10/07/2020

Wat betekent inlenersaansprakelijkheid?

Als uitzendbureau ben je (juridisch) werkgever van je uitzendkrachten. Hoewel je klant, de inlener, de uitzendkrachten daadwerkelijk aan het werk zet, staan de uitzendkrachten bij jou op de loonlijst. Daar komt ook aansprakelijkheid bij kijken.

Het doel van de regeling inlenersaansprakelijkheid is te voorkomen dat uitleners/uitzendbureaus misbruik maken van hun werk bij de afdracht van loonheffingen en omzetbelasting (Belastingdienst.nl). Uiteindelijk kan de hele keten die gebruik maakt van ingeleend personeel aansprakelijk gesteld worden voor de correcte afdracht aan de Belastingdienst. Zo kan de inlener aansprakelijk worden gesteld voor de loonheffingen en de omzetbelasting als het uitzendbureau deze heffingen niet of niet correct betaalt. Dat geldt ook voor een eventuele doorlener.

Inleners kunnen hun inlenersaansprakelijkheid beperken door het deel van het factuurbedrag dat is bestemd voor de loonheffingen en omzetbelasting, te storten op een zogenoemde G-rekening  van de uitlener. Daarmee verleg je als inlener voor dat bedrag de inlenersaansprakelijkheid naar het uitzendbureau.

Wil je meer weten hierover? Neem direct contact op.

Deel artikel
Ook interessant: