08/07/2019

Wat is een G-rekening?

Een G-rekening is een geblokkeerde bankrekening waarmee een uitzendbureau alleen de loonheffingen en/of btw aan de Belastingdienst kan betalen. Door als inlener een bedrag hierop te storten, dek je jezelf in wat betreft de inlenersaansprakelijkheid.

Waarom een G-rekening?

De uitlener, het uitzendbureau, is verplicht om loonheffing en/of btw aan de Belastingdienst te betalen. Doet hij dat echter niet, dan kan de inlener aansprakelijk gesteld worden hiervoor (leer hier meer over inlenersaansprakelijkheid). Om je als inlener in te dekken tegen het aansprakelijkheidsrisico in verband met de Wet ketenaansprakelijkheid kan je daarom een deel van het factuurbedrag storten op deze G-rekening. Dit deel is gelijk aan het bedrag dat het uitzendbureau aan loonheffing moet afdragen. Het uitzendbureau kan niets anders met het geld op deze rekening doen. Zo ben je als inlener ervan verzekerd dat de juiste afdrachten aan de Belastingdienst worden voldaan en je geen naheffingen krijgt.

Is een G-rekening verplicht? Of, wanneer heb je een G-rekening nodig?

Als uitzendbureau ben je niet verplicht een G-rekening te hebben. Maar voor inleners biedt het wel extra zekerheid dat het uitzendbureau de juiste heffingen betaalt en dat zij niet achteraf de rekening gepresenteerd krijgen. Het is dus een teken van betrouwbaarheid. Daarom stellen veel inleners de beschikbaarheid van een G-rekening als voorwaarde om zaken te doen, net als de WKA-verklaring die hiermee samenhangt (lees hier meer over de WKA-verklaring).

G-rekening percentage

Als het gaat om het inlenen van uitzendkrachten via een uitzendbureau dat SNA gecertificeerd is (NEN 4400) is het advies om 25% van het factuurbedrag op de G-rekening te storten.

Hoe G-rekening aanvragen?

Je kunt een G-rekening aanvragen via de website van de Belastingdienst. Nadat de Belastingdienst je aanvraagt heeft goedgekeurd, ontvang je een ‘Overeenkomst G-rekening’. Met deze overeenkomst kun je een G-rekening openen bij een reguliere bank.

Deblokkering G-rekening

Normaal gesproken wordt alleen het overschot op de G-rekening vrijgegeven door de Belastingdienst. Het overschot is dan het resterende bedrag dat overblijft nadat de loonheffingen en/of btw zijn betaald. Vanwege de coronacrisis kan je echter als uitzendbureau bij de belastingdienst aanvragen of de rekening gedeblokkeerd wordt. Dit kan alleen als voor de (naheffings)aanlsagen loonheffingen of btw bijzonder uitstel van betaling is verleend vanwege de coronacrisis. Zo heb je tijdelijk meer liquide middelen. Uitaard moet je de (naheffings)aanslagen in de toekomst alsnog betalen. Momenteel loopt deze regeling tot 1 oktober 2027. Meer informatie over de deblokkering van de G-rekening vind je hier.

G-rekening Flexhub

Uiteraard beschikken wij over een G-rekening voor onze klanten. De overeenkomst vind je hier. Zo zijn inleners ervan verzekerd dat als ze zakendoen met onze klanten (uitzendbureaus) ze geen naheffingen krijgen voor loonbelasting en/of btw.

Deel artikel