10/04/2025

SNCU: de waakhond van de uitzendbranche

De uitzendbranche is één van de grootste branches in Nederland. Mét een eigen cao, dus het naleven van de cao-afspraken moet bij iedereen bovenaan het lijstje van taken staan. Gelukkig zorgt de SNCU (Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten) ervoor dat alles in de uitzendwereld eerlijk en volgens de regels verloopt. Maar wat doet de SNCU precies en waarom is dat belangrijk voor jouw uitzendbureau? Laten we het stap voor stap doornemen.

Dit artikel is gecontroleerd door Denise Sterk, expert op het gebied van backoffice dienstverlening.

Wat is de SNCU?

De SNCU is een onafhankelijke stichting die controleert of uitzendbureaus zich houden aan de cao voor uitzendkrachten. Dit betekent dat zij toezien op zaken zoals het correcte salaris, toeslagen en werkuren. De SNCU zorgt ervoor dat alles eerlijk is, voor uitzendkrachten én voor bedrijven.

Wat controleert SNCU?

Als uitzendbureau krijg je misschien eens te maken met een SNCU-controle. Dit klinkt misschien spannend, maar het is in feite een normale procedure. Tijdens de controle kijkt de SNCU of jij je aan de cao-afspraken houdt. Ze checken bijvoorbeeld:

  • Of je de juiste beloning betaalt: Dit betekent dat de inlenersbeloning op de juiste manier wordt toegepast, zodat een uitzendkracht hetzelfde verdient als een vaste werknemer in dezelfde functie bij je opdrachtgever.
  • Of je administratie op orde is: De SNCU kijkt naar je loonstroken, arbeidsovereenkomsten en urenregistraties, om te checken of alles klopt.
  • Of je de cao-bepalingen juist toepast: De stichting controleert of je je aan alle regels uit de cao houdt, van vakantiegeld tot vergoedingen.

Als alles in orde is, is er niets aan de hand. Maar mocht er iets niet kloppen, dan kan de SNCU je vragen om je administratie aan te passen, een nabetaling te doen of een boete opleggen.

Inlenersbeloning: Gelijke beloning voor gelijk werk

Een van de belangrijkste punten waar de SNCU op let, is de inlenersbeloning. Dit houdt in dat uitzendkrachten hetzelfde loon moeten krijgen als vaste medewerkers die hetzelfde werk doen bij de inlener (de opdrachtgever). Het maakt niet uit of je via een uitzendbureau werkt of direct in dienst bent bij het bedrijf. De beloning moet gelijk zijn! Dit is een belangrijk punt voor de SNCU. Want als dit niet goed geregeld is, kan dat leiden tot ongelijke behandeling van werknemers.

Hoe gaat een controle van de SNCU in zijn werk?

Als je een brief van de SNCU ontvangt, betekent dit dat je administratie wordt gecontroleerd. We zetten het proces stap voor stap voor je op een rij:

  1. Brief van de SNCU: Je moet gegevens van een aantal (ex-)werknemers aanleveren binnen de gestelde tijd. Dit zijn bijvoorbeeld contracten, loonstroken en urenbriefjes. Zorg dat je dit alles zorgvuldig en compleet aanlevert.
  2. De aangeleverde gegevens worden binnen 6 weken gecontroleerd. Als de SNCU afwijkingen vindt of vermoedt, volgt een uitgebreide controle. Een externe controle-instelling beoordeelt dan de administratie van een werknemer in detail over een periode van vaak twee jaar.
  3. Rapport: Na de controle ontvang je een conceptrapport met de geconstateerde afwijkingen en een berekening van de schadelast. Je hebt 2 weken om hier eventueel op te reageren.
  4. Herstelperiode: Na de controle krijg je 12 weken de tijd om de fouten te herstellen, bijvoorbeeld door nabetalingen te doen.
  5. Hercontrole: Binnen 6 maanden na de herstelperiode volgt een hercontrole om te checken of je de herstelbetalingen hebt uitgevoerd en of er nog nieuwe fouten zijn. Ook hier krijg je een rapportage van en als alles in orde is, sluit de SNCU het dossier.

Wat controleert de SNCU nog meer?

Naast de inlenersbeloning en administratie kijkt de SNCU naar nog een aantal andere zaken:

  • Arbeidsomstandigheden: Voldoen de werkplekken aan de eisen voor een veilige en gezonde werkomgeving?
  • Toeslagen en vergoedingen: Zijn de extra vergoedingen, zoals overwerktoeslagen, correct toegepast?
  • Correcte registratie van werkuren: Verwerk je de gewerkte uren van uitzendkrachten op de juiste manier?

Door al deze controles zorgt de SNCU ervoor dat er geen misstanden plaatsvinden binnen de uitzendbranche en dat iedereen zich aan de gemaakte afspraken houdt.

NEN en samenwerking met de SNA

Het SNA-keurmerk (op basis van de NEN 4400-1) is onderdeel van de normering die wordt beheerd door de SNA (Stichting Normering Arbeid). Dit keurmerk toont aan dat een uitzendbedrijf voldoet aan belangrijke eisen op het gebied van arbeidsomstandigheden, zoals het naleven van wet- en regelgeving rondom arbeid en verloning. De SNCU werkt nauw samen met de SNA om toezicht te houden op de naleving van cao’s in de uitzendbranche. Deze samenwerking zorgt ervoor dat bedrijven die het SNA-keurmerk dragen, ook gecontroleerd worden op hun naleving van cao-afspraken. Zo kunnen afwijkingen sneller opgespoord worden en wordt er sneller ingegrepen om juridische en financiële gevolgen te voorkomen voor bedrijven die de cao niet naleven.

Flexhub – de hub die alles verbindt

Met Flexhub aan je zijde is je backoffice goed geregeld en is de kans klein dat je er door de SNCU wordt uitgepikt. Komt er toch een SNCU-controle, dan ga je er met Flexhub fluitend doorheen! Dus heb jij ook zin om je gewoon weer te richten op de groeikant van je onderneming? Plan dan nu een kop koffie met onze heldin van de uitzendbranche: Lejona Bronk.

Veelgestelde vragen

Waarom is de SNCU belangrijk voor mijn uitzendbedrijf?

De SNCU zorgt ervoor dat je je aan de cao houdt, wat voorkomt dat je in de problemen komt met de wet. Daarnaast helpt het je om transparant en eerlijk te werken, wat het vertrouwen in je bedrijf vergroot.

Kan ik boetes krijgen bij een controle?

Ja, als blijkt dat je niet volgens de regels werkt, kan de SNCU een boete opleggen. Dit kan variëren afhankelijk van de ernst van de overtreding. Vaak legt de SNCU herstelverplichtingen op. Dat zijn aandachtspunten waar je vóór de hercontrole voor verbetering moet zorgen.

Hoe vaak controleert de SNCU uitzendbedrijven?

De SNCU voert regelmatig willekeurige controles uit. Het is niet te voorspellen wanneer dit gebeurt. Soms is dat naar aanleiding van een melding. Zorg dus dat je altijd volgens de cao-regels werkt en dat je een kloppende administratie hebt.

Waarom wordt mijn uitzendbureau gecontroleerd?

De controles van de SNCU vinden steekproefsgewijs plaats door de hele branche. In sommige gevallen start een controle op basis van meldingen van bijvoorbeeld een andere uitzendorganisatie, een inlener, een uitzendkracht of een vakbond. Als er vermoedens zijn van onjuistheden, zoals een fout in de inlenersbeloning, onderzoekt de SNCU dit verder. Eenmaal aangesloten bij Flexhub is de kans heel klein dat je nog een SNCU controle krijgt.

Wat gebeurt er als er afwijkingen worden gevonden tijdens een controle?

In veel gevallen worden kleine of grote afwijkingen gevonden tijdens de controle van de SNCU. Deze afwijkingen moet je herstellen binnen een vastgestelde periode en mogelijk krijg je hier een boete voor. Zorg dus dat je altijd de cao volgt en dat je administratie op orde is.

Kan ik bezwaar maken tegen de bevindingen van de SNCU?

Ja, je kunt je verweren tegen de conclusies van de controle. Zorg dat je schriftelijk bezwaar maakt binnen 10 werkdagen na ontvangen van het rapport. Dit is het enige moment waarop je bezwaar kunt maken.

Wat zijn de risico’s van een SNCU controle voor mijn bedrijf?

Naast de mogelijke boetes en herstelbetalingen, kan er ook reputatieschade en extra administratief werk ontstaan als je afwijkingen niet herstelt. Het SWV en de Belastingdienst werken nauw samen met de SNCU, dus je hebt kans dat ook zij je bedrijf extra controleren. Zorg dat je altijd de cao-regels strikt naleeft, meewerkt met de controle en complete gegevens aanlevert.

Deel artikel
Auteur
Arga de Bruin
Arga is als marketeer al jarenlang actief voor ondernemingen in de flexbranche. Met input van diverse specialisten, schrijft ze graag over inhoudelijke onderwerpen in begrijpelijke taal. Nieuwe ontwikkelingen volgt ze op de voet en één van haar beste vrienden is momenteel ChatGPT. Niet zozeer voor de inhoud, maar wel voor het opdoen van inspiratie. Daarnaast houdt ze zich graag bezig met het ontwikkelen van websites, design en social media campagnes. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Arga.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
Denise Sterk
Met haar jarenlange ervaring in de uitzendbranche weet Denise als geen ander hoe ze andere flexondernemingen verder kan helpen. En hoe ze het team van backoffice specialisten en relatiebeheerders het beste aan kan sturen. Denise hecht een groot belang aan klantrelaties en is goed bekend met de wet- en regelgeving in de flexbranche, waardoor ze waardevol advies en ondersteuning kan bieden aan onze klanten. Daarnaast weet Denise een inspirerende werkomgeving te creëren waarin haar teamleden zich kunnen ontwikkelen en excelleren. Haar toewijding en expertise dragen bij aan het succes van Flexhub en onze klanten. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Denise.

LinkedIn-icon

Expert