
SNF-keurmerk voor uitzendbureaus: wat houdt het in?
Het SNF-keurmerk is een kwaliteitskeurmerk van de Stichting Normering Flexwonen (SNF). Dit keurmerk is in het leven geroepen om de huisvesting voor arbeidsmigranten en andere flexwerkers te reguleren.
Omdat het aantal arbeidsmigranten in Nederland toeneemt, wordt goede huisvesting voor deze doelgroep ook steeds belangrijker. Goede huisvesting draagt namelijk bij aan hun welzijn en daarom ook aan hun werkproductiviteit en is daarmee onderdeel van goed werkgeverschap. Het SNF-keurmerk zorgt ervoor dat deze mensen op een veilige en kwalitatieve manier gehuisvest zijn.
Dit artikel is gecontroleerd door Denise Sterk, specialist in backoffice dienstverlening.
SNF-keurmerk eisen
Om het SNF-keurmerk te ontvangen en opgenomen te worden in het SNF-register, moet je voldoen aan de SNF-normen. Deze norm controleert de huisvesting op onderdelen als:
Eigen plekje
Woonruimte en privacy zijn heel belangrijk! Volgens de SNF-normen moet iedereen genoeg ruimte hebben. Dit betekent dat je in een (vrijwillig) gedeelde slaapkamer minstens 10 vierkante meter voor jezelf hebt. En je hebt altijd een deur die op slot kan, zodat je je eigen plek echt als jouw persoonlijke domein kunt ervaren.
Goed sanitair
Niemand houdt van rijen voor de douche, toch? Het SNF-keurmerk stelt dat er voldoende toiletten en douches moeten zijn. Denk aan minimaal één toilet en één douche per acht personen. En ja, deze voorzieningen moeten natuurlijk schoon en fris zijn.
Lekker koken
Er moeten voldoende kookplaten en opbergruimte zijn, zodat je je favoriete gerechten kunt maken. Je hoeft een keuken maar met maximaal acht personen te delen, dus er is altijd wel een plekje vrij voor jouw kookkunsten.
Veiligheid voor alles
Veiligheid is prioriteit nummer één! Daarom moet elke woning voldoen aan brandveiligheidsregels, zoals rookmelders, vluchtroutes en brandblussers. Gas en elektra worden jaarlijks gecontroleerd om er zeker van te zijn dat alles in orde is.
Comfortabel wonen met anderen
In gedeelde ruimtes, zoals de woonkamer of keuken, moet er genoeg plek zijn voor iedereen. Daarom vraag het SNF-keurmerk, wanneer mannen en vrouwen samen in dezelfde accommodatie wonen, om aparte slaapruimtes voor beiden.
Schoon en fris
De woning moet goed onderhouden worden en schoon zijn. Daarom zijn er zelfs afspraken over hoe vaak de gemeenschappelijke ruimtes worden schoongemaakt.
Netjes op papier
De verhuurder zorgt er ook voor dat de woning goed geregistreerd is en dat er een huurcontract is dat voldoet aan de Nederlandse wetgeving.
Uitgebreidere informatie over SNF-keurmerk regels
Meer informatie over de SNF-keurmerk regels, vind je in de SNF norm voor huisvesting arbeidsmigranten.
Aanvragen van een SNF-certificering: hoe werkt het?
Om het SNF-certificaat te ontvangen, moeten de ruimtes die een uitzendbureau aanbiedt aan arbeidsmigranten gecontroleerd worden door een erkende controle-instantie. Na certificering vinden er periodieke en jaarlijkse inspecties plaats om te checken of de huisvesting nog steeds voldoet aan de gestelde eisen. Is dat niet geval, dan kan een uitzendbureau zijn SNF-keurmerk verliezen.
Het verschil tussen SNF-keurmerk en andere keurmerken
Naast het SNF-keurmerk zijn er andere relevante keurmerken in de uitzendbranche, zoals het SNA-keurmerk (Stichting Normering Arbeid). Waar het SNF-certificaat zich richt op huisvesting van arbeidsmigranten, focust het SNA-keurmerk zich op de naleving van wetgeving rondom arbeid (op basis van de NEN 4400-1 norm). Voor uitzendbureaus die zich richten op buitenlandse werknemers kan het waardevol zijn om beide keurmerken te behalen. En belangrijk om te weten: je kunt alleen opgenomen worden in het SNF-register, als je ook beschikt over het SNA-keurmerk.
Het SNF-keurmerk en het PKS
De SNF-normen vormen de basis voor het nieuwe PKS (Prijskwaliteitssysteem), dat in 2025 wordt ingevoerd. Lees hier meer over het PKS.
Veelgestelde vragen
Nee, het keurmerk is niet wettelijk verplicht. Ben je echter lid van de ABU of de NBBU en bied je huisvesting aan arbeidsmigranten, dan is het SNF-certificaat wel verplicht.
Als je wilt weten of een specifiek uitzendbureau beschikt over het SNF-certificaat, kan je dat checken in het SNF-register. Dit register is openbaar en te vinden op de website van Stichting Normering Flexwonen.
Indien een bureau niet aan de eisen voldoet, kan het zijn keurmerk verliezen en in sommige gevallen worden uitgesloten van samenwerkingen.