
Stappenplan voor werkgevers: aanvragen van Loonkostensubsidie (LKS)
Als uitzendondernemer is het in jouw belang om op de hoogte te zijn van de mogelijkheden op het gebied van subsidies. Subsidies helpen je bij het in dienst nemen en houden van werknemers met een verminderde arbeidsproductiviteit. Eén van deze mogelijkheden is de loonkostensubsidie (LKS) die je kunt ontvangen van de gemeente. In dit artikel nemen we je aan de hand mee bij het aanvragen van subsidie, de duur, hoe het werkt en de voorwaarden voor loonkostensubsidie in 2025.
Dit artikel is gecontroleerd door Karin Breedveld, expert op het gebied van subsidies.
Wat is Loonkostensubsidie (LKS)?
Loonkostensubsidie (LKS) is een regeling die je als werkgever financieel ondersteunt bij het in dienst nemen van werknemers met een verminderde productiviteit. Het doel van de subsidie is om werkzoekenden met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt te helpen, bijvoorbeeld mensen met een Wajong- of WIA-uitkering. De subsidie maakt het voor werkgevers mogelijk om deze werknemers in dienst te nemen, ondanks hun verminderde capaciteit om het volledige minimumloon te verdienen.
Werknemers die in aanmerking komen voor deze subsidie kunnen mogelijk ook vallen onder het doelgroepenregister van de Participatiewet. De subsidie kan zowel tijdelijk zijn, de zogenaamde ‘Tijdelijke loonkostensubsidie’, als voor langere tijd als de werknemer niet in staat is om het minimumloon te behalen.
Loonkostensubsidie; hoe werkt het?
De Loonkostensubsidie is een tegemoetkoming voor de werkgever in de loonkosten en compenseert het verschil tussen de verminderde productiviteit (de loonwaarde) en het minimumloon, vermeerderd met 8% vakantietoeslag en 25% werkgeverslasten (verhoogd per 1 januari 2025, was 23,5%).
Hoe wordt de loonwaarde bepaald?
De loonwaarde wordt bepaald tijdens een werkbezoek op de werkplek van de werknemer. Tijdens het werkbezoek onderzoekt een loonwaarde-expert wat de productiviteit van de werknemer is in vergelijking met die van medewerkers zonder beperking. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar werktempo, inzetbaarheid, kwaliteit van het werk en de benodigde begeleiding. De loonwaarde bepaling kan pas plaatsvinden als de werknemer minimaal twee maanden aan het werk is, bijvoorbeeld via een werkervaringsplaatsing of proefplaatsing.
Hoe lang kan je Loonkostensubsidie ontvangen?
De duur van de loonkostensubsidie is afhankelijk van de ontwikkeling van de werknemer. Er worden op afgesproken momenten metingen uitgevoerd om de loonwaarde vast te stellen. Zodra de loonwaarde gelijk is aan 100%, stopt de subsidie. Dit betekent dat je als werkgever een tijdelijke subsidie kunt ontvangen, altijd met als doel om de werknemer volledig zelfredzaam te maken.
Voorwaarden Loonkostensubsidie (LKS)
Als werkgever vraag je de loonkostensubsidie aan bij de gemeente van de werknemer. Voor de aanvraag van LKS gelden de volgende criteria:
- De werknemer valt onder de verantwoordelijkheid van die gemeente.
- De werknemer is niet in staat voldoende productie te leveren om het minimumloon te verdienen.
- De werknemer is eventueel geregistreerd in het doelgroepenregister (zoals de doelgroep Banenafspraak).
Loonkostensubsidie doelgroepenregister
Werknemers die in aanmerking komen voor deze subsidie, kunnen worden geregistreerd in het doelgroepenregister van het UWV. Dit register bevat personen die moeite hebben met het vinden of behouden van werk vanwege een ziekte of handicap. Let erop dat de specifieke invulling van het doelgroepenregister kan variëren per gemeente.
Criteria doelgroepenregister
Criteria voor opname in het doelgroepregister zijn onder andere:
- Indicatie banenafspraak: Personen die vallen onder de banenafspraak, een afspraak tussen het kabinet en werkgevers om extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking.
- Opleiding gevolgd met beoordeling arbeidsvermogen: Mensen die voortgezet speciaal onderwijs (vso) of praktijkonderwijs (pro) hebben gevolgd en een beoordeling arbeidsvermogen hebben ondergaan.
- Beoordeling werken met een voorziening: Werknemers die een beoordeling hebben gehad waarbij is vastgesteld dat zij met een bepaalde voorziening kunnen werken.
- Praktijkroute: Werknemers die door de gemeente zijn begeleid naar werk en waarbij is vastgesteld dat zij niet het minimumloon kunnen verdienen.
- Wajong-uitkering met arbeidsvermogen: Personen die een Wajong-uitkering hebben aangevraagd en afgewezen werden omdat ze in de toekomst nog arbeidsvermogen kunnen ontwikkelen.
- Oude Wajong of Wajong 2010 met arbeidsvermogen: Mensen die een oude Wajong-uitkering ontvangen of ontvingen en in staat zijn om te werken.
- WSW-indicatie (Wet sociale werkvoorziening): Werknemers die een indicatie hebben voor een baan in het kader van de Wet sociale werkvoorziening.
- WIW- of ID-baan: Personen die een Wet Inschakeling Werkzoekenden (WIW)-baan of een ID-baan hebben gehad.
Forfaitaire LKS
Je kunt ook kiezen voor het inzetten van een forfaitaire loonkostensubsidie bij indiensttreding. Dit betekent dat je in de eerste zes maanden 50% subsidie ontvangt. Aan het einde van deze periode wordt de loonwaarde gemeten op de werkplek. Vanaf de zevende maand wordt de subsidie aangepast op basis van de werkelijke loonwaarde. In de praktijk wordt er 9 van de 10 keer een forfaitaire LKS bij de start ingezet.
Voorwaarden forfaitaire LKS
Ook aan een forfaitaire LKS zijn voorwaarden verbonden:
- De werkgever betaalt de werknemer volledig loon volgens de geldende cao of ten minste het wettelijk minimum uurloon.
- De loonwaarde is maximaal 70% van het wettelijk minimum uurloon (inclusief vakantietoeslag), vermeerderd met een vergoeding voor de werkgeverslasten.
- Voor de loonkosten boven het wettelijk minimum uurloon ontvangt de werkgever geen Loonkostensubsidie.
Hoe vraag ik Loonkostensubsidie aan?
Hoe vraag je nu de subsidie aan? Als klant van Flexhub helpen wij je daar uiteraard mee. De subsidie mogelijkheden worden per individu door de gemeente in kaart gebracht. Als jij bij de opdrachtgever de gegevens opvraagt van de jobcoach, nemen wij contact op en vragen wij naar de mogelijkheden en het aanvraagformulier LKS. Wij vullen samen met jou het formulier in, sturen het op en houden de voortgang bij.
Wil je meer weten over de loonkostensubsidie 2025 en de aanvraagprocedure? Vraag het aan je relatiebeheerder bij Flexhub.
Hulp nodig bij het aanvragen van subsidies?
De stappen rondom het aanvragen van de subsidie zijn belangrijk om goed te volgen. Wil jij je tijd liever besteden aan je kernactiviteiten? Besteed je backoffice dan uit aan Flexhub. Wij helpen jou dan stap voor stap bij het aanvragen van de verschillende soorten subsidies. Overtuigd en morgen starten? Lees hier alles over onze persoonlijke overstapservice.
Flexhub heeft meer artikelen over subsidies voor uitzendkrachten. Lees alles over loondispensatie, loonkostenvoordeel (LKV), de subsidieregeling praktijkleren mbo-bbl en proefplaatsingen.
Veelgestelde vragen over LKS
Werknemers die behoren tot de doelgroep loonkostensubsidie kunnen in aanmerking komen voor een loonkostensubsidie. Dit kunnen mensen zijn met een Wajong-uitkering, WIA-uitkering of andere arbeidsbeperkingen. De loonkostensubsidie doelgroepenregister bepaalt wie precies in aanmerking komt.
Werkgevers kunnen de loonkostensubsidie aanvragen bij de gemeente of het UWV, afhankelijk van de specifieke situatie van de werknemer. Het is belangrijk om te weten welke voorwaarden loonkostensubsidie er zijn, zodat de aanvraag correct wordt ingediend.
In 2025 blijven de voorwaarden loonkostensubsidie 2025 vrijwel hetzelfde. Alleen het percentage van de werkgeverslasten is verhoogd van 23,5% naar 25%. De loonkostensubsidie participatiewet blijft een belangrijke regeling voor werkgevers die mensen met een beperking willen aannemen.
De berekening loonkostensubsidie hangt af van verschillende factoren, zoals het loon van de werknemer en de mate van arbeidsbeperkingen. Er zijn verschillende vormen van deze subsidie, zoals de forfaitaire loonkostensubsidie en de tijdelijke loonkostensubsidie. Het UWV Loonkostensubsidie kan je helpen bij het berekenen van het exacte bedrag.
Het doelgroepenregister loonkostensubsidie is een systeem waarmee wordt bepaald of een werknemer in aanmerking komt voor de subsidie. Dit register is van belang voor werkgevers die willen weten of hun werknemers voldoen aan de voorwaarden om loonkostensubsidie te ontvangen.
Er zijn verschillende vormen van LKS, waaronder de forfaitaire loonkostensubsidie, de tijdelijke loonkostensubsidie, en de loonkostensubsidie Wajong. Elke vorm heeft specifieke voorwaarden en berekeningen. Het is belangrijk om te weten welke subsidie het beste bij je situatie past.
Mensen die onder de Loonkostensubsidie WIA vallen, kunnen deze subsidie aanvragen bij het UWV. De loonkostensubsidie WIA is bedoeld voor werknemers die een arbeidsbeperking hebben door ziekte of een handicap.
De tijdelijke loonkostensubsidie is een tijdelijke regeling die werkgevers helpt bij het in dienst nemen van werknemers met een arbeidsbeperking. Dit kan een waardevolle ondersteuning zijn voor bedrijven die werknemers tijdelijk in dienst willen nemen.
Het landelijk ondersteuningsteam en UWV Loonkostensubsidie bieden tools en begeleiding om de loonkostensubsidie te berekenen. De berekening van de subsidie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het loon van de werknemer en het percentage van de arbeidsbeperking.
De voorwaarden loonkostensubsidie zijn onder andere de arbeidsbeperkingen van de werknemer, de hoogte van het loon en de duur van de werkrelatie. Werknemers die onder de doelgroep van de subsidie vallen, komen in aanmerking voor de subsidie, mits ze voldoen aan de eisen.