02/11/2023

Proefplaatsing: ontdek de voordelen

Ben je op zoek naar manieren om werkgevers en potentiële werknemers te ondersteunen? Dan is het begrijpen en benutten van proefplaatsingen een handig middel om in te zetten. In dit artikel leggen we je uit hoe proefplaatsingen werken en hoe Flexhub jou daarbij helpt!

Dit artikel is gecontroleerd door Karin Breedveld, expert op het gebied van subsidies.

Wat is een proefplaatsing?

Een proefplaatsing biedt zowel de werkgever als de potentiële werknemer de gelegenheid te onderzoeken of het werk en de werkplek geschikt zijn voor de werknemer. Er wordt ook gekeken naar de verwachtingen van de werknemer. Tijdens deze periode van maximaal twee maanden gaat de werknemer met behoud van zijn uitkering aan de slag bij de werkgever. Dit zorgt dat beide partijen kunnen kijken of het een match is. In de meeste gevallen is deze proefperiode van twee maanden voldoende om te beoordelen of de werknemer geschikt is voor de functie.

Geen loon bij proefplaatsing

Het belangrijkste kenmerk van een proefplaatsing is dat de werkgever tijdens deze periode geen loon hoeft te betalen. De werkgever is wel verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering voor de werknemer te regelen. Na de proefplaatsing mag de werkgever geen proeftijd meer afspreken met de werknemer. De werkgever moet de intentie hebben om na de proefplaatsing een arbeidscontract van ten minste 6 maanden aan te bieden.

Voorwaarden werknemer bij proefplaatsing

Niet iedereen komt in aanmerking voor een proefplaatsing. De werknemer moet voldoen aan één van de volgende criteria:

  • De werknemer heeft nog nooit eerder voor de werkgever gewerkt
  • De werknemer heeft wel eerder voor de werkgever gewerkt, maar krijgt nu een proefplaatsing in een andere functie
  • De werknemer heeft eerder voor de werkgever gewerkt in dezelfde functie, maar is ziek geworden. De proefplaatsing dient om te bepalen of de werknemer nog geschikt is voor de functie.

Wordt de werknemer ziek tijdens de proefplaatsing? Dan mag deze worden verlengd met de duur van de ziekteperiode. Gaat de werknemer op vakantie tijdens deze periode? Dan wordt de proefplaatsing niet verlengd.

Een proefplaatsing aanvragen via Flexhub

Ben je klant van Flexhub en wil je via ons een proefplaatsing aanvragen? Check dan of de werknemer een uitkering vanuit de gemeente of het UWV ontvangt.

Uitkering via de gemeente

Loopt de uitkering via de gemeente? Vraag onder welke gemeente hij valt en vraag de contactgegevens van zijn of haar contactpersoon op. Stuur deze gegevens naar Flexhub en wij pakken het verder voor jou op!

Uitkering via het UWV

Ontvangt jouw potentiële werknemer de uitkering via het UWV? Stuur Flexhub een mail en wij sturen het aanvraagformulier toe!

Let op: in beiden gevallen mag de werknemer pas starten als er akkoord is gegeven!

Meer weten?

Heb je vragen over subsidies of wil je meer weten over waar Flexhub jou allemaal mee kan helpen? Wij staan klaar om je te helpen! Ons team van experts staan paraat om al je vragen te beantwoorden. 

Benieuwd of je recht hebt op meer subsidies? Lees hier alles over loondispensatie of klik hier voor meer informatie over Loonkostenvoordeel (LKV).

Deel artikel
Auteur
Rosalynn Bommeljé
Rosalynn is als communicatiespecialist de juiste persoon om ingewikkelde informatie te vertalen in jip-en-janneke taal. Binnen Flexhub houdt ze zich met name bezig met klantcommunicatie en interne communicatie, waardoor ze altijd precies weet wat er speelt. Haar vaardigheden gaan echter verder dan dat. Met haar levendige persoonlijkheid en creatieve geest weet ze ook pakkende content te creëren voor onze social media kanalen, waarmee ze een breed publiek weet te bereiken. Daarnaast staat Rosalynn altijd klaar om collega's te ondersteunen bij presentaties en andere middelen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Rosalynn.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
Karin Breedveld
Karin gaat als backoffice specialist bij Flexhub graag de diepte in. Daarom weet ze inmiddels alles over cao’s, uitzenden naar België en de inlenersbeloning. Haar kennis reikt echter verder dan dat. Met haar scherpe oog voor detail en analytisch vermogen zorgt ze ervoor dat alle administratieve processen vlekkeloos verlopen. Of het nu gaat om salarisadministratie, contractbeheer of het opstellen van rapportages, Karin draait haar hand er niet voor om. Daarnaast is ze altijd op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving, zodat we continue voldoen aan alle arbeidsrechtelijke vereisten. Zo worden onze klanten op de best mogelijke manier ondersteund.

LinkedIn-icon

Expert
Ook interessant: