17/05/2023

Vacatureteksten schrijven met ChatGPT

Eerder schreven we al een uitgebreid artikel over de talloze mogelijkheden die ChatGPT biedt voor recruitment. Denk dan aan het beoordelen van kandidaten, het screenen van cv’s en het oefenen van sollicitatiegesprekken. Stuk voor stuk nuttige toepassingen. 1 onderdeel, namelijk het schrijven van vacatureteksten met behulp van ChatGPT, hebben we in dat artikel niet uitgediept. Vandaar dat we hierbij speciaal een artikel wijden aan dit onderwerp: hoe schrijf je een goede vacaturetekst met behulp van ChatGPT?

Dit artikel is gecontroleerd door Michelle den Boer, expert op het gebied van recruitment.

Inhoud van dit artikel

Prompts vacaturetekst schrijven met ChatGPT

Het formuleren van goede prompts is van groot belang om gewenste resultaten te krijgen. Maar wees niet bang om fouten te maken, want je kunt je prompts en daarmee dus de antwoorden, steeds verder bijschaven. Hieronder een kort stappenplan om goede ChatGPT prompts te formuleren voor het genereren van vacatureteksten.

Stappenplan ChatGPT prompts schrijven voor vacaturetekst

In dit filmpje vertellen we je graag over hoe je een goede vacaturetekst schrijft met ChatGPT. Lees je liever? Dan vind je dezelfde informatie ook in de tekst onder de video.

Begin met het schrijven van een algemene beschrijving van de functie, inclusief taken en verantwoordelijkheden.

 1. Gebruik ChatGPT om de beschrijving verder uit te breiden en meer details toe te voegen. Geef bijvoorbeeld de prompt: Kun je mij helpen met het beschrijven van de vereiste vaardigheden en kwalificaties die nodig zijn voor deze functie?
 2. ChatGPT zal vervolgens verschillende antwoorden genereren op basis van de informatie die je hebt verstrekt, zoals de vereiste opleiding, werkervaring en vaardigheden. Deze antwoorden kunnen helpen om de vacaturetekst te verfijnen en meer specifieke details toe te voegen.
 3. Ben je tevreden over de inhoud van de vacaturetekst, dan kun je ChatGPT vragen de vacaturetekst te herschrijven in de gewenste stijl. Je kunt ook altijd een stukje van je favoriete vacaturetekst in ChatGPT plakken en vragen of het je nieuwe vacaturetekst in dezelfde stijl herschrijft.
 4. Vraagt ChatGPT om een pakkende functietitel te bedenken voor de vacature.
 5. Nadat de vacatauretekst gegenereerd is, kun je ChatGPT ook vragen om suggesties te geven voor relevante zoekwoorden en hashtags. Dit maakt dat je vacature straks beter zichtbaar is in zoekmachines en jobboards.

Voorbeeld ChatGPT prompt vacaturetekst schrijven

Om een en ander te verduidelijken, geven we hieronder een voorbeeld van een slechte en een goede prompt als het gaat om het schrijven van vacatureteksten.

Foutieve ChatGPT prompt voor vacaturetekst

 • Slechte prompt: Schrijf een vacaturetekst voor een softwareontwikkelaar.
 • ChatGPT’s antwoord: Ik begrijp niet wat u bedoelt met ‘softwareontwikkelaar’. Kunt u meer specifieke informatie geven over de vereisten en verantwoordelijkheden van de functie?
 • Uitleg: Deze prompt is te algemeen en geeft niet genoeg informatie over wat voor soort softwareontwikkelaar er nodig is en wat de vereisten en verantwoordelijkheden van de functie zijn.

Goede ChatGPT prompt voor vacaturetekst:

 • Goede prompt: Schrijf een vacaturetekst voor een senior softwareontwikkelaar met minimaal vijf jaar ervaring in het ontwikkelen van webapplicaties met behulp van PHP, MySQL en JavaScript. De kandidaat moet ook bekend zijn met Agile-ontwikkelingsmethoden en in staat zijn om zelfstandig te werken aan complexe projecten.
 • ChatGPT’s antwoord: Zeker, hier is een conceptversie van de vacaturetekst voor een senior softwareontwikkelaar met de vereiste ervaring en vaardigheden. Controleer alstublieft of het aan uw verwachtingen voldoet.
 • Uitleg: Deze prompt is specifiek en geeft voldoende informatie over de vereisten en verantwoordelijkheden van de functie, zodat ChatGPT een meer accurate en behulpzame reactie kan genereren.

Vervuilde informatie via ChatGPT

Omdat ChatGPT constant in ontwikkeling is en het zijn input haalt uit alles wat er op het wereld-wijde-web te vinden is, kan het soms ook ‘vervuilde’ informatie tot zich nemen. En ‘vervuilde’ input, levert uiteraard ook ‘vervuilde’ output. Hoewel de laatste versie van ChatGPT, GPT4, weer een enorme optimalisatie heeft doorgemaakt, wordt er nog wel altijd aangeraden om de gegenereerde teksten niet blind en voor 100% over te nemen.

Controleer je teksten dus altijd nog even goed voordat je iets publiceert. Kloppen alle feiten? Is het de juiste tone-of-voice? Een stagiaire maak je tenslotte ook niet eindverantwoordelijk voor je externe communicatie, toch?

Andere handige AI-tools

Naast ChatGPT zijn er inmiddels al vele andere AI tools die je kunnen helpen bij verschillende doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan het maken van unieke afbeeldingen via MidJourney of het maken van video’s zonder een camera te gebruiken met bijvoorbeeld Synthesia of D-ID. Handig om in te zetten voor je marketing! Veel van deze tools bieden gratis proefperiodes, dus probeer het gewoon uit. Hoewel wij soms ook sceptisch zijn, en niet altijd 100% tevreden over het eindresultaat, zijn we over een aantal mogelijkheden heel enthousiast!

Meer informatie?

Ben je op zoek naar meer informatie over ChatGPT inzetten voor recruitment? Download dan onze complete whitepaper over ChatGPT inzetten voor recruitment, vol met concrete voorbeelden en tips. Of lees het artikel AI en marketing: praktische tips en voorbeelden voor uitzendbureaus.

Nog een leestip: lees het artikel De onmisbare rol van een grondige vacature-intake. Want zonder een goede vacature-uitvraag, kan je ook nooit de juiste prompts formuleren om ChatGPT je te laten helpen bij je vacaturetekst.

Deel artikel
Auteur
Arga de Bruin
Arga is als marketeer al jarenlang actief voor ondernemingen in de flexbranche. Met input van diverse specialisten, schrijft ze graag over inhoudelijke onderwerpen in begrijpelijke taal. Nieuwe ontwikkelingen volgt ze op de voet en één van haar beste vrienden is momenteel ChatGPT. Niet zozeer voor de inhoud, maar wel voor het opdoen van inspiratie. Daarnaast houdt ze zich graag bezig met het ontwikkelen van websites, design en social media campagnes. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Arga.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
Michelle den Boer
Als recruitment coördinator bij Flexhub is Michelle altijd op zoek naar talent. Kenmerkend is haar enthousiasme voor nieuwe ontwikkelingen die ze ten volle wil benutten voor het vinden en binden van collega's. Ook zet ze vol in op het bouwen van ons Employer Brand. Alles om in haar missie te slagen om de beste mensen te vinden voor onze groeiende organisatie. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn-profiel van Michelle.

LinkedIn-icon

Expert