05/03/2019

Financiering uitzendbureau starten

Als je een uitzendbureau wilt starten is het belangrijk om een financieel plan te maken. Maar waar moet je qua startkapitaal en financiering van je uitzendbureau aan denken? En wat kan een backoffice dienstverlener hierin betekenen?

Dit artikel is gecontroleerd door Jaco Slagboom, expert op het gebied van ondernemerschap in de flexbranche. 

In deze blog behandelen we de volgende onderwerpen:

 1. Algemene kosten bij het starten van een uitzendbureau
 2. Specifieke kosten voor start uitzendbureau
 3. Rekenvoorbeeld voorfinanciering uitzendkrachten
 4. Uitzendbureau starten zonder startkapitaal
 5. Voorfinanciering door Flexhub

Algemene kosten bij het starten van een uitzendbureau

Als je een onderneming wilt starten, zijn er diverse algemene kostenposten waar je rekening mee moet houden:

 • Personeelslasten (eigen inkomen en eventuele andere medewerkers)
 • Huisvesting
 • Vervoer (lease en brandstof)
 • Telefonie en internet
 • Apparatuur en software (computer/laptop, printer, e.d.)
 • Marketing (website, visitekaartjes, etc.)

Gelukkig kan je bij een aantal van deze kostenposten zelf bepalen of je dat echt nodig hebt. Kijk bijvoorbeeld naar huisvesting: wil je gelijk een mooi, luxe pand huren? Of start je je uitzendbureau vanaf huis en spreek je met opdrachtgevers en kandidaten lekker buiten de deur af?

Specifieke kosten voor start uitzendbureau

Naast bovengenoemde algemene kosten die komen kijken bij het starten van een onderneming, heb je specifieke kosten voor het oprichten van een uitzendbureau. En dan gaat het met name om de voorfinanciering van je uitzendkrachten. De meeste uitzendkrachten worden wekelijks betaald, maar de inlener betaalt meestal pas na 30 dagen. En soms zelfs nog een stuk later. Dat betekent dat je om die periode te overbruggen voldoende liquide middelen nodig hebt.

Rekenvoorbeeld voorfinanciering uitzendkrachten

Om je een idee te geven over welk bedrag we praten als je zelf de voorfinanciering wil verzorgen, vind je hieronder een rekenvoorbeeld:

 • Aantal uitzendkrachten aan het werk: 8
 • Gemiddelde betalingstermijn: 30 dagen (4,29 weken)
 • Gemiddeld salaris plus werkgeverslasten per week: € 800,-
 • 8 x € 800,- x 4,29 = € 27.456,-

Zoals je kunt zien, is dat een fors bedrag. Zeker als een inlener later betaalt, of als je veel meer uitzendkrachten aan het werk hebt, kunnen deze kosten flink oplopen.

Uitzendbureau starten zonder startkapitaal

Heb je niet voldoende startkapitaal om bovengenoemde kosten zelf te dragen? Dan kan je proberen bij de bank een lening te krijgen. Een andere mogelijkheid is om een werkkapitaalkrediet bij een bank af te sluiten, waarmee je specifiek de lonen van je uitzendkrachten kunt voorfinancieren.

Voorfinanciering door Flexhub

Tegenwoordig kiezen veel startende uitzendbureaus er echter voor om samen te gaan werken met een partij die onder andere ondersteunt op het gebied van de backoffice, zoals Flexhub. Als we samenwerken dragen we samen zorg voor je backoffice en de daarbij behorende verplichtingen en risico’s, zoals ziekte, verzuimbegeleiding en loonadministratie. Ook kunnen wij zorgdragen voor de voorfinanciering van uitzendkrachten. Naast deze financiële gemakken zijn je certificeringen automatisch geregeld en hoef jij niet te investeren in automatisering. Zo heb jij alle tijd om je te richten op commerciële groei en hoef je je niet druk te maken om zaken als verloning, facturatie, debiteurenbeheer en wet- en regelgeving. (Lees hier alles wat je moet weten over backoffice uitzendbureau uitbesteden.)

Stappenplan uitzendbureau starten

Op zoek naar een handig en praktisch overzicht van alle te nemen stappen als je een uitzendbureau wilt starten? Download dan ons stappenplan.

Meer weten?

Neem gerust vrijblijvend contact op Lejona Bronk. Ze ontmoet je graag om kennis te maken en alle mogelijkheden te bekijken. Neem contact op met Lejona via l.bronk@flexhub.nl of 078 – 641 60 67, of vul ons contactformulier in.

Deel artikel
Auteur
Lejona Bronk
Wie Flexhub kent, kent Lejona. Met haar grote kennis van en netwerk in de uitzendwereld is ze een onmisbare kracht. En… een grote bron van kennis als het gaat om het starten van uitzendbureaus en het adviseren van bestaande uitzendbureaus op het gebied van backoffice dienstverlening. Als gedreven Sales Manager zet Lejona zich in om nieuwe samenwerkingen aan te gaan en bestaande relaties te versterken. Ze is altijd op de hoogte van nieuwe trends en ontwikkelingen in de uitzendbranche, waardoor ze waardevol advies kan geven aan startende en bestaande uitzendbureaus die willen groeien. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Lejona.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
Jaco Slagboom
De drijvende kracht achter Flexhub is natuurlijk onze algemeen directeur Jaco. Met een grote passie voor ondernemerschap en innovatie adviseert hij graag onze uitzendbureaus. Waar anderen bedreigingen zien, ziet Jaco vaak kansen voor groei. Met zijn strategische visie en diepgaande kennis van de uitzendbranche begeleidt hij onze partners bij het identificeren en benutten van nieuwe marktmogelijkheden. Daarnaast stimuleert Jaco het hele team om het beste uit zichzelf te halen. Met zijn onderscheidende inzichten en vermogen om risico's om te zetten in succes, is Jaco een onmisbare  motor achter de voortdurende ontwikkeling en groei van Flexhub. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Jaco.

LinkedIn-icon

Expert