13/06/2023

Wat is een G-rekening? (G-rekening betekenis)

G-rekening betekenis

Een G-rekening is een geblokkeerde bankrekening. Met deze G-rekening mag én kan een uitzendbureau alleen de loonheffingen en/of btw aan de Belastingdienst betalen. Kortom, een G-rekening is een soort reserveringsrekening voor de Belastingdienst.

Dit artikel is gecontroleerd door Jonathan de Hek, expert op het gebied van backoffice dienstverlening.

Bekijk onderstaand filmpje over wat een G-rekening is, waarom je een G-rekening nodig hebt en hoe je die aanvraagt. Of lees verder in de tekst onder de video.

Waarom een G-rekening?

De uitlener, het uitzendbureau, is verplicht om loonheffing en/of btw aan de Belastingdienst te betalen. Doet hij dat echter niet, dan kan de inlener aansprakelijk gesteld worden hiervoor (leer hier meer over inlenersaansprakelijkheid). Om je als inlener in te dekken tegen het aansprakelijkheidsrisico in verband met de Wet ketenaansprakelijkheid kan je daarom een deel van het factuurbedrag storten op deze G-rekening. Dit deel is gelijk aan het bedrag dat het uitzendbureau aan loonheffing moet afdragen. Het uitzendbureau kan niets anders met het geld op deze rekening doen. Zo ben je als inlener ervan verzekerd dat de juiste afdrachten aan de Belastingdienst worden voldaan en je geen naheffingen krijgt.

Percentage G-rekening uitzendbureau

Als het gaat om het inlenen van uitzendkrachten via een uitzendbureau dat SNA gecertificeerd is (NEN 4400) is het advies om 25% van het factuurbedrag op de G-rekening te storten.

Is een G-rekening verplicht? Wanneer heb je een G-rekening nodig?

Als uitzendbureau ben je niet verplicht een G-rekening te hebben. Maar voor inleners biedt het wel extra zekerheid dat het uitzendbureau de juiste heffingen betaalt en dat zij niet achteraf de rekening gepresenteerd krijgen. Het is dus een teken van betrouwbaarheid. Daarom stellen veel inleners dit als voorwaarde om zaken te doen, net als de WKA-verklaring die hiermee samenhangt (lees hier meer over de WKA-verklaring).

Aanvragen G-rekening: hoe werkt dat?

Je kunt een G-rekening aanvragen via de website van de Belastingdienst. Nadat de Belastingdienst je aanvraagt heeft goedgekeurd, ontvang je een ‘Overeenkomst G-rekening’. Met deze overeenkomst kun je deze rekening openen bij een reguliere bank.

G-rekening Belastingdienst

Stappen aanvraag

  1. Regel een G-rekeningovereenkomst: Allereerst moet je een G-rekeningovereenkomst afsluiten met de Belastingdienst. Dit kan via hun website of door gewoon even bellen naar de BelastingTelefoon (0800-0543).
  2. Heb je een zakelijke rekening? Nee? Open er dan een: Er zijn een aantal banken waar je een zakelijke rekening kunt openen die ook een G-rekening aanbieden, zoals ING, ABN AMRO of Rabobank.
  3. Neem contact op met jouw bank: Zodra je de G-rekeningovereenkomst van de Belastingdienst binnen hebt, kun je contact opnemen met jouw bank. Vaak kom je op de website al een heel eind als je op deze term zoekt, maar bellen of mailen kan natuurlijk ook altijd. Waarschijnlijk moet je dan een aanvraagformulier invullen met hierop een handtekening.
  4. Wacht op bevestiging: Zodra je de instructies van jouw bank hebt opgevolgd, krijg je van hen een bevestiging. Je moet ook een bevestiging van de Belastingdienst ontvangen voordat je betalingen aan de Belastingdienst kunt doen.

En dan ben je helemaal klaar!

Opzeggen

  1. Opzeggen: Als je de rekening op wilt zeggen, vul dan gewoon het opzegformulier in op de website van de Belastingdienst of bel even naar de BelastingTelefoon (0800-0543).
  2. Stuur het naar de Belastingdienst: Print het ingevulde en ondertekende opzegformulier en stuur het naar het adres dat de Belastingdienst je heeft gegeven.
  3. De Belastingdienst informeert jouw bank: Je hoeft jouw bank niet zelf te laten weten dat je wilt stoppen met de G-rekening. De Belastingdienst regelt dat ze op de hoogte worden gesteld.

Kosten G-rekening

Een G-rekening kost tussen €5 en €7 per maand. In sommige gevallen zijn er ook kosten verbonden aan het doen van overboekingen van en naar deze rekening. Natuurlijk hangen deze zaken af van jouw zakelijke bank en de voorwaarden die zij hanteren.

G-rekening zzp: hoe zit dat precies?

Ben je een zzp’er en verricht je werkzaamheden in de vorm van onderaanneming? Helaas, dan kun je geen G-rekening openen, ook al staat jouw opdrachtgever erop dat je die wel hebt. Je bent namelijk zelf geen inhoudingsplichtige voor loonheffingen geeft de Belastingdienst aan.

Deblokkering G-rekening uitzendbureau

Normaal gesproken wordt alleen het overschot op deze rekening vrijgegeven door de Belastingdienst. Het overschot is dan het resterende bedrag dat overblijft nadat de loonheffingen en/of btw zijn betaald. Vanwege de coronacrisis kan je echter als uitzendbureau bij de belastingdienst aanvragen of de rekening gedeblokkeerd wordt. Dit kan alleen als voor de (naheffings)aanslagen loonheffingen of btw bijzonder uitstel van betaling is verleend vanwege de coronacrisis. Zo heb je tijdelijk meer liquide middelen. Uiteraard moet je de (naheffings)aanslagen in de toekomst alsnog betalen. Momenteel loopt deze regeling tot 1 oktober 2027. Meer informatie over de deblokkering van de G-rekening vind je hier.

Flexhub

Uiteraard beschikken wij over een G-rekening voor onze klanten. De overeenkomst vind je hier. Zo zijn inleners ervan verzekerd dat ze geen naheffingen krijgen voor loonbelasting en/of btw, als ze zakendoen met onze klanten (uitzendbureaus)!

Deel artikel
Auteur
Arga de Bruin
Arga is als marketeer al jarenlang actief voor ondernemingen in de flexbranche. Met input van diverse specialisten, schrijft ze graag over inhoudelijke onderwerpen in begrijpelijke taal. Nieuwe ontwikkelingen volgt ze op de voet en één van haar beste vrienden is momenteel ChatGPT. Niet zozeer voor de inhoud, maar wel voor het opdoen van inspiratie. Daarnaast houdt ze zich graag bezig met het ontwikkelen van websites, design en social media campagnes. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Arga.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
Jonathan de Hek
Jonathan kent als operationeel directeur elk facet van onze dienstverlening tot in de puntjes. Naast de aansturing van de teamleiders, focust hij zich op innovatie om de dienstverlening van Flexhub blijvend te optimaliseren. Jonathan identificeert voortdurend mogelijkheden voor procesverbetering en efficiëntie. Hij is altijd op zoek naar nieuwe technologieën en processen om onze backoffice dienstverlening naar een hoger niveau te tillen. Daarnaast legt Jonathan de nadruk op het bieden van service op maat en het gezamenlijke behalen van de gestelde doelen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Jonathan.

LinkedIn-icon

Expert