17/01/2024

Geen nieuwe cao uitzendkrachten in 2024

Het nieuwe jaar brengt nieuwe ontwikkelingen met zich mee en wij brengen jou op de hoogte van het laatste nieuws binnen de uitzendbranche. Eind 2023 werd bekend dat de ABU geen overeenstemming heeft kunnen bereiken met de vakbonden over een nieuwe cao voor 2024. Als gevolg hiervan is de huidige ABU CAO voor Uitzendkrachten (2023) verlengd tot 1 januari 2025. Hoewel er geen specifieke wijziging zijn vastgelegd in deze verlengde cao, zijn er automatische wijzigingen van kracht bij het begin van het nieuwe jaar.

Dit artikel is gecontroleerd door René de Haas, expert op het gebied van wet- en regelgeving in de flexbranche.

Automatische veranderingen vanaf 1 januari 2024

  1. De hoogte van reserveringen in de verlengde cao zal automatisch veranderen.
  2. De indexatie van de cao-beloning voor de allocatiegroep (mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt) wordt aangepast.
  3. Er wordt een nieuwe premie geïntroduceerd voor de Private Aanvulling WW en WGA (PAWW).

Bekijk hier alle automatische veranderingen binnen de cao op een rij.

Belangrijke wetswijzigingen vanaf 1 januari 2024

Onbelaste reiskostenvergoeding

Zoals als al eerder aangegeven is de onbelaste reiskostenvergoeding verhoogd van € 0,21 naar € 0,23 per kilometer met ingang van 1 januari 2024. Daarnaast is ook de WKR vrije ruimte aangepast. Hij is nu 1,92% van de loonsom tot en met € 400.000. Voor het bedrag van de loonsom boven € 400.000 blijft de vrije ruimte in 2024 gelijk op 1,18%.

Wettelijk minimumloon

Het wettelijk minimumloon is per 1 januari 2024 met 3,75% verhoogd naar € 13,27 per uur (voor 21 jaar en ouder). Verder is de verwachting dat het wettelijk minimum uurloon op 1 juli 2024 met 1,2% zal stijgen, afhankelijk van de goedkeuring van het wetsvoorstel dat op dit moment bij de Tweede Kamer ligt.

Vragen?

Wil je meer weten over cao’s en hoe die tot stand komen? Lees dan het artikel: Alles wat je als intermediair moet weten over cao’s.

Ook in 2024 blijf je met Flexhub op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen. Wij volgen alles binnen de flexbranche op de voet en infomeren jou over de laatste ins en outs. Heb je vragen over de cao en de AVV-loze periode? Neem contact op met jouw relatiebeheerder!

Deel artikel
Auteur
Rosalynn Bommeljé
Rosalynn is als communicatiespecialist de juiste persoon om ingewikkelde informatie te vertalen in jip-en-janneke taal. Binnen Flexhub houdt ze zich met name bezig met klantcommunicatie en interne communicatie, waardoor ze altijd precies weet wat er speelt. Haar vaardigheden gaan echter verder dan dat. Met haar levendige persoonlijkheid en creatieve geest weet ze ook pakkende content te creëren voor onze social media kanalen, waarmee ze een breed publiek weet te bereiken. Daarnaast staat Rosalynn altijd klaar om collega's te ondersteunen bij presentaties en andere middelen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Rosalynn.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
René de Haas
Onze business innovation manager René is een pietje precies en houdt van structuur en duidelijkheid. Hij houdt nauwlettend de markt in de gaten, van ontwikkelingen in de salarisadministratie tot veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving. Zijn nieuwsgierigheid en analytische geest zorgen ervoor dat hij altijd op de hoogte is van de laatste trends en innovaties in de branche. René gaat echter nog een stap verder. Hij is voortdurend op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden om de dienstverlening van Flexhub te verbeteren en te innoveren. Hij is de drijvende kracht achter het implementeren van nieuwe processen die onze klanten en medewerkers ten goede komen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van René.

LinkedIn-icon

Expert