27/05/2024

Akkoord voor nieuwe cao Uitzendkrachten

Na een lange onderhandelingsperiode is de nieuwe CAO voor uitzendkrachten definitief akkoord. Dit akkoord, afgesloten tussen vakbonden FNV, CNV Vakmensen, De Unie en de brancheorganisaties ABU en NBBU, bevat belangrijke wijzigingen en regelingen die zowel uitzendkrachten als intermediairs raken. De nieuwe cao voor Uitzendkrachten loopt van 1 april 2024 tot 6 januari 2025. Hierna zullen de vakbonden dus opnieuw gaan onderhandelen.

Belangrijke wijzigingen en regelingen in de nieuwe cao

Vervroegd pensioen voor bouwsector

Uitzendkrachten in de bouw kunnen eerder met pensioen als de tijd tot hun AOW-pensioendatum korter dan 3 jaar is en ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze regeling is geldig tot ten minste 31 december 2025.

Aanpassing ruilvoet ET-regeling

De uitruil van loon voor extraterritoriale kosten (ET-regeling) wordt verhoogd van 81% naar 100%.

Nieuwe Pensioenregeling per 2026

Er is in de nieuwe cao voor Uitzendkrachten een nieuwe pensioenregeling vastgelegd. Deze is effectief vanaf 2026. De werkgever zal 15,9% premie bijdragen, terwijl de uitzendkracht 7,5% premie zal bijdragen.

Aanpassing transitievergoedingen

De voorheen onduidelijke tekst over de transitievergoedingen is aangepast. Dit gaat dus alleen om de formulering van de tekst; de inhoud is ongewijzigd. De wijziging van de overgangsperiode van drie naar twaalf maanden blijft dus in stand.

Veranderingen in arbeidsmigratie

Huisvestingskosten: Uitzendondernemingen mogen kosten in rekening brengen voor het gebruik van huisvesting door uitzendkrachten. De maximale kosten worden bepaald volgens het Prijs Kwaliteitssysteem (PKS), dat zorgt voor meer transparantie en kwaliteit. Het maximum is gesteld op 25% van het wettelijk minimum uurloon vermenigvuldigd met 40. Het PKS wordt per 1 januari 2025 ingevoerd.

Negatieve Rekening-Courant

Wanneer gedurende een periode van vier weken de inhoudingen voor huisvesting niet volledig gedaan kunnen worden vanwege een ontoereikend loon, wordt de ontstane schuld gecompenseerd.

Gelijkwaardigheid arbeidsvoorwaarden

Conform het MLT-advies van de SER uit 2021, streven de vakbonden en uitzendwerkgevers naar gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden. Dit vergt veel tijd, maar het doel is om dit uiterlijk in 2026 te realiseren.

Goedkeuring en vervolgstappen

Voor intermediairs is het essentieel om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen zodat zij uitzendkrachten tijdig kunnen informeren over de veranderingen. Bij Flexhub houden we alle ontwikkelingen rondom de cao nauwlettend in de gaten.

Ook de Uitzend-cao maken wij eenvoudig

Bij Flexhub begrijpen we dat veranderingen in de Uitzend-cao directe impact hebben op jouw werk als intermediair. Daarom staan we klaar om je te ondersteunen en te zorgen dat je altijd up-to-date bent met de laatste ontwikkelingen. Samen zorgen we voor een soepele overgang naar de nieuwe cao-regeling.

Deel artikel
Auteur
Rosalynn Bommeljé
Rosalynn is als communicatiespecialist de juiste persoon om ingewikkelde informatie te vertalen in jip-en-janneke taal. Binnen Flexhub houdt ze zich met name bezig met klantcommunicatie en interne communicatie, waardoor ze altijd precies weet wat er speelt. Haar vaardigheden gaan echter verder dan dat. Met haar levendige persoonlijkheid en creatieve geest weet ze ook pakkende content te creëren voor onze social media kanalen, waarmee ze een breed publiek weet te bereiken. Daarnaast staat Rosalynn altijd klaar om collega's te ondersteunen bij presentaties en andere middelen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Rosalynn.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
René de Haas
Onze business innovation manager René is een pietje precies en houdt van structuur en duidelijkheid. Hij houdt nauwlettend de markt in de gaten, van ontwikkelingen in de salarisadministratie tot veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving. Zijn nieuwsgierigheid en analytische geest zorgen ervoor dat hij altijd op de hoogte is van de laatste trends en innovaties in de branche. René gaat echter nog een stap verder. Hij is voortdurend op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden om de dienstverlening van Flexhub te verbeteren en te innoveren. Hij is de drijvende kracht achter het implementeren van nieuwe processen die onze klanten en medewerkers ten goede komen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van René.

LinkedIn-icon

Expert