10/09/2019

Wat is een WKA-verklaring?

Met een WKA-verklaring laat je als uitzendbureau aan je inleners zien dat je correct aan je betalingsverplichtingen aan de Belastingdienst voldoet.

Waar staat WKA voor?

WKA staat voor Wet Ketenaansprakelijkheid. De wet houdt in dat inleners die werken met uitzendkrachten of andere ingeleende flexkrachten, aansprakelijk zijn voor de loonheffingen van die uitzendkrachten als de uitlener (het uitzendbureau) verzaakt deze te betalen.

Wat is dan een WKA-verklaring?

Om je inleners ervan te verzekeren dat je correct aan je betalingsverplichtingen aan de Belastingdienst voldoet, kun je aan je inlener een WKA-verklaring overhandigen. Deze verklaring ontvang je op verzoek van de Belastingdienst een keer in de drie maanden. Op deze manier bevestigt de Belastingdienst dat het uitzendbureau correct en tijdig heeft afgedragen.

WKA-verklaring voorbeeld

Uiteraard beschikken wij als Flexhub ook over deze verklaring. Als je als uitzendbureau met Flexhub samenwerkt, kan je onze WKA-verklaring downloaden en aan je inleners laten zien. De meest recente versie vind je hier.

Wanneer WKA-verklaring nodig?

Je hebt een WKA-verklaring nodig als je inleners ervan wilt verzekeren dat je een goede partner bent om zaken mee te doen. Voor inleners wordt hiermee het risico nihil dat ze zelf aansprakelijk worden gesteld voor de loonheffingen van uitzendkrachten als het uitzendbureau deze niet voldoet.

Geldigheidsduur

WKA-verklaring geldigheisduur

Elke drie maanden ontvang je van de Belastingdienst een nieuwe WKA-verklaring. Deze heeft geen officiële geldigheidsduur. Maar wil je als inlener zeker weten dat het uitzendbureau aan zijn betalingsverplichtingen blijft voldoen, vraag dan om een verklaring die niet ouder is dan drie maanden.

Is het verplicht?

Nee, een WKA-verklaring is niet verplicht. Maar het is wel een teken van je betrouwbaarheid als uitzendbureau. De meeste inleners vinden het hebben van deze verklaring dus wel een voorwaarde om zaken te doen met jou als uitzendbureau.

Hoe kun je een WKA-verklaring aanvragen?

Je kunt een WKA-verklaring aanvragen op de website van de Belastingdienst. Zij noemen het trouwens de Verklaring betalingsgedrag inlenersaansprakelijkheid (uitlener). Helaas is het (nog) niet mogelijk de WKA-verklaring online aan te vragen. Het formulier kan je digitaal invullen, maar moet je vervolgens uitprinten en opsturen per post.

Meer informatie?

Neem contact met ons op als je nog vragen hebt over ddit onderwerp. Onze specialisten verschaffen je graag alle informatie.

Deel artikel
Ook interessant: