07/06/2023

Wijzigingen pensioenregeling per 1 juli 2023 voor de flexbranche

Ben je op zoek naar actueel nieuws over de pensioenregeling voor uitzendkrachten en wil je weten welke veranderingen er op komst zijn voor de flexbranche? Goed nieuws! Flexhub heeft de belangrijkste wijzigingen voor jou op een rij gezet.

Op 1 juli 2023 is de nieuwe wetgeving pensioenen ingegaan. Deze nieuwe wetgeving heeft directe gevolgen voor de flexbranche en betekent dat er de komende jaren wijzigingen plaatsvinden in de pensioenregeling van STiPP. Benieuwd naar wat er precies gaat veranderen? Lees dan snel verder!

Dit artikel is gecontroleerd door René de Haas, expert op het gebied van wet- en regelgeving in de flexbranche.

Veranderingen in pensioenopbouw

Eén van de belangrijkste veranderingen in de gewijzigde pensioenregeling is dat vanaf 1 juli 2023 alleen de weken in de Basisregeling worden meegeteld die zijn gewerkt vanaf de leeftijd van 21 jaar. Weken die vóór de leeftijd van 21 jaar zijn gewerkt, tellen niet meer mee voor de voorwaarde van 52 gewerkte weken voordat een uitzendkracht overgaat naar de Plusregeling. Hiermee worden jonge uitzendkrachten minder snel toegelaten tot de plusregeling. Let op: deze regeling geldt alleen wanneer de uitzendkracht na 1 juli 2023 21 jaar is geworden. Is de uitzendkracht voor 1 juli 2023 21 jaar geworden? Dan blijft de oude regeling van kracht.

Directe deelname aan STiPP-pensioenregeling

Daarnaast is de wachttijd om deel te nemen aan de STiPP-pensioenregeling afgeschaft per 1 juli 2023. Dit betekent dat nieuwe flexkrachten direct vanaf hun startdatum kunnen deelnemen aan STiPP. STiPP staat voor Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten en is het pensioenfonds voor uitzendkrachten en gedetacheerden.

Wat betekent dit voor uitzendkrachten die op dit moment al een pensioen opbouwen? Wanneer een uitzendkracht op dit moment al pensioen opbouwt bij STiPP verandert er niets.

Verlaging toetredingsleeftijd

Naast bovenstaande wijzigingen in de pensioenregeling staat er nog een verandering op de planning. Vanaf 1 januari 2024 wordt de toetredingsleeftijd verlaagd van 21 jaar naar 18 jaar. Dit betekent dat flexkrachten al vanaf 18-jarige leeftijd deelnemen aan de pensioenregeling.

Komt er nog meer aan?

Bovenstaande wijzigingen zijn de veranderingen op korte termijn, maar pensioenfondsen zoals STiPP hebben tot 1 januari 2028 de tijd om over te stappen naar de nieuwe pensioenregeling. In het kort de tijdlijn over de wijzigingen in het pensioenstelsel:

 • 1 juli 2023 | Wet toekomst pensioenen is ingegaan
 • 2023-2025 | Er worden afspraken gemaakt over de nieuwe pensioenregeling
  • Tussen de werkgevers en werknemers (sociale partners) in de uitzend- en detacheringsbranche worden er afspraken gemaakt over de nieuwe pensioenregeling van STiPP. Uiterlijk 1 januari 2025 wordt er een transitieplan gepresenteerd vanuit de sociale partners. Het is van belang dat het plan en de transitie naar de nieuwe pensioenregeling evenwichtig, uitvoerbaar en uitlegbaar is, simpel gezegd: de regels mogen geen nadelig effect hebben voor alle betrokken partijen.
 • 2026 | Start transitie nieuwe pensioenregeling STiPP
  • Per 1 januari 2026 geldt de nieuwepensionregeling die voldoet aan het advies van de Sociaaleconomische Raad voor Middellange termijn (SER-MLT) en de Wet Toekomst pensioenen (Wtp).
 • 1 januari 2028 | Alle pensioenfondsen, inclusief STiPP, zijn klaar voor de nieuwe pensioenregeling
  • Per 1 januari 2028 gelden de nieuwe regels voor iedereen in Nederland.

Nieuwe afspraken zorgen voor zekerheid en stabiliteit

Vanaf 1 januari 2026 kunnen we rekenen op een vernieuwde pensioenregeling die voldoet aan het advies van de SER-MLT en de Wet toekomst pensioenen. Deze regeling brengt niet alleen zekerheid en stabiliteit, maar ook een marktconforme pensioenoplossing voor de flexbranche.

Belangrijke highlights:

 • Pensioenpremie wordt vastgesteld op 23,4% van de pensioengrondslag. 
 • Werkgevers dragen 15,9% bij en werknemers 7,5%, wat zorgt voor een evenwichtige verdeling. 
 • Het ouderdomspensioen, nabestaandenpensioen en een arbeidsongeschiktheidsvoorziening zijn inbegrepen. 
 • Minimaal 20% van de premie voor arbeidsongeschiktheid gaat naar het ouderdomspensioen. 

In november 2023 stemmen de leden van de betrokken partijen over het voorstel. Na verdere afstemming met STiPP wordt de cao voor Uitzendkrachten met ingang van 1 januari 2026 aangepast.

Meer informatie?

Heb je vragen over deze veranderingen of heb je hulp nodig? Bij Flexhub staan we klaar om je te helpen! Ons team van experts staat paraat om al je vragen te beantwoorden en je te ondersteunen bij het begrijpen van en navigeren door deze nieuwe ontwikkelingen in de pensioenregeling. Aarzel niet om contact met ons op te nemen; we helpen je graag verder.

Meer weten over veranderingen in de uitzendbranche?

Lees dan ook het artikel Wijzigingen ABU-cao per juli 2023.

Deel artikel
Auteur
Rosalynn Bommeljé
Rosalynn is als communicatiespecialist de juiste persoon om ingewikkelde informatie te vertalen in jip-en-janneke taal. Binnen Flexhub houdt ze zich met name bezig met klantcommunicatie en interne communicatie, waardoor ze altijd precies weet wat er speelt. Haar vaardigheden gaan echter verder dan dat. Met haar levendige persoonlijkheid en creatieve geest weet ze ook pakkende content te creëren voor onze social media kanalen, waarmee ze een breed publiek weet te bereiken. Daarnaast staat Rosalynn altijd klaar om collega's te ondersteunen bij presentaties en andere middelen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Rosalynn.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
René de Haas
Onze business innovation manager René is een pietje precies en houdt van structuur en duidelijkheid. Hij houdt nauwlettend de markt in de gaten, van ontwikkelingen in de salarisadministratie tot veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving. Zijn nieuwsgierigheid en analytische geest zorgen ervoor dat hij altijd op de hoogte is van de laatste trends en innovaties in de branche. René gaat echter nog een stap verder. Hij is voortdurend op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden om de dienstverlening van Flexhub te verbeteren en te innoveren. Hij is de drijvende kracht achter het implementeren van nieuwe processen die onze klanten en medewerkers ten goede komen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van René.

LinkedIn-icon

Expert