De Waadi: alle ins en outs
De Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) is belangrijke wetgeving in Nederland en onderdeel van het nieuwe toelatingsstelsel dat op de planning staat vanaf 1 juli 2026. De Waadi Wet zorgt ervoor dat het uitzenden, detacheren en doorlenen van personeel eerlijk en transparant gebeurt. Of je nu een uitzendbureau runt of een inlener bent die personeel wil inhuren, het is belangrijk om de Waadi goed te begrijpen. Laten we eens kijken wat de wet inhoudt, waarom de Waadi-registratie essentieel is, en hoe je een Waadi check kunt uitvoeren om te controleren of je aan de regels voldoet.
Dit artikel is gecontroleerd door René de Haas, expert op het gebied van wet- en regelgeving.
Wat is de Waadi Wet?
De Waadi Wet vereist dat iedereen die arbeidskrachten ter beschikking stelt, zoals uitzendbureaus en detacheringsbedrijven, geregistreerd moet zijn bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit heet de Waadi-registratie, maar er zijn meer regels aan verbonden:
- Registratieplicht voor uitleners van arbeidskrachten. Je bent als uitlener van personeel verplicht je te laten registreren in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel. Zo kan er meer controle worden uitgevoerd om uitbuiting van uitzendkrachten/werknemers te voorkomen.
- Gelijke arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten en werknemers in loondienst van de inlener. Zo moet je bij uitzenden en detacheren de inlenersbeloning toepassen. En bij payroll moet je de volledige cao volgen van bij de inlener.
- Verbod op een tegenprestatie. Het is niet toegestaan om een vergoeding of andere tegenprestatie te vragen van de uitzendkracht.
- Belemmeringsverbod: dit verbod houdt in dat een uitzendbureau geen belemmeringen mag opwerpen voor een dienstverband na de uitleenperiode. Met andere woorden, als de inlener de uitzendkracht een contract aanbiedt, mag het uitzendbureau de uitzendkracht niet tegenhouden om dat aanbod aan te nemen.
- Stakingsbreking: het is verboden om een ter beschikking gestelde uitzendkracht ter vervanging te laten werken bij een staking.
- Informatie veiligheid: je bent verplicht om informatie te geven aan de uitzendkracht over de functie, arbeidsomstandigheden en veiligheid.
Waarom is een Waadi-registratie belangrijk?
De Waadi-registratie is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een manier om vertrouwen te wekken bij opdrachtgevers en werknemers. Bedrijven die arbeidskrachten ter beschikking stellen zonder registratie kunnen forse boetes krijgen. Daarnaast kan een inlener aansprakelijk worden gesteld als hij zaken doet met een niet-geregistreerd uitzendbureau.
Voor werkgevers die personeel inlenen, is het daarom verstandig om een Waadi-check uit te voeren. Dit kun je eenvoudig doen via de website van de KvK. Met de Waadi-check KvK kun je controleren of een uitzendbureau of detacheringsbedrijf is geregistreerd. Dit geeft je de zekerheid dat je zaken doet met een betrouwbare partner.
Een Waadi-check: wat is dat?
De Waadi-check is een simpele en snelle manier om te controleren of een bedrijf voldoet aan de wettelijke eisen. Je kunt de registratie check doen door het KvK-nummer van het bedrijf in te voeren op de website van de Kamer van Koophandel. Binnen enkele seconden zie je of het bedrijf correct is geregistreerd.
Wanneer je als ondernemer personeel wilt inhuren via een detacheringsbedrijf, is het slim om deze check te doen vóórdat je een contract tekent. Dit voorkomt dat je per ongeluk met een niet-geregistreerd bedrijf in zee gaat, wat kan leiden tot juridische problemen.
Waadi en zzp’ers
De Waadi is ook relevant voor zzp’ers die personeel inhuren of doorlenen. Hoewel zzp’ers meestal geen personeel ter beschikking stellen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de wet als je bijvoorbeeld samenwerkt met andere freelancers of personeel uitleent aan een opdrachtgever. In sommige gevallen kan dit als doorlenen (een vorm van uitzenden) worden gezien, waarvoor dan een Waadi-registratie nodig is.
Als je twijfelt of je onder de Waadi valt, is het verstandig om juridisch advies in te winnen of de KvK te raadplegen. Het niet naleven van deze wet kan leiden tot flinke boetes.
Waadi en detachering
Voor bedrijven die zich bezighouden met detachering, is de Waadi net zo belangrijk als voor uitzendbureaus. Ook als je personeel detacheert, moet je geregistreerd zijn. We spreken over detachering wanneer je een werknemer voor een langere periode uitleent aan een ander bedrijf, terwijl deze in dienst blijft bij de oorspronkelijke werkgever. De wet zorgt ervoor dat ook in detacheringsconstructies de rechten van werknemers worden beschermd.
Hoe kun je een Waadi-registratie aanvragen?
Het aanvragen van een Waadi-registratie is een eenvoudig proces. Als je een nieuw bedrijf registreert bij de KvK, moet je aangeven dat je personeel ter beschikking gaat stellen. De KvK zorgt er dan voor dat je wordt opgenomen in het Waadi-register. Dit register is openbaar, zodat iedereen kan controleren of je correct geregistreerd bent.
Als je al een bestaand bedrijf hebt en je begint met het uitzenden of detacheren van personeel, moet je dit alsnog laten registreren. Dit kun je doen door een wijziging door te geven aan de KvK.
Met deze informatie van Flexhub ben je goed op de hoogte van wat de Waadi Wet inhoudt en hoe je ervoor kunt zorgen dat je aan alle wettelijke eisen voldoet. Of je nu een uitzendbureau runt of personeel inleent, het is belangrijk om de regels te volgen en je Waadi-registratie op orde te hebben.
FAQ
Als je niet Waadi-geregistreerd bent, kun je hoge boetes krijgen. De Nederlandse Arbeidsinspectie houdt streng toezicht op de naleving van deze wet. Daarnaast kan de opdrachtgever die met jou samenwerkt ook in de problemen komen. Het is dus van groot belang om je Waadi-registratie op orde te hebben.
Een Waadi-check kun je doen via de website van de KvK. Je voert het KvK-nummer van het bedrijf in en controleert of het geregistreerd is om arbeidskrachten ter beschikking te stellen. Dit is een snelle en betrouwbare manier om te controleren of een bedrijf aan de wet voldoet.
Ja, de Waadi-registratie is verplicht voor alle bedrijven die personeel detacheren of uitzenden. Dit geldt ook als je maar één werknemer detacheert. Zonder registratie riskeer je boetes en juridische complicaties.