10/09/2019

Wat is een WKA-verklaring?

Met een WKA-verklaring laat je als uitzendbureau aan je inleners zien dat je correct aan je betalingsverplichtingen aan de Belastingdienst voldoet.

Dit artikel is gecontroleerd door Daniël Dekker, financial expert bij Flexhub.

Bekijk onderstaand filmpje over wat een WKA-verklaring is, wanneer je een WKA-verklaring nodig hebt en hoe je die aanvraagt. Of lees verder in de tekst onder de video.

Wat is een Wka-verklaring? – Geldigheidsduur Wka verklaring belastingdienst – Video

Waar staat WKA voor?

WKA staat voor Wet Ketenaansprakelijkheid. De wet houdt in dat inleners die werken met uitzendkrachten of andere ingeleende flexkrachten, aansprakelijk zijn voor de loonheffingen van die uitzendkrachten als de uitlener (het uitzendbureau) verzaakt deze te betalen.

Wat is dan een WKA-verklaring?

Om je inleners ervan te verzekeren dat je correct aan je betalingsverplichtingen aan de Belastingdienst voldoet, kun je aan je inlener een WKA-verklaring overhandigen. Deze verklaring ontvang je op verzoek van de Belastingdienst een keer in de drie maanden. Op deze manier bevestigt de Belastingdienst dat het uitzendbureau correct en tijdig heeft afgedragen.

WKA-verklaring voorbeeld

Uiteraard beschikken wij als Flexhub ook over deze verklaring. Als je als uitzendbureau met Flexhub samenwerkt, kan je onze WKA-verklaring downloaden en aan je inleners laten zien. De meest recente versie vind je hier.

Wanneer WKA-verklaring nodig?

Je hebt een WKA-verklaring nodig als je inleners ervan wilt verzekeren dat je een goede partner bent om zaken mee te doen. Voor inleners wordt hiermee het risico nihil dat ze zelf aansprakelijk worden gesteld voor de loonheffingen van uitzendkrachten als het uitzendbureau deze niet voldoet. Lees hier meer over de inlenersaansprakelijkheid.

Geldigheidsduur

WKA-verklaring geldigheisduur

Elke drie maanden ontvang je van de Belastingdienst een nieuwe WKA-verklaring. Deze heeft geen officiële geldigheidsduur. Maar wil je als inlener zeker weten dat het uitzendbureau aan zijn betalingsverplichtingen blijft voldoen, vraag dan om een verklaring die niet ouder is dan drie maanden.

Is het verplicht?

Nee, een WKA-verklaring is niet verplicht. Maar het is wel een teken van je betrouwbaarheid als uitzendbureau. De meeste inleners vinden het hebben van deze verklaring dus wel een voorwaarde om zaken te doen met jou als uitzendbureau.

Hoe kun je een WKA-verklaring aanvragen?

Je kunt een WKA-verklaring aanvragen op de website van de Belastingdienst. Zij noemen het trouwens de Verklaring betalingsgedrag inlenersaansprakelijkheid (uitlener). Helaas is het (nog) niet mogelijk de WKA-verklaring online aan te vragen. Het formulier kan je digitaal invullen, maar moet je vervolgens uitprinten en opsturen per post.

Vragen?

Neem contact met ons op als je nog vragen hebt over dit onderwerp. Onze specialisten verschaffen je graag alle informatie.

Verder lezen?

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou:

Deel artikel
Auteur
Rosalynn Bommeljé
Rosalynn is als communicatiespecialist de juiste persoon om ingewikkelde informatie te vertalen in jip-en-janneke taal. Binnen Flexhub houdt ze zich met name bezig met klantcommunicatie en interne communicatie, waardoor ze altijd precies weet wat er speelt. Haar vaardigheden gaan echter verder dan dat. Met haar levendige persoonlijkheid en creatieve geest weet ze ook pakkende content te creëren voor onze social media kanalen, waarmee ze een breed publiek weet te bereiken. Daarnaast staat Rosalynn altijd klaar om collega's te ondersteunen bij presentaties en andere middelen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Rosalynn.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
Daniël Dekker
Onze financial controller Daniël werkt hard achter de schermen. Hij is eindverantwoordelijke voor de interne administraties met alle bijkomende finance werkzaamheden. Daniël zorgt voor een nauwkeurige en tijdige verwerking van financiële gegevens, inclusief budgettering, rapportage en analyses. Met zijn diepgaande kennis van financiële processen en regelgeving zorgt hij voor een solide financiële basis binnen Flexhub. Daarnaast is Daniël een waardevolle sparringpartner voor het managementteam, waarbij hij financiële inzichten en advies biedt om strategische besluitvorming te ondersteunen. Met zijn oog voor detail en analytische vaardigheden zorgt Daniël ervoor dat de financiële processen efficiënt verlopen en dat Flexhub financieel gezond blijft in een dynamische bedrijfsomgeving. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Daniël.

LinkedIn-icon

Expert