
Wat is het SNA-keurmerk?
Het SNA-keurmerk is een keurmerk speciaal voor de uitzendbranche. Als je voldoet aan de NEN 4400-1 norm kun je als uitzendbureau dit keurmerk ontvangen. Het keurmerk SNA toont aan dat je een betrouwbare uitzendpartner bent voor opdrachtgevers en stelt eisen aan administratie, financiën en personeelsbeleid.
In dit artikel vertellen we je onder andere waar het keurmerk voor staat, of het verplicht is en wat de kosten zijn.
Dit artikel is gecontroleerd door Denise Sterk, expert op het gebied van backoffice dienstverlening voor uitzend- en detacheringsbureaus.
Inhoudsopgave
Waar staat het SNA-keurmerk voor?
SNA staat voor Stichting Normering Arbeid. Dit instituut screent organisaties om te zien of zij voldoen aan de NEN 4400-1 norm. Deze norm bevat eisen voor het toetsen en beoordelen van ondernemingen die arbeidskrachten beschikbaar stellen. Het keurmerk SNA is voor de uitzendsector en aannemers van werk. In de eerste plaats is dit ontwikkeld om de risico’s van inleners te beperken en naleving van wet- en regelgeving te stimuleren. Ook detacheerders en payrollbedrijven vallen onder dit keurmerk. Als je uitzendbureau voldoet aan de NEN 4400-1 norm en je slaagt voor de NEN-audit, ontvang je het SNA-keurmerk. Met dit keurmerk toon je aan dat je uitzendbureau betrouwbaar is.
Is het keurmerk verplicht?
Nee, er is geen wettelijke SNA-keurmerk verplichting. Wel kan het hebben van het keurmerk een eis zijn om lid te worden van brancheverenigingen zoals de ABU of NBBU. Ook de Wtta (Wet Toelating Terbeschikkingstelling Arbeidskrachten), die in aantocht is, vereist het bezit van het keurmerk.
SNA-keurmerk check
Op de website van Stichting Normering Arbeid kun je het keurmerk register vinden. Hier kun je checken of een bureau het keurmerk heeft. Ook kun je hier het SNA-certificaat van een bedrijf downloaden.
Keurmerk SNA aanvragen
Alle ondernemingen met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel kunnen zich aanmelden voor het keurmerk via Stichting Normering Arbeid.
Kosten SNA-keurmerk
Bij de start van het SNA certificatie traject betaal je een eenmalig entreebedrag. Momenteel (2025) is dit bedrag €240,- (exclusief btw). Hierna volgt een jaarlijkse betaling aan de stichting. Deze bijdrage is momenteel €290,- (exclusief btw). Daarnaast betaal je kosten voor de inspectie-instelling die periodiek controleert of je voldoet aan de vereisten. Deze SNA-inspecties worden gedaan door geaccrediteerde inspectie-instellingen en verschillen in kosten.
SNA-keurmerk en de G-rekening
Het keurmerk gaat er vanuit dat er bij betaling van facturen een percentage afgedragen wordt op de G-rekening van de uitzendonderneming of uitlener. Deze G-rekening is een geblokkeerde rekening die de inlener of uitzendonderneming alleen kan gebruiken voor het betalen van loonheffing of btw aan de Belastingsdienst. Dit biedt extra zekerheid en minder risico van aansprakelijkheid als inlener. Ook is het een teken van betrouwbaarheid. Als een uitzendonderneming in het bezit is van het keurmerk SNA is het percentage dat op de G-rekening gestort dient te worden 25% (voor de vrijwaring van inlenersaansprakelijkheid). Heeft een uitzendonderneming dit keurmerk niet? Dan bedraagt dit percentage 55% (inclusief btw) of 40% (bij btw verlegd).
Keurmerk Flexhub
Flexhub beschikt over het keurmerk en laat zich twee keer per jaar screenen. Ons SNA-certificaat vind je hier. Als je je backoffice uitbesteedt aan Flexhub en voldoet aan de eisen, val je onder ons keurmerk.
Veelgestelde vragen SNA-keurmerk
Het SNA-keurmerk is doorlopend geldig, maar bedrijven worden tweemaal per jaar gecontroleerd door een geaccrediteerde inspectie-instelling. Als een bedrijf niet meer aan de normen voldoet, kan het keurmerk worden ingetrokken. Wel krijg je vaak eerst de kans om verbeteringen door te voeren.
Als een uitzendbureau bij de terugkerende SNA-controle niet voldoet aan de eisen van het SNA-keurmerk, kan de certificering worden ingetrokken. Dit kan gevolgen hebben, zoals verlies van klanten of het niet kunnen deelnemen aan bepaalde brancheverenigingen. Het bedrijf krijgt vaak eerst de kans om verbeteringen door te voeren voor een herkeuring.
Opdrachtgevers die samenwerken met een SNA-gecertificeerd bedrijf lopen minder risico op aansprakelijkheid voor loonheffingen en btw (vrijwaring inlenersaansprakelijkheid). Bovendien kunnen zij gebruikmaken van een verhaalsmogelijkheid als een gecertificeerde opdrachtnemer toch in gebreke blijft.
De NEN 4400-1 norm is bedoeld voor Nederlandse ondernemingen en stelt eisen aan administratie, loonbetalingen en afdrachten van belastingen en sociale premies. De NEN 4400-2 norm richt zich specifiek op buitenlandse ondernemingen die in Nederland personeel ter beschikking stellen. Beide normen zijn onderdeel van het SNA-keurmerk, maar welke norm van toepassing is, hangt af van de bedrijfsstructuur.
Ja, hoewel het SNA-keurmerk de risico’s verkleint, biedt het geen volledige vrijwaring. Inleners blijven verantwoordelijk voor een zorgvuldige selectie van hun uitzendbureau. Wel kunnen zij bij samenwerking met een SNA-gecertificeerd bureau profiteren van beperkte inlenersaansprakelijkheid, waardoor de kans op financiële claims kleiner is.