25/04/2022

Regeling vakantiewerker

De regeling vakantiewerker is een gunstige regeling voor de werkgever, omdat de werkgeverslasten lager zijn bij een vakantiewerker. Deze regeling kan alleen toegepast worden in vakantieperiodes.

Eén van de kenmerken van deze regeling is dat een vakantiewerker minder rechten heeft als het gaat om verlof. Zo bouwt een reguliere uitzendkracht wettelijke- en bovenwettelijk vakantiedagen op. De vakantiewerker bouwt echter alleen wettelijke vakantiedagen op.

Daarnaast heeft een reguliere uitzendkracht recht op kort verzuim, buitengewoon verlof en feestdagen. Deze rechten heeft een vakantiewerker niet. Zowel de reguliere uitzendkracht als de vakantiewerker behouden het recht op vakantiegeld (8,33 %).

Dit artikel is gecontroleerd door Denise Sterk, expert op het gebied van backoffice dienstverlening.

Definitie vakantiewerker

De ABU-cao definieert de vakantiewerker als volgt: Onder vakantiewerkers in de zin van deze cao wordt verstaan scholieren, studenten en andere studerenden, die uitsluitend in de periode(n) van vakantie(s) van onderwijsinstellingen tijdelijke werkzaamheden verrichten.

Flexhub hanteert de vakantieregeling voor de periode van 1 juni tot en met 1 september.

Inlenersbeloning

Op basis van de cao voor uitzendkrachten heeft de vakantiewerker recht op de inlenersbeloning. Het is dus belangrijk om de inlenersbeloning van de desbetreffende functie van de vakantiewerker op te vragen bij de inlener.

Jongeren

Meestal zijn vakantiewerkers jeugdige werknemers. Let er daarom op dat je rekening houdt met de Arbowet en Arbeidstijdenwet (ATW).

Transitievergoeding

Houd met betrekking tot de WAB er rekening mee dat een vakantiewerker ook recht heeft op transitievergoeding.

Deel artikel
Auteur
Rosalynn Bommeljé
Rosalynn is als communicatiespecialist de juiste persoon om ingewikkelde informatie te vertalen in jip-en-janneke taal. Binnen Flexhub houdt ze zich met name bezig met klantcommunicatie en interne communicatie, waardoor ze altijd precies weet wat er speelt. Haar vaardigheden gaan echter verder dan dat. Met haar levendige persoonlijkheid en creatieve geest weet ze ook pakkende content te creëren voor onze social media kanalen, waarmee ze een breed publiek weet te bereiken. Daarnaast staat Rosalynn altijd klaar om collega's te ondersteunen bij presentaties en andere middelen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Rosalynn.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
Denise Sterk
Met haar jarenlange ervaring in de uitzendbranche weet Denise als geen ander hoe ze andere flexondernemingen verder kan helpen. En hoe ze het team van backoffice specialisten en relatiebeheerders het beste aan kan sturen. Denise hecht een groot belang aan klantrelaties en is goed bekend met de wet- en regelgeving in de flexbranche, waardoor ze waardevol advies en ondersteuning kan bieden aan onze klanten. Daarnaast weet Denise een inspirerende werkomgeving te creëren waarin haar teamleden zich kunnen ontwikkelen en excelleren. Haar toewijding en expertise dragen bij aan het succes van Flexhub en onze klanten. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Denise.

LinkedIn-icon

Expert