07/10/2015

Certificeringen en verklaringen uitzendbureau

Een uitzendbureau of detacheringsbureau dient te beschikken over diverse certificeringen. Maar een certificering krijg je niet zomaar. Daar gaat een heel traject aan vooraf.

Dit artikel is gecontroleerd door René de Haas, expert op het gebied van wet- en regelgeving in de flexbranche.

Flexhub kan zorgen voor de volgende certificeringen en verklaringen uitzendbureau:

 • NEN-certificering
 • VCU-certificering
 • SNA-keurmerk
 • WKA-verklaring
 • G-rekening
 • Advies nodig over certificeringen en verklaringen uitzendbureau?

 • Lees hieronder wat deze certificeringen en verklaringen uitzendbureau inhouden.

  NEN-certificering

  NEN 4400-1 bevat eisen voor het toetsen en beoordelen van ondernemingen die arbeidskrachten beschikbaar stellen. Hierbij worden eisen gesteld aan de onderneming zelf, maar ook aan de personeels-, loon- en financiële administratie.

  Dit houdt in dat de onderneming gecontroleerd wordt op de afdracht, aangifte en de loonbetaling van uitgezonden werknemers. Het doel hiervan is het risico voor opdrachtgevers op boetes van de Belastingdienst en andere overheidsinstanties beperken.

  VCU-certificering

  De VCU-certificering is bedoeld voor uitzendbureaus of detacheringsbureaus die opdrachtgevers hebben met een VCA-certificering. Deze bedrijven zijn werkzaam in een branche waar verhoogd risico is, zoals:

  • Werktuigbouwkunde
  • Elektrotechniek en procesbesturing
  • BouwkundeCiviele techniek

  VCU staat voor Veiligheid en gezondheid Checklist Uitzendorganisaties en komt voort uit VCA. Bij VCU gaat het om veiligheid en gezondheid. Het is een procedure voor de certificering van het VG-beheersysteem.

  VCU-certificering

  SNA

  Wanneer je het SNA-keurmerk wilt tonen, moet je aan de eisen voldoen die de NEN 4400-norm stelt. Deze norm is er voor Nederlandse en buitenlandse ondernemingen die arbeid ter beschikking stellen en/of werk aannemen.

  Wanneer een onderneming in het register van de SNA voorkomt, wordt met regelmaat gecontroleerd of zij voldoet aan de gestelde eisen.

  WKA-verklaring

  Om jouw opdrachtgevers ervan te verzekeren dat je correct aan je betalingsverplichtingen voldoet, kun je aan je opdrachtgever een WKA-verklaring overhandigen. Deze WKA-verklaring ontvang je op verzoek van de Belastingdienst, eenmaal per drie maanden. Op deze manier bevestigt de Belastingdienst dat het uitzendbureau correct en tijdig heeft afgedragen. (klik hier voor meer informatie over de WKA-verklaring)

  G-rekening

  Wanneer je personeel uitzendt, uitleent of detacheert op de Nederlandse markt kan een opdrachtgever vragen om een G-rekening. Op deze rekening kan de opdrachtgever een percentage van het totale factuurbedrag storten.

  Het uitzendbureau kan niets met het geld op deze rekening doen. Het enige wat ermee betaald kan worden is de loonheffing en btw. Zo ben je ervan verzekerd dat er aan de afdrachten wordt voldaan.

  Advies nodig over certificeringen en verklaringen uitzendbureau

  Wil je advies over één deze onderwerpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

  Je kunt ook bij ons terecht voor:

  Deel artikel
  Auteur
  Arga de Bruin
  Arga is als marketeer al jarenlang actief voor ondernemingen in de flexbranche. Met input van diverse specialisten, schrijft ze graag over inhoudelijke onderwerpen in begrijpelijke taal. Nieuwe ontwikkelingen volgt ze op de voet en één van haar beste vrienden is momenteel ChatGPT. Niet zozeer voor de inhoud, maar wel voor het opdoen van inspiratie. Daarnaast houdt ze zich graag bezig met het ontwikkelen van websites, design en social media campagnes. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Arga.

  LinkedIn-icon

  Auteur

  Expert
  René de Haas
  Onze business innovation manager René is een pietje precies en houdt van structuur en duidelijkheid. Hij houdt nauwlettend de markt in de gaten, van ontwikkelingen in de salarisadministratie tot veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving. Zijn nieuwsgierigheid en analytische geest zorgen ervoor dat hij altijd op de hoogte is van de laatste trends en innovaties in de branche. René gaat echter nog een stap verder. Hij is voortdurend op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden om de dienstverlening van Flexhub te verbeteren en te innoveren. Hij is de drijvende kracht achter het implementeren van nieuwe processen die onze klanten en medewerkers ten goede komen. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van René.

  LinkedIn-icon

  Expert