08/11/2023

Stappenplan voor werkgevers: Aanvragen van loonkostensubsidie (LKS)

Als uitzendondernemer is het van belang om op de hoogte te zijn van de mogelijkheden op het gebied van subsidies. Subsidies helpen jou bij het in dienst nemen en behouden van werknemers met een verminderde arbeidsproductiviteit. Eén van deze mogelijkheden is het aanvragen van loonkostensubsidie (LKS) bij de gemeente. In dit artikel nemen we je letterlijk aan de hand bij het aanvragen van zo’n subsidie. We bespreken de aanvraag, de duur, hoe het werkt en de geldende voorwaarden.

Dit artikel is gecontroleerd door Karin Breedveld, expert op het gebied van subsidies.

Wat is loonkostensubsidie (LKS)?

Loonkostensubsidie (LKS) is bedoeld voor werkgevers en compenseert de loonkosten voor de verminderde productiviteit van de werknemer. Het doel van LKS is om werkzoekenden met een verminderde arbeidsproductiviteit aan het werk te helpen en te houden.

Criteria loonkostensubsidie (LKS)

De werkgever vraagt de loonkostensubsidie aan bij de gemeente waar de werknemer staat ingeschreven. Voor de aanvraag van LKS gelden de volgende criteria voor de werknemer:

  • Valt onder verantwoordelijkheid van de gemeente;
  • De werknemer is niet in staat voldoende productie te leveren om het minimumloon te verdienen;
  • Is eventueel geregistreerd in het doelgroep register (doelgroep Banenafspraak).

Hoelang kan je loonkostensubsidie ontvangen?

De duur van de loonkostensubsidie is afhankelijk van de ontwikkeling van de werknemer. Op afgesproken momenten wordt er opnieuw een meting uitgevoerd om de loonwaarde vast te stellen. Zodra de loonwaarde gelijk is aan 100%, stopt de subsidie.

Loonkostensubsidie; hoe werkt het?

De subsidie is een tegemoetkoming voor de werkgever in de loonkosten en compenseert het verschil tussen de verminderde productiviteit (de loonwaarde) en het minimumloon, vermeerderd met 8% vakantietoeslag en 23,5% werkgeverslasten.

Hoe wordt de loonwaarde bepaald?

De loonwaarde wordt bepaald door middel van een werkbezoek. Dit werkbezoek is altijd op de werkplek van de werknemer. Tijdens het werkbezoek wordt onderzocht wat de productiviteit is in vergelijking met de werknemers zonder beperking. Een loonwaarde-expert voert het onderzoek uit. De expert kijkt naar factoren zoals tempo, inzetbaarheid, kwaliteit van het werk en de benodigde begeleiding. De loonwaarde bepaling kan pas plaatsvinden als de werknemer minimaal twee maanden aan het werk is. Dit kan door een werkervaringsplaatsing of proefplaatsing.

Forfaitaire LKS

Je kan ook kiezen voor het inzetten van een forfaitaire loonkostensubsidie bij indiensttreding. Hierbij gaat het om 50% loonkostensubsidie, voor de periode van 6 maanden. Aan het einde van deze periode wordt de loonwaarde gemeten op de werkplek. Vanaf de 7e maand wordt de loonkostensubsidie betaald naar loonwaarde. In de praktijk wordt er 9 van de 10 keer een forfaitaire LKS bij de start ingezet.

Voorwaarden forfaitaire LKS

Ook aan een forfaitaire LKS zijn voorwaarden verbonden, namelijk:

  • De werkgever betaalt de werknemer volledig loon volgens de geldende cao of ten minste het Wettelijk Minimum Uurloon;
  • De LKS bedraagt maximaal 70% van het wettelijk minimum uurloon (incl. vakantietoeslag), vermeerderd met een vergoeding voor de werkgeverslasten.
  • Voor de loonkosten boven het wettelijk minimum uurloon ontvangt de werkgever geen LKS.

Hoe vraag ik LKS aan?

Alles leuk en aardig dat wij dit allemaal op papier zetten, maar hoe vraag je LKS aan? Als je klant bent bij Flexhub helpen wij je daar uiteraard mee. De subsidiemogelijkheden worden per individu door de gemeente in kaart gebracht. Als jij bij de opdrachtgever de gegevens opvraagt van de jobcoach, dan nemen wij contact op en vragen wij naar de mogelijkheden en het aanvraagformulier LKS. Wij vullen samen met jou het formulier in, sturen het op en houden de voortgang bij.

Wil je verdere informatie over dit proces? Vraag het aan je relatiebeheerder.

Hulp nodig bij het aanvragen van subsidies?

Deze afspraken vallen allemaal binnen de mogelijkheden van onze dienstverlening. Dus wil jij je tijd liever besteden aan je kernactiviteiten? Besteed je backoffice dan uit aan Flexhub. Wij helpen jou stap voor stap bij de aanvragen van de verschillende soorten subsidies. Lees hier alles over een onze persoonlijke overstapservice.

Meer weten over subsidies voor uitzendkrachten?

Lees ook deze artikelen over loondispensatie, loonkostenvoordeel (LKV) en proefplaatsingen.

Deel artikel
Auteur
Rosalynn Bommeljé
Rosalynn is als communicatiespecialist de juiste persoon om ingewikkelde informatie te vertalen in jip-en-janneke taal. Binnen Flexhub houdt ze zich met name bezig met klantcommunicatie en interne communicatie, waardoor ze altijd precies weet wat er speelt. Haar vaardigheden gaan echter verder dan dat. Met haar levendige persoonlijkheid en creatieve geest weet ze ook pakkende content te creëren voor onze social media kanalen, waarmee ze een breed publiek weet te bereiken. Daarnaast staat Rosalynn altijd klaar om collega's te ondersteunen bij presentaties en andere middelen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Rosalynn.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
Karin Breedveld
Karin gaat als backoffice specialist bij Flexhub graag de diepte in. Daarom weet ze inmiddels alles over cao’s, uitzenden naar België en de inlenersbeloning. Haar kennis reikt echter verder dan dat. Met haar scherpe oog voor detail en analytisch vermogen zorgt ze ervoor dat alle administratieve processen vlekkeloos verlopen. Of het nu gaat om salarisadministratie, contractbeheer of het opstellen van rapportages, Karin draait haar hand er niet voor om. Daarnaast is ze altijd op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving, zodat we continue voldoen aan alle arbeidsrechtelijke vereisten. Zo worden onze klanten op de best mogelijke manier ondersteund.

LinkedIn-icon

Expert