12/06/2023

Het concurrentiebeding: de laatste ontwikkelingen

Wist je dat maar liefst 1 op de 3 werkgevers een concurrentiebeding hanteert? Dit beding, dat bedoeld is om de bedrijfsbelangen te beschermen, staat steeds vaker ter discussie. Momenteel streeft het kabinet naar meer duidelijkheid over het concurrentiebeding, waarbij de rechten van zowel werkgevers als werknemers aandacht krijgen.

Update maart 2024: het nieuwe wetsvoorstel ‘Wet modernisering concurrentiebeding’ is nu in internetconsultatie tot 15 april 2024. Lees ons artikel over wat dit wetsvoorstel over het concurrentiebeding inhoudt.

Dit artikel is gecontroleerd door René de Haas, expert op het gebied van wet- en regelgeving in de flexbranche.

Het concurrentiebeding onder de loep

Uit dit onderzoek van onderzoeksinstelling Panteia blijkt dat werknemers steeds vaker worden gehouden aan een concurrentiebeding, zelfs in gevallen waarin dit mogelijk onterecht is. Daarom heeft Minister van Gennip van Sociale zaken en Werkgelegenheid plannen om de volgende wijzigingen uit te werken in een wetsvoorstel:

1. Begrenzing van de duur van het concurrentiebeding

Het concurrentiebeding zal wettelijk begrensd worden qua duur.

2. Geografische afbakening en specificatie concurrentiebeding

Een ander aspect van de voorgestelde wijzigingen is dat werkgevers het concurrentiebeding geografisch moeten afbaken. Ook moet het specifiek en gemotiveerd worden opgenomen in het contract. Hierdoor worden de reikwijdte en het doel van het beding duidelijker voor beide partijen.

3. Motivering van bedrijfsbelang

Voor vaste contracten zal de werkgever het zwaarwichtige bedrijfsbelang van een concurrentiebeding moeten motiveren. Deze verplichting bestaat momenteel al voor tijdelijke contracten. Het is van belang dat werkgevers kunnen aantonen dat het beding noodzakelijk is ter bescherming van de bedrijfsbelangen. Zo ondervinden werknemers geen onnodige beperkingen in hun carrièremogelijkheden.

4. Vergoeding voor gehouden werknemers

Indien een werkgever een vertrekkende werknemer aan het concurrentiebeding houdt, moet de werkgever een wettelijk bepaald percentage van het laatstverdiende salaris als vergoeding betalen. Deze vergoeding compenseert de beperkingen die het concurrentiebeding met zich meebrengt.

Flexhub: Jouw partner in werkgeverschap

Bij Flexhub volgen we de ontwikkelingen over het concurrentiebeding op de voet. We begrijpen de complexiteit van deze kwestie en staan klaar om te helpen. Heb je vragen over dit onderwerp? Aarzel niet om contact met ons op te nemen; ons team staat voor je klaar!

Meer artikelen over werkgeverschap (in de flexbranche):

Deel artikel
Auteur
Rosalynn Bommeljé
Rosalynn is als communicatiespecialist de juiste persoon om ingewikkelde informatie te vertalen in jip-en-janneke taal. Binnen Flexhub houdt ze zich met name bezig met klantcommunicatie en interne communicatie, waardoor ze altijd precies weet wat er speelt. Haar vaardigheden gaan echter verder dan dat. Met haar levendige persoonlijkheid en creatieve geest weet ze ook pakkende content te creëren voor onze social media kanalen, waarmee ze een breed publiek weet te bereiken. Daarnaast staat Rosalynn altijd klaar om collega's te ondersteunen bij presentaties en andere middelen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Rosalynn.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
René de Haas
Onze business innovation manager René is een pietje precies en houdt van structuur en duidelijkheid. Hij houdt nauwlettend de markt in de gaten, van ontwikkelingen in de salarisadministratie tot veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving. Zijn nieuwsgierigheid en analytische geest zorgen ervoor dat hij altijd op de hoogte is van de laatste trends en innovaties in de branche. René gaat echter nog een stap verder. Hij is voortdurend op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden om de dienstverlening van Flexhub te verbeteren en te innoveren. Hij is de drijvende kracht achter het implementeren van nieuwe processen die onze klanten en medewerkers ten goede komen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van René.

LinkedIn-icon

Expert