05/02/2022

Btw-vrij factureren voor zzp-bemiddeling via het uitzendbureau

Elke uitzendorganisatie die mensen uitleent aan een inlener moet een factuur sturen met daarop 21% btw. Er wordt immers een prestatie geleverd die met btw belast moet worden. Nu is dat voor reguliere inleners helemaal geen probleem, want zij factureren richting hun opdrachtgevers of klanten ook met btw. Daarom mogen zij de btw op de inkoop terugvorderen van de Belastingdienst. Hierdoor kost het inlenen van uitzendkrachten of zzp’ers per saldo het bedrag exclusief btw.

Niet btw-plichtige bedrijven of instellingen

Sommige bedrijven of instellingen zijn echter niet btw-plichtig. Denk dan aan diverse financiële diensten, verzekeringen, het onderwijs en de gezondheidszorg. Als zij naar hun klanten factureren, rekenen zijn geen btw. Daarom mogen zij de btw of voorbelasting die ze zelf moeten betalen als ze diensten of producten afnemen, ook niet terugvragen. Dit geldt dus ook voor het inhuren van personeel. Daardoor is inhuur voor deze bedrijven en instellingen dus minimaal 21% duurder dan het inzetten van hun eigen personeel, ook als het uitzendbureau 0% marge rekent.

Btw-vrij factureren bij zzp-bemiddeling

Wat uitzendkrachten betreft, is hier niets aan te doen zolang je als uitzendbureau niet zelf de zorg levert, maar alleen mensen ter beschikking stelt. Echter als het gaat om zzp-bemiddeling zijn er wel mogelijkheden om de btw niet te hoeven factureren. De zzp’er verricht namelijk op eigen titel de zorg. Als hij rechtstreeks naar de inlener factureert, kan hij dat zonder btw doen. Als er een uitzendbureau tussen zit als bemiddelaar, is dat ingewikkelder omdat het uitzendbureau wel btw-plichtig is.

Onze oplossing voor btw-vrij factureren

Omdat het voor niet btw-plichtige bedrijven en instellingen verhoudingsgewijs heel duur is om zzp’ers in te huren via een uitzendorganisatie, hebben we als Flexhub een mooie oplossing bedacht. We factureren namelijk btw-vrij namens de zzp’er en belasten alleen de bureaumarge met btw naar de inlener. Dit is immers de belaste prestatie van het uitzendbureau. Hierdoor wordt niet over de gehele factuur 21% btw berekend, maar alleen over de marge van de uitzendorganisatie. Dit scheelt aanzienlijk!

Rekenvoorbeeld btw-vrij factureren bij zzp-bemiddeling

Om het duidelijker te maken, laten we graag met een rekenvoorbeeld zien wat het de inlener aan totale kosten scheelt.

Facturatie

Uiteraard krijgt de inlener slechts één factuur om het inkoopproces eenvoudig te houden. Ook de zzp’er ontvangt een factuur voor zijn administratie. Deze komen beiden uit hetzelfde systeem, zodat we geheel in control zijn en elk gewerkt uur met marge gefactureerd wordt naar de inlener. Technisch zit dit uiteraard nog wel wat ingewikkelder in elkaar, door zaken als voorfinanciering en de kassiersfunctie. Als je daar vragen over hebt, lichten we dat graag toe in een gesprek.

Meer informatie?

Ben jij een uitzendondernemer en bemiddel jij zzp-ers in btw-vrije sectoren of wil je dit in de toekomst gaan doen? Neem dan contact op voor meer informatie hierover. Onze specialisten vertellen je graag over alle inns and outs.

Deel artikel