Risico’s en oplossingen bij het inhuren van zzp’ers: wat je moet weten
Het inhuren van zzp’ers is al jaren een populaire keuze voor veel bedrijven in Nederland. Toch blijft er onzekerheid bestaan rond de juridische en financiële risico’s die hierbij komen kijken, met name door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) en de schijnzelfstandigheiddiscussie van de afgelopen maanden. In dit artikel gaan we in op de risico’s én mogelijke oplossingen die zich aandienen, nu handhaving steeds dichterbij komt.
Schijnzelfstandigheid: een groeiend probleem
De grootste zorg bij het inhuren van zzp’ers is schijnzelfstandigheid, vooral wanneer een zzp’er onder leiding en toezicht van de opdrachtgever werkt. Een zzp’er kan namelijk ingeschaald worden als werknemer, met alle bijbehorende risico’s voor werkgevers. Ondanks de huidige terughoudendheid in handhaving door de Belastingdienst, is de verwachting dat dit snel gaat veranderen. Vanaf januari 2025 wordt het handhavingsmoratorium opgeheven en wordt er actief gecontroleerd op schijnzelfstandigheid, wat opdrachtgevers en zzp’ers voor grote uitdagingen stelt. Op de website van Rijksoverheid kan je gemakkelijk checken of je met schijnzelfstandigen werkt of niet. Een belangrijke afweging voor bedrijven is of zij het risico willen nemen of hun inhuurbeleid moeten aanpassen.
Dit artikel is gecontroleerd door Denise Sterk, expert op het gebied van backoffice dienstverlening in de flexbranche.
Tussenkomst en bemiddeling: welk contractmodel voor zzp’ers?
Bij het inhuren van zzp’ers zijn er twee hoofdmodellen: tussenkomst en bemiddeling. In het tussenkomstmodel is de bemiddelaar juridisch gezien de opdrachtnemer, die de opdracht vervolgens uitbesteedt aan een zzp’er. Dit model wordt gezien als veilig voor opdrachtgevers, omdat de bemiddelaar de risico’s draagt. Echter is de kans groter dat de zzp’er als werknemer wordt ingeschaald.
In het bemiddelingsmodel is de bemiddelaar slechts een tussenpersoon. Dit model verlegt de juridische risico’s naar waar ze horen: bij de opdrachtgever en de zzp’er.
Oplossingen voor zzp’ers en opdrachtgevers: 5 mogelijke scenario’s
Met de handhaving van de wet DBA en de toenemende druk vanuit regelgeving zoeken bedrijven en zzp’ers naar nieuwe oplossingen. Hier zijn 5 mogelijke scenario’s voor de toekomst van zzp’ers en hun opdrachtgevers:
- Detachering: Detachering biedt meer zekerheid voor zowel de opdrachtgever als werknemer. Steeds meer zzp-bemiddelaars onderzoeken de mogelijkheid om over te stappen naar detachering.
- Statement of Work: Opdrachten worden gedetailleerd omschreven in een SOW. Dit vraagt meer ondernemerschap van zzp’ers, maar biedt zekerheid voor opdrachtgevers.
- Werkgeverschap op maat: Zzp’ers treden in dienst bij detacheringsbureaus met op maat gemaakt werkgeverschap, waardoor ze profiteren van loondienstvoordelen en ondernemersvrijheid.
- Maatschap of coöperatie: Zzp’ers bundelen hun krachten in een maatschap of coöperatie. Dit biedt opdrachtgevers zekerheid, terwijl de zzp’ers meer ondernemerschap tonen.
- Bemiddeling via bureaus: Zzp’ers kunnen zich laten bemiddelen via een detacheringsbureau of broker. Dit biedt veiligheid voor opdrachtgevers, maar zzp’ers verliezen een deel van hun marge.
Bovenstaande punten zijn duidelijke oplossingen. Sommige opdrachtgevers en zzp’ers kiezen ervoor om op dit moment niets te doen, in de hoop dat de handhaving minimaal blijft. Vanaf 1 januari 2025 maakt de belastingdienst 80 FTE beschikbaar om te handhaven op de wet DBA. De keuze om terug te gaan in loondienst wordt ook steeds aantrekkelijker. Dit biedt uitzendbureaus een unieke kans om talent binnen te halen. Benieuwd naar meer oplossingen? Lees dit artikel van Werf&.
Professionele aanpak zzp-bemiddeling
Het inhuren van zzp’ers vraagt om zorgvuldigheid en kennis van de laatste wet- en regelgeving. Opdrachtgevers moeten zich goed voorbereiden en kritisch kijken naar hun inhuurprocessen om grote risico’s te vermijden. Voor zzp’ers is het belangrijk om met hun opdrachtgevers in gesprek te gaan en na te denken over hun eigen voorkeuren: zekerheid via loondienst, of vrijheid en ondernemerschap? De aankomende veranderingen bieden zowel uitdagingen als kansen, maar vereisen in alle gevallen een professionele aanpak.
Als je samenwerkt met Flexhub ben je verzekerd van een professionele aanpak. Ons team is op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving en geven je advies op maat. Zo kan jij altijd inspelen op de veranderingen in de markt. Benieuwd hoe?
Meer over (werken met) zzp’ers
Geïnteresseerd in alles wat met zzp’ers of het werken met zzp’ers te maken heeft? Lees dan ook deze artikelen.