10/12/2022

Verhoging WML 2023

Per januari 2023 wordt het WML, het wettelijke minimumloon, verhoogd met 10,15%. We hebben een handig overzicht van het nieuwe WML gemaakt, waarin de lonen per maand, week en uur worden weergeven. Download hier het WML-overzicht.

Dit artikel is gecontroleerd door René de Haas, expert op het gebied van wet- en regelgeving in de flexbranche.

Let op: vanaf 1 januari 2024 komt er één wettelijk minimumuurloon. Er is dan geen sprake meer van een wettelijk minimumloon (WML). Lees het artikel over de veranderingen in 2024 rondom het wettelijke minimumloon hier.

Waarom stijgt de WML harder dan normaal?

De overheid bepaalt de hoogte van het WML om onderbetaling van werknemers te voorkomen. Het WML wordt elk half jaar geïndexeerd. Door de uitzonderlijk hoge inflatie en de gevolgen daarvan op het besteedbaar inkomen, komt de overheid nu met een extra verhoging. Deze verhoging is bedoeld om ervoor te zorgen dat werknemers kunnen blijven voldoen aan hun basisbehoeften en om de koopkracht te behouden.

Hoge inflatie

Inflatie is een stijging van het algemene prijsniveau van goederen en diensten, wat betekent dat dezelfde hoeveelheid geld minder waard wordt. Dit kan leiden tot een vermindering van de koopkracht van mensen, omdat ze meer geld moeten uitgeven voor dezelfde producten en diensten. De hoge inflatie die momenteel wordt ervaren, heeft een negatieve invloed op het besteedbaar inkomen van mensen, vooral op diegenen met lagere inkomens.

Koopkracht behouden

Door het WML harder te laten stijgen dan normaal, probeert de overheid de negatieve effecten van de hoge inflatie te compenseren voor werknemers met een minimumloon. Op deze manier hoopt de overheid de koopkracht van deze groep te beschermen en ervoor te zorgen dat ze in staat zijn om essentiële uitgaven te blijven doen.

Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Wat is het WML?

Het WML, het wettelijke minimumloon, wordt door de overheid bepaald. Het is het laagste bedrag dat een werkgever wettelijk verplicht is te betalen aan een werknemer voor het verrichten van werk. Het doel van het WML is het beschermen van werknemers tegen onderbetaling en ervoor te zorgen dat zij ten minste een bepaald minimuminkomen ontvangen.

Vanaf 21 jaar

Het WML geldt voor alle werknemers van 21 jaar en ouder die een volledige werkweek werken. Voor jongeren onder de 21 jaar geldt het minimumjeugdloon, dat lager is dan het WML. Het WML wordt vastgesteld aan de hand van verschillende factoren, zoals de gemiddelde contractlonen en de ontwikkeling van de cao-lonen.

Basisinkomen

Het WML zorgt ervoor dat werknemers een basisinkomen ontvangen dat voldoende is om in hun basisbehoeften te voorzien, zoals voedsel, huisvesting en kleding. Het is een belangrijk instrument om armoede en onderbetaling tegen te gaan en werknemers een redelijk inkomen te bieden voor hun werk.

Deel artikel
Auteur
Arga de Bruin
Arga is als marketeer al jarenlang actief voor ondernemingen in de flexbranche. Met input van diverse specialisten, schrijft ze graag over inhoudelijke onderwerpen in begrijpelijke taal. Nieuwe ontwikkelingen volgt ze op de voet en één van haar beste vrienden is momenteel ChatGPT. Niet zozeer voor de inhoud, maar wel voor het opdoen van inspiratie. Daarnaast houdt ze zich graag bezig met het ontwikkelen van websites, design en social media campagnes. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Arga.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
René de Haas
Onze business innovation manager René is een pietje precies en houdt van structuur en duidelijkheid. Hij houdt nauwlettend de markt in de gaten, van ontwikkelingen in de salarisadministratie tot veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving. Zijn nieuwsgierigheid en analytische geest zorgen ervoor dat hij altijd op de hoogte is van de laatste trends en innovaties in de branche. René gaat echter nog een stap verder. Hij is voortdurend op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden om de dienstverlening van Flexhub te verbeteren en te innoveren. Hij is de drijvende kracht achter het implementeren van nieuwe processen die onze klanten en medewerkers ten goede komen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van René.

LinkedIn-icon

Expert