
Meldingsplicht voor buitenlandse werknemers (Posted workers): de tips voor jou!
Als uitzender wil jij natuurlijk weten hoe je buitenlandse werknemers (Posted workers) het beste kunt inzetten in Nederland. De Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU) verplicht buitenlandse werkgevers en zelfstandigen om zich te melden als ze tijdelijk in Nederland werken. Deze wet beschermt de rechten van werknemers en zorgt voor eerlijke concurrentie tussen bedrijven. Hier is alles wat je moet weten over de meldingsplicht, verantwoordelijkheden van opdrachtgevers en de rol van de Arbeidsinspectie.
Wat is de meldingsplicht voor buitenlandse werknemers?
Buitenlandse werkgevers en zelfstandigen die in Nederland werken, moeten zich vooraf melden bij het meldloket van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Deze verplichting geldt sinds 2020 en helpt misstanden te voorkomen, zoals onderbetaling of slechte arbeidsvoorwaarden.
In de melding moet bepaalde informatie staan, zoals bedrijfsgegevens, de werkplek en het salaris. Werkgevers moeten ook een contactpersoon in Nederland aanwijzen, die beschikbaar is voor controle. Zo wordt verzekerd dat buitenlandse werknemers onder dezelfde voorwaarden werken als hun Nederlandse collega’s.
De rol van Nederlandse opdrachtgevers
De WagwEU vraagt ook iets van Nederlandse inleners. Zij moeten controleren of buitenlandse werkgevers zich houden aan de meldingsplicht. Het is belangrijk dat ze de melding van buitenlandse werkgevers en zelfstandigen nakijken. Dit helpt voorkomen dat arbeidskrachten onder slechte voorwaarden werken.
Als de Nederlandse opdrachtgever dit niet doet, riskeert hij ook een boete. Voor jou als uitzendbureau is het belangrijk om je klanten te informeren over hun controleplicht. Zo laat je jouw kennis van de regels zien en zorg je dat jouw klanten zonder zorgen buitenlandse werknemers kunnen inzetten.
Strikte handhaving door de Nederlandse Arbeidsinspectie
De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of bedrijven de meldplicht volgen en aan de juiste arbeidsvoorwaarden voldoen. Boetes voor het niet naleven kunnen voor zowel de buitenlandse werkgever als de Nederlandse opdrachtgever gelden. Bij een eerste overtreding kan de boete al flink oplopen. Aan jou de schone taak om je klanten hier goed over te informeren.
Praktische tips om je klanten te helpen
Met kennis van de meldingsplicht kun je als uitzendbureau veel voor je klanten betekenen:
- Help bij het invullen van de melding: Zorg dat buitenlandse werkgevers alle benodigde gegevens hebben en dat de melding volledig en correct is ingevuld.
- Adviseer over de controleplicht: Leg aan Nederlandse opdrachtgevers uit waarom het controleren van de melding belangrijk is. Zo voorkom je dat zij onbewust de regels overtreden.
- Zorg voor de juiste documenten: Werkgevers moeten documenten als arbeidsovereenkomsten, loonstroken en A1-formulieren klaar hebben voor controle.
Met kennis van deze regels ben je als uitzendbureau de ideale partner voor bedrijven die internationaal willen werken. Dankzij jouw expertise weten klanten dat ze veilig volgens de regels werken en voorkom je boetes en risico’s. Flexhub helpt je daar graag bij! Dus heb je nog vragen, stel ze aan onze experts.
Meer handige informatie en visuele stappenplannen vind je op de website van Posted Workers. Daar vind je ook een handige beslisboom om te bepalen wie de melding moet doen en wanneer.
Veelgestelde vragen over de meldingsplicht
Als buitenlandse werkgevers zich niet melden, kan zowel de buitenlandse werkgever als de Nederlandse opdrachtgever een boete krijgen. De Arbeidsinspectie kan hoge boetes opleggen, vooral bij herhaalde overtredingen.
De meldplicht ligt bij de buitenlandse werkgever of zelfstandige. Zij moeten alle details over het werk in Nederland vooraf melden via het meldloket.
Door te voldoen aan de meldplicht toont het bedrijf dat het volgens de Nederlandse regels werkt. Dit biedt zekerheid voor de werknemer en vertrouwen voor de opdrachtgever. Voor uitzendbureaus betekent het dat klanten zonder zorgen gebruik kunnen maken van buitenlandse flexwerkers
De buitenlandse werkgever meldt in het online meldloket:
* De identiteit van de melder;
* De bedrijfsgegevens;
* De gegevens van de contactpersoon in Nederland (zoals bedoeld in artikel 7 van de WagwEU);
* De gegevens van de Nederlandse opdrachtgever;
* De sector waarin de werknemer in Nederland werkzaam zal zijn;
* Het adres van de werkplek;
* Verwachte duur van de werkzaamheden;
* De identiteit van de persoon die verantwoordelijk is voor de uitbetaling van het loon;
* De identiteit van de werknemer die tijdelijk in Nederland komt werken;
* De aanwezigheid van een A1-verklaring of andersoortig bewijs dat aantoont waar de sociale premies betaald worden voor de werknemer.
De meldingsplichtige zelfstandige meldt in het online meldloket de volgende gegevens:
* De identiteit;
* De bedrijfsgegevens;
* De gegevens van de opdrachtgever;
* De sector waarin hij in Nederland aan het werk gaat;
* Het adres van de werkplek;
* De verwachte duur van de werkzaamheden;
* De identiteit van de persoon die verantwoordelijk is voor de uitbetaling van het loon;
* De aanwezigheid van een A1-verklaring of andersoortig bewijs dat aantoont waar de sociale premies betaald worden.
Je hoeft werknemers niet te melden als:
* Je bedrijf in Nederland gevestigd is en je werknemers werken met een Nederlands contract;
* De werknemers werkzaamheden uitvoeren in bepaalde subsectoren binnen de transportsector;
* De werknemers werkzaamheden uitvoeren in de sector openbaar bestuur, overheidsdiensten of extraterritoriale organisaties;
* De werknemers bepaalde soorten incidentele arbeid verrichten in Nederland. Hieronder vallen bijvoorbeeld zakelijke besprekingen, dringend onderhoud of reparaties of het bijwonen van congressen. Bekijk het volledige overzicht van de categorieën en voorwaarden voor incidentele arbeid.