlijnen. Dit kun je zien als een soort VCU checklist. Je moet aan de punten op deze checklist voldoen om het VCU-certificaat te halen. Er wordt onder andere gekeken naar:
- Werkwijze en beleid conform VCU werkwijze;
- Selectie, gegevens- en documentenbeheer van de uitzendkracht;
- Voorlichting en instructie aan de uitzendkracht.

VCA-certificaat
Een VCA-certificering (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) is met name relevant voor inleners die actief zijn in branches waar het risico op veiligheids- en gezondheidsproblemen groter is, zoals de werktuigbouwkunde, elektrotechniek, bouwkunde en civiele techniek. Deze inleners moeten beschikken over een VCA-certificaat. Dit geeft namelijk aan dat zij voldoen aan de vereisten op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Als een uitzendorganisatie werknemers wil uitzenden naar een VCA-gecertificeerd bedrijf, moet de uitzendorganisatie zelf ook VCU-gecertificeerd zijn.
Voordelen VCU-certificering
Een VCU-certificering biedt voordelen voor zowel uitzendorganisaties als inleners. Voor uitzendorganisaties vergroot het de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid in de markt, omdat zij kunnen aantonen dat zij de veiligheids- en gezondheidsaspecten serieus nemen en naleven. Voor inleners biedt het werken met gecertificeerde uitzendorganisaties extra zekerheid dat de uitzendkrachten op een veilige en gezonde manier worden ingezet.
Bijdragen aan veilige werkomgeving
Als uitzendorganisatie is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je VG-beheerssysteem op orde is en te streven naar een VCU-certificering. Het behalen van dit certificaat toont aan dat je als organisatie de veiligheid en gezondheid van uitzendkrachten serieus neemt en bijdraagt aan een veilige werkomgeving.
VCU-register
Wil je checken of een bedrijf een VCA- of VCU-certificaat heeft? Het VCU-register (of VCA-register) vind je hier. Uiteraard zijn wij als Flexhub ook VCU-gecertificeerd.
VCU-certificaat kosten
De kosten voor het VCU-certificaat verschillen en zijn o.a. afhankelijk van de opzet en het niveau van je VGM-beheersysteem, het aantal uitzendkrachten en de aard van de werkzaamheden. Meer informatie over de kosten voor VCU-certificering vind je hier.