31/03/2023

Eisen uitzendbureau starten – Flexhub

(Heb je geen zin om deze hele tekst te lezen, maar wil je wel je eigen uitzendbureau starten? Neem dan gewoon direct contact op met Lejona Bronk (T. 078-6416067 of E. l.bronk@flexhub.nl) of bezoek één van onze Masterclasses over het starten van je eigen uitzendbureau.)

Goede voorbereiding voor uitzendbureau starten

Voordat we ingaan of de ‘feitelijke’ eisen die komen kijken bij het starten van je eigen uitzendbureau, willen we je eerst wijzen op het belang van een goede voorbereiding. Bijna overal geldt: een goede voorbereiding is het halve werk.

Als je een uitzendbureau of detacheringsbureau wilt starten is dat natuurlijk niet anders. Ga in eerste instantie bij jezelf na met welke branches of sectoren je feeling hebt en onderzoek vervolgens wat de mogelijkheden zijn voor het uitzenden of detacheren binnen die branches of sectoren. Om succesvol te zijn als startende uitzendondernemer, is het namelijk belangrijk om je te focussen. Denk in deze fase ook na over vragen zoals:

  • Wat is je onderscheidend vermogen ten opzichte van andere uitzendbureaus?
  • Welk type opdrachtgevers en uitzendkrachten zoek je voor jouw uitzendbureau?
  • Hoe denk je opdrachtgevers en uitzendkrachten te werven?
  • Heb je ervaring in de branche? Ken je het klappen van de zweep en de pappenheimers in de branche? (ervaring is vaak essentieel)
  • Start je jouw uitzendbureau alleen of met zijn tweeën?

Stappenplan uitzendbureau starten

In deze korte video bespreken we kort welke stappen er voorafgaan aan het starten van jouw uitzendbureau.

Uitzendbureau starten stappenplan – Hoe start je een uitzendbureau? Bekijk deze video!

Financieel plan voor starten eigen uitzendbureau

Wil je een eigen uitzendbureau starten? Dan is het ook belangrijk om een financieel plan te maken. Door nauwkeurig te berekenen wat je nodig hebt aan startkapitaal om een uitzendbureau te beginnen, kom je niet voor nare verrassingen te staan. Reken vervolgens uit of je dit startkapitaal zelf bij elkaar kunt brengen of dat je bijvoorbeeld een lening of investering hiervoor nodig hebt. Lees in dit artikel meer over financiering uitzendbureau starten.

Bij uitzenden is met name de voorfinanciering van je uitzendkrachten een grote kostenpost. Ga na of je dat in eerste instantie kunt financieren en of je de risico’s wilt dragen. Een andere optie is samen te werken met een partij die je o.a. ondersteunt op backoffice gebied, bijvoorbeeld Flexhub. Dan verzorgt Flexhub de voorfinanciering, zodat jouw risico’s nihil zijn.

Meer weten over onze dienstverlening voor starters? Klik hier. We ondersteunen je met de opstart en staan ook daarna voor je klaar met onze complete backoffice dienstverlening voor (startende) uitzendondernemers. Zo kun jij met een gerust hart je eigen uitzendbureau beginnen.

Voorfinanciering uitzendbureau starten

Wanneer jij een eigen uitzendbureau hebt of wilt beginnen kom je er al snel achter dat het voorfinancieren van je werknemers een redelijke druk legt op je liquiditeit. De werknemers worden veelal wekelijks betaald, maar de opdrachtgever betaalt meestal pas na 30 dagen. En dan hebben we het nog niet over bedrijven die te laat zijn met hun betalingen.

Voorfinanciering uitzendbureau starten
Voorfinanciering uitzendbureau starten

Rekenvoorbeeld voorfinanciering uitzendbureau starten

Onderstaand rekenvoorbeeld laat zien over welke bedragen we praten wanneer je zelf voorfinanciert:

Aantal werknemers uitgezonden: 10
Gemiddelde betalingstermijn: 30 dagen
Gemiddeld salaris per week: € 600,-

10 werknemers x 600 euro per week x 4,29 weken  = € 25.740,-

Als je samenwerkt met Flexhub dragen wij zorg voor deze voorfinanciering. Wij zorgen er dan voor dat werknemers en de Belastingdienst tijdig hun betalingen ontvangen. En jij ontvangt jouw verdiende marge met 5 werkdagen op je zakelijke bankrekening.

Laat voorfinanciering je dus niet belemmeren om je eigen uitzendbureau te beginnen.

Uitzendbureau starten kosten (overig)

Naast de genoemde voorfinanciering, zijn er uiteraard nog andere kosten om je eigen uitzendbureau te beginnen. Deze kosten voor het starten van je uitzendbureau kun je echter veelal zo hoog maken als je zelf wilt. Ga goed voorbereid van start door ook deze kosten in je financieringsplan op te nemen.

Denk in eerste instantie aan zaken als de huur van een bedrijfsruimte of start je vanuit huis? Heb je een nieuwe leaseauto nodig of kan je huidige auto ook nog een tijdje mee? Verder zul je kosten hebben voor een laptop, internet en een telefoon, maar ook daar hoef je geen grote zak met geld tegenaan te gooien als je dat niet wilt.

Denk ook aan kosten voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) en het aanvragen van een zakelijke bankrekening. Deze zaken vormen de basis voor jouw uitzendbureau. Hier zullen kosten bovenop komen voor het ontwerpen van je logo en huisstijl en het opzetten van je website. Ook hier kan Flexhub je mee helpen via één van onze vaste partners.

Denk ook goed na over welke uitzendsoftware je wilt gaan gebruiken. Voor startende uitzendondernemers kan dit ook een grote kostenpost zijn, maar als je samen met Flexhub start profiteer je van ons collectief. Hierdoor bespaar je fors op de aanschaf van de uitzendsoftware, de implementatie en het maandelijkse abonnement. Ditzelfde geldt voor recruitmentsoftware.

Eisen uitzendbureau starten

De eisen om een uitzendbureau te starten (uitzendbureau starten eisen) zijn in wezen niet anders dan als je een ander soort onderneming zou oprichten.

  • Kies een passende bedrijfsnaam voor jouw uitzendbureau. Een naam waarmee je indruk maakt, die blijft hangen en die origineel is. Hoe kies je nu zo’n goede naam? Wij vonden een aantal nuttige tips in dit artikel. Voordat je je nieuwe bedrijfsnaam definitief maakt, is het belangrijk om te controleren of de gekozen naam niet al bestaat en of die domeinnaam nog beschikbaar is (voor je website). Als je de naam gekozen hebt, kan je je domeinnaam registreren, een logo laten ontwerpen en je website laten maken.
  • Vervolgens kan je je inschrijven bij de KvK. Verdiep je goed in de mogelijke bedrijfsvormen, zodat je de juiste keuze kunt maken.
  • Schaf een zakelijke bankrekening aan en vraag een btw-nummer aan.
  • Regel een G-rekening (klik hier voor meer informatie over wat een g-rekening is en hoe je die aanvraagt)
  • Zorg voor de juiste verzekeringen.
  • Zorg voor de juiste certificeringen (let op: per januari 2025 geldt een verplichte certificering).
Uitzendbureau starten? Flexhub staat voor je klaar!
Uitzendbureau starten? Flexhub staat voor je klaar!

Uitzendbureau beginnen eisen 2024

Hoewel de uitzendbranche altijd in ontwikkeling is en wet- en regelgeving regelmatig verandert, zijn de eisen om een eigen uitzendbureau te beginnen de laatste jaren niet veranderd. Maar er is wel een grote verandering op komst.

Op 1 januari 2025 zou er namelijk een verplichte certificering voor uitzendbureaus komen. Nu (okt 2023) lijkt deze certificeringsplicht weer te vervallen. Daarvoor in de plaats wil de overheid een toelatingsstelsel invoeren per 1 januari 2026.

Overweeg je nu een uitzendbureau te beginnen? Dan is het goed om je hier alvast in te verdiepen. In het kort leggen we het hieronder alvast uit.

Uitzendbureau starten – toelatingsstelsel per 1 januari 2026

Vanaf 1 januari 2026 wil de overheid het toelatingsstelsel voor uitzendbureaus in laten gaan. Uitleners mogen dan alleen nog arbeidskrachten ter beschikking stellen als zij zijn toegelaten door het Ministerie van SZW.

Het doel van het toelatingsstelsel is om malafide toestanden te voorkomen en uitzendkrachten te beschermen. Het huidige SNA-keurmerk (op basis van de NEN 4400-1 norm) vormt de basis voor toelating, maar daarbovenop komen aanvullende eisen.

Uitzendbureau starten voorwaarden toelatingsstelsel

Meer informatie over het toelatingsstelsel voor uitzendbureaus vind je in dit artikel. Heb je nu vragen over hoe je hier op voor kunt sorteren bij het starten van je eigen uitzendbureau of wat wij je hiervan uit handen kunnen nemen? Neem contact op.

Cursus uitzendbureau starten

Er is geen specifieke opleiding voor het starten van een uitzendbureau. Eén van de grootste factoren voor succes is dat je ervaring hebt opgedaan in de uitzendbranche als bijvoorbeeld intercedent bij een bestaand uitzendbureau. Als je nog kennis over uitzenden mist, kan het handig zijn om bijvoorbeeld via Shaer (e-learnings voor de flexbranche) een cursus uitzendbureau starten te volgen.

En kijk ook eens op de website van de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) en de NBBU (Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen) voor inhoudelijke informatie.

Wij helpen je vervolgens graag verder met informatie over backoffice gerelateerde zaken, bijvoorbeeld via onze Masterclass Uitzendbureau Starten of in een persoonlijk gesprek. Neem contact op.

Whitepaper - Stappenplan Uitzendbureau Starten 255px

Download ons handige en praktische stappenplan waarin alle stappen om je eigen uitzendbureau te starten uitgebreid worden beschreven. Speciaal voor startende uitzendondernemers!

Uitzendbureau starten KvK

Hierboven noemden we al dat je je moet inschrijven bij de KvK (Kamer van Koophandel). Uiteraard zijn er diverse bedrijfsvormen waar je uit kunt kiezen. Verdiep je goed in de voor- en nadelen van de verschillende rechtsvormen voordat je een keuze maakt. Heb je dat gedaan, dan kun je je gaan inschrijven.

Als je een uitzendbureau start zijn er nog wat zaken waar je op moet letten als je je inschrijft bij de KvK. Je moet namelijk vermelden in het Handelsregister dat je arbeidskrachten ter beschikking stelt.

Dit is het gevolg van een wetswijziging in 2012 die uitbuiting van werknemers wil terugdringen. Deze wet heet Wet Allocatie Arbeidskrachten Door Intermediairs (Waadi). Wil je meer hierover weten? Klik dan hier.

Frontoffice en backoffice uitzendbureau

Hierna kun je feitelijk van start, want voor het starten van een uitzendbureau heb je geen vergunning of toestemming nodig. Maar om van je uitzendbureau een succes te maken is kennis van de volgende zaken onmisbaar:

  • Frontoffice: hieronder vallen alle commerciële activiteiten die gericht zijn op acquisitie van opdrachtgevers en uitzendkrachten.
  • Backoffice: dit zijn alle activiteiten achter de schermen, zoals de boekhouding, salarisadministratie, het opstellen van uitzendovereenkomsten en arbeidsovereenkomsten en andere administratieve taken. Hiervoor heb je kennis nodig van personeelszaken en moet je op de hoogte zijn alle wet- en regelgeving rondom arbeid. Denk dan aan onderwerpen als de Wet minimumloon, cao’s, inlenersbeloning, uitzendbeding en de Wet werk en zekerheid.

Bij dit laatste komt heel wat kijken. Bovendien verandert de wet- en regelgeving regelmatig. Up to date blijven is dus heel belangrijk.

Backoffice samenwerking

Door onze jarenlange ervaring in de flexbranche weten we dat dit laatste (je eigen backoffice verzorgen) voor startende ondernemers in de uitzendbranche vaak niet te doen is. Daarom is het wijs om samen te werken met een backoffice partij, bijvoorbeeld met Flexhub.

Onze specialisten hebben jarenlange ervaring en ondersteunen je in alles, onder andere op het gebied van salarisverwerking, facturatie en opvolging, software en verzuimbeheer en -begeleiding.

Zo kun jij je focussen op je core business en ben je goed voorbereid op de toekomst. Een bijkomend voordeel is dat wij kunnen zorgen voor de nodige certificeringen en verklaringen, zoals het SNA-keurmerk, NEN-certificering, G-rekening en WKA-verklaring.

Backoffice uitbesteden? Flexhub staat voor je klaar!

Backoffice uitzendbureau
Backoffice uitzendbureau

Uitzendbureau beginnen? Zo krijg je een vliegende start!

Wil je een eigen uitzendbureau beginnen? Speciaal voor startende uitzendondernemers hebben we onze Beginner-dienstverlening ontwikkeld. Daarin vind je alle diensten die jou helpen een vliegende start te maken, zoals salarisverwerking, facturatie en opvolging, risicomanagement, software en certificeringen.

Daarnaast profiteer je van onze kennis van cao’s en wet- en regelgeving in de uitzendbranche. Zo kun je ervan verzekerd zijn dat je contracten altijd 100% in orde zijn.

Succesfactoren eigen uitzendbureau starten

De grootste succesfactor bij het starten van jouw uitzendbureau is: samenwerking. Start dus samen! Combineer jouw commercieel talent met een verbindende topper, of andersom. Als jij enorm enthousiast wordt van ‘buiten spelen’ (bij klanten langsgaan, netwerken, beurzen, enzovoort), dan ben je zeer waarschijnlijk niet goed in de opvolging van afspraken, administratieve handelingen en controleren.

Zelfs als je samenwerkt op backoffice gebied ontkom je niet aan administratieve handelingen. Door te starten met iemand anders kun jij de hort op als een accountmanager buitendienst en zorgt de ander voor de interne borging van de kwaliteit en kan hij/zij aan de slag als bijvoorbeeld recruiter.

Andere succesfactoren voor eigen uitzendbureau starten, zijn:

  • Zorg voor een duidelijke focus. Pak niet alles zomaar aan. Kies een (aantal) specifieke branche(s) en probeer daar zoveel mogelijk binnen te blijven.
  • Zorg voor de juiste timing. Speel in op nieuwe wet- en regelgeving of andere ontwikkelingen. Dit draagt bij aan snel succes voor het starten van je eigen uitzendbureau.
Finance-Flexhub

Winstmarge?

Benieuwd naar wat je kunt verdienen als startend uitzendbureau? Ontdek wat je maandelijkse winstmarge is via onze Rekenmodule.

Events-Flexhub

Masterclasses

Benieuwd of een eigen uitzendbureau iets voor jou is? Bezoek één van onze Masterclasses – Start je eigen uitzendbureau!

Franchise uitzendbureau starten

Zoals we hierboven schreven is één van de succesfactoren voor het starten van een eigen uitzendbureau samenwerking. Dat kan dus met een compagnon, maar kan ook door een franchise uitzendbureau te starten. Als franchise uitzendbureau krijg je ondersteuning vanuit het hoofdkantoor, bijvoorbeeld op het gebied van administratie, marketing en uitzendsoftware. Maar er zijn uiteraard ook nadelen. Lees daarom dit artikel over de voordelen en nadelen van het starten van een franchise uitzendbureau.

De uitdagingen waarmee je geconfronteerd kunt worden bij het starten van een uitzendbureau

Bij het starten van een uitzendbureau komen uiteraard ook wat uitdagingen kijken. De grootste uitdaging is dat je over grondige kennis van arbeidswetgeving en regelgeving moet beschikken. Naleving is namelijk essentieel voor het vermijden van juridische problemen. Daarom raden we elke starter aan een partner te zoeken die beschikt over deze specialistische kennis van de flexbranche, of dat nu een backoffice dienstverlener of juridisch adviseur is.

Een tweede uitdaging is het verkrijgen van de juiste certificeringen, zoals het SNA-keurmerk. Ook kan bij de start het opbouwen van een sterk klantbestand een uitdaging zijn. En als laatste willen we hier ook nogmaals het benodigde startkapitaal benoemen dat nodig is voor de voorfinanciering van je uitzendkrachten. Ook hiermee kan een backoffice dienstverlener, zoals Flexhub, je helpen.

Voordelen van het starten van een uitzendbureau

Bij het starten van een eigen uitzendbureau komen uitdagingen kijken, zoals we in de alinea hierboven beschreven. Maar het heeft natuurlijk ook genoeg voordelen om je eigen uitzendbureau te starten. Het geeft vrijheid om het te doen zoals jij zelf wilt. Je kunt je eigen koers en visie bepalen. En ook niet geheel onbelangrijk: je verdient wat je zelf binnenhaalt. Bereken via onze rekenmodule wat je kunt verdienen aan marge.

Uitzendbureau starten ervaringen: voorbeeld uit de praktijk van Work2GetThere

Hoe start ik een uitzendbureau?

Hoe start ik een uitzendbureau?‘ is een vraag die mij vaak gesteld wordt. Mijn naam is Esmeralda en sinds september 2017 heb ik mijn eigen uitzendbureau. Bij een uitzendbureau starten komt meer kijken dan een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK).

Het opbouwen van een netwerk, het ontwikkelen van een eigen visie: dit is slechts een kleine greep uit de talloze werkzaamheden en zaken die geregeld moeten worden als startende uitzendondernemer. Na de afgelopen periode sta ik echter nog steeds open voor alle nieuwe uitdagingen, successen en ongetwijfeld ook tegenslagen. Graag wil ik mijn ervaringen met jullie delen. Je kunt het zien als een ‘stappenplan uitzendbureau starten‘.

Hoe start ik een uitzendbureau? Esmeralda legt het uit - Flexhub
Hoe start ik een uitzendbureau? Esmeralda legt het uit – Flexhub

Hoe start ik een uitzendbureau?; de voorbereiding

Het ontwikkelen van een eigen visie is één ding. Maar je moet het ook nog uitvoeren en niet iedereen wil en kan op dezelfde manier werken. Het vergt geduld om de juiste mensen te vinden die jouw visie volgen. Zie deze informatie als een korte cursus uitzendbureau starten.

Voor ik mijn bedrijf inschreef bij de KvK heb ik veel voorbereidingen getroffen met het opzetten van een goede administratie, een korte- en langetermijnplanning en een betrouwbare backoffice. Dit scheelde enorm veel tijd als startende uitzendondernemer.

Uitzendbureau starten vanuit huis: Ik ben gestart vanuit een uitkeringspositie. Het UWV heeft mij geholpen met het opstarten van een eigen bedrijf. Doordat ik kon vertrouwen op een standaard maandelijks inkomen, was het financiële aspect geen al te zwaar issue.

Startkapitaal uitzendbureau
Startkapitaal uitzendbureau

Ook het aanvragen van een btw-nummer en het afsluiten van verzekeringen is erg belangrijk als starter. Denk hierbij aan een aansprakelijkheid-, rechtsbijstand- en arbeidsongeschiktheidsverzekering. In het tijdperk waarin wij leven is de veiligheid van je website en online gegevens belangrijk. Steeds meer zaken worden digitaal geregeld en als iemand slechte bedoelingen heeft is dit bij uitstek de manier om jouw bedrijf onderuit te halen.

Er verandert veel op het gebied van wet- en regelgeving. Ik werk samen met Flexhub, die mij ondersteunt op backoffice gebied. Zij zijn altijd op de hoogte van de recente regels, ontzettend klantvriendelijk en transparant naar jouw bedrijf toe. Samen groeien is bij hen zeker van toepassing.

Netwerk opbouwen en inzetten

Vanuit mijn werkzaamheden bij diverse uitzendbureaus heb ik de laatste jaren een netwerk opgebouwd. Naamsbekendheid moet je echter vanaf het begin opbouwen als je voor jezelf begint.

En dit heeft tijd nodig. Zelfs meer dan zes maanden, blijkt nu. Het zou zomaar jaren kunnen duren voor er een langdurig samenwerkingsverband met een opdrachtgever ontstaat.

Kandidaten werven

Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen en leuke gesprekken gehad. Het vinden van de juiste mensen blijft toch lastig. Natuurlijk zijn er de vacaturebanken, maar het aanbod is groter dan dat.

Het mooiste is als mensen jouw bedrijf weten te vinden via je eigen site, of via aanbevelingen van wederzijdse bekenden. Referenties zijn daarin ontzettend belangrijk. Maak dus gebruik van de al opgebouwde contacten om deze te krijgen.

Iedereen zoekt mensen met de juiste instelling, die eerlijk en hard willen werken. Het is daarom belangrijk verder te kijken dan het cv of de functieomschrijving.

Wie is de persoon daarachter? Wat is zijn/haar passie en motivatie? Zo kun je de kracht van mensen ten volle benutten. 

Omdat ik bij lange na niet het enige bureau ben dat de kandidaten benadert, moet ik mijn best doen om hen ervan te overtuigen dat ik echt voor ze wil gaan: dat ik terug zal bellen, dat ik me aan de wet- en regelgeving houd en dat ik hun cv niet willekeurig naar allerlei bedrijven zal sturen.

Door mezelf te zijn en me aan deze afspraken te houden, kan ik opvallen tussen mijn concurrenten. De ophanden zijnde AVG-wetgeving zal de aanpak hierin ook veranderen, omdat er dan o.a. met toestemming van de kandidaat gewerkt moet worden.

Bedrijven

Veel bedrijven zijn op zoek naar technisch personeel. De meeste van deze bedrijven werken echter al samen met andere uitzendbureaus en staan niet open voor een nieuwe samenwerking. Het kan dan werken om niet direct op een gesprek aan te sturen, maar aan te bieden cv’s te mailen met de vraag om een afspraak te maken als deze cv’s hen aanspreken. Hierbij geldt dat het beter werkt om gerichte kandidaten te zoeken, dan om willekeurig een aantal cv’s op te sturen.

hoe start je een uitzendbaureau? Tips en tricks
hoe start je een uitzendbaureau? Tips en tricks

Tips en tricks ‘hoe start je een uitzendbureau

Om volledig antwoord te geven op de vraag ‘hoe start je een uitzendbureau?‘ heb ik hieronder nog een aantal ‘Uitzendbureau starten tips en tricks’ voor startende uitzendondernemers geformuleerd.

  • Er zijn op de markt erg veel kansen en mogelijkheden. Het gevaar is dan dat je de focus verliest. Blijf bij de branche waar toekomst in zit en waar je verstand van hebt.
  • Je hoeft niet altijd alles te factureren. Soms levert een wederdienst meer op, zoals je naam laten vallen en aanbevelingen. Zorg dat men ambassadeur voor je wordt. Dat betaalt zich op de lange termijn meer terug dan dat ene concrete bedrag.
  • Het is ontzettend spannend, maar ook een uitdaging om achter je eigen visie te (blijven) staan. Dat vind ik soms erg lastig. Gelukkig merk ik dat je na verloop van tijd een kring van mensen om je heen opbouwt die willen helpen. Dat is de kracht van samenwerken, gunnen en delen.
  • De vrijheid van mijn werk zelf inplannen is fijn, maar ook een valkuil. Je moet jezelf aan het werk zetten, dat is niet altijd makkelijk. Gelukkig kan ik daarover altijd sparren met mijn partner, die vaak weer met hele andere, handige oplossingen komt dan ikzelf.

Work2GetThere

Ondanks de valkuilen en tegenslagen, zal ik niet klagen. Ik heb al meer gerealiseerd dan ik op voorhand had ingeschat. Als ik op deze manier doorga, heb ik een goed gevoel voor de toekomst. Wellicht samen met jou!

Zoek je een persoonlijk bureau dat met je meedenkt? Als kandidaat of als bedrijf? Schroom niet om contact op te nemen! www.work2getthere.nl

Uitzendbureau starten in de zorg (of een andere specifieke branche)

We krijgen als Flexhub regelmatig de vraag of een uitzendbureau starten in de zorg specifieke eisen met zich meebrengt. Het antwoord op deze vraag is: nee. Er zijn geen specifieke voorwaarden verbonden aan het starten van een uitzendbureau in de zorg.

Uiteraard is van belang dat je een groot netwerk in de zorg hebt, zodat je aan opdrachtgevers en uitzendkrachten kunt komen. We hebben het hier trouwens specifiek over uitzenden, niet over zzp-bemiddeling in de zorg. Dat is namelijk een andere tak, waar andere regels en eisen voor gelden.

Uitzendbureau starten in een specifieke branche

Ook als je een uitzendbureau wilt starten in een andere specifieke branche zijn er geen aanvullende eisen. Wel is voor sommige branches een VCU-certificering noodzakelijk. Deze certificering is bedoeld voor uitzendbureaus die werken met inleners die over een VCA-certificering moeten beschikken. Dit zijn met name bedrijven in branches waar verhoogde risico’s zijn, zoals in de werktuigbouw, elektrotechniek, procesbesturing, bouwkunde en civiele techniek.

Uitzendbureau starten met payroll

Hier moeten we onderscheid maken tussen dat jij als uitzendbureau wilt gaan payrollen of dat je juist je eigen payroll uit wilt besteden. Wil je als uitzendbureau gaan payrollen, dan neem je het juridisch werkgeverschap van je opdrachtgever over.

Zij zoeken zelf geschikte medewerkers, maar die komen bij jou op de loonlijst. Jij neemt zo de werkgeversrisico’s uit handen en verzorgt zaken als salarisadministratie en andere loongerelateerde aangelegenheden. Let op: payrollkrachten zijn niet hetzelfde als uitzendkrachten en er gelden dus andere regels sinds de komst van de Wab (klik hier voor meer informatie).

Wil je juist als uitzendbureau je werkgeverschap uit besteden, dan heet dat geen payrollen, maar het uitbesteden van je backoffice. Dan ben je bij Flexhub aan het juiste adres.

Welke brancheorganisaties zijn er in de uitzendbranche?

Er zijn meerdere brancheorganisaties actief in de uitzendbranche, namelijk:

  • ABU: Algemene Bond Uitzendbureaus
  • NBBU: Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen
  • SFU: Stichting Fonds Uitzendbranche
  • StiPP: Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten

10 tips voor het succesvol runnen van een uitzendbureau

We sluiten dit artikel af met 10 tips voor het succesvol runnen van een uitzendbureau:

  1. Juridisch up-to-date: Zorg ervoor dat je volledig op de hoogte bent en voldoet aan alle wet- en regelgeving in de uitzendbranche (of huur die kennis in).
  2. Effectieve werving en selectie: Investeer in een goed wervingsproces. Het aantrekken van gekwalificeerde en betrouwbare kandidaten is de sleutel tot tevreden klanten.
  3. Specialiseer je: Overweeg je te specialiseren in een specifieke branche of sector. Het helpt bij het opbouwen van naamsbekendheid en expertise en zorgt voor onderscheid ten opzichte van je concurrentie.
  4. Relatieopbouw met klanten: Investeer in het opbouwen van sterke relaties met bedrijven en verdiep je in hun specifieke behoeften. Zo zorg je voor langdurige samenwerkingen en een positieve reputatie voor je uitzendbureau.
  5. Focus op diversiteit en inclusiviteit: Een diverse talentpool kan de kwaliteit van je dienstverlening verbeteren en aantrekkelijker zijn voor klanten en kandidaten.
  6. Investeer in technologie en automatisering: Gebruik moderne technologie voor efficiëntere werving, selectie en administratie. Automatiseer waar mogelijk om tijd te besparen en fouten te verminderen. Bekijk onze uitzendsoftware.
  7. Continue training en ontwikkeling: Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de arbeidsmarkt en zorg ervoor dat je team goed is opgeleid. Dit versterkt de concurrentiepositie van je bureau.
  8. Financieel beheer: Houd een scherp oog op financiën. Goed financieel beheer is cruciaal voor duurzaam succes. Houd rekening met salarissen, belastingen en andere operationele kosten, zodat je niet achteraf voor vervelende verrassingen komt te staan.
  9. Bouw een sterk merk: Werk aan een sterk merk. Een positieve reputatie in de branche kan leiden tot mond-tot-mondreclame en het aantrekken van zowel klanten als kandidaten. Lees het artikel over marketing met een klein team en beperkt budget voor meer tips.
  10. Anticipeer op veranderingen in de markt: De uitzendbranche is een dynamische markt. Zorg daarom dat je flexibel blijft en tijdig anticipeert op veranderingen in de arbeidsmarkt.

Hulp nodig met een uitzendbureau starten?

Flexhub staat voor je klaar! We adviseren je graag, helpen je met de opstart en staan ook daarna voor je klaar.

Deel artikel
Auteur
Arga de Bruin
Arga is als marketeer al jarenlang actief voor ondernemingen in de flexbranche. Met input van diverse specialisten, schrijft ze graag over inhoudelijke onderwerpen in begrijpelijke taal. Nieuwe ontwikkelingen volgt ze op de voet en één van haar beste vrienden is momenteel ChatGPT. Niet zozeer voor de inhoud, maar wel voor het opdoen van inspiratie. Daarnaast houdt ze zich graag bezig met het ontwikkelen van websites, design en social media campagnes. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Arga.

LinkedIn-icon

Auteur

Expert
Lejona Bronk
Wie Flexhub kent, kent Lejona. Met haar grote kennis van en netwerk in de uitzendwereld is ze een onmisbare kracht. En… een grote bron van kennis als het gaat om het starten van uitzendbureaus en het adviseren van bestaande uitzendbureaus op het gebied van backoffice dienstverlening. Als gedreven Sales Manager zet Lejona zich in om nieuwe samenwerkingen aan te gaan en bestaande relaties te versterken. Ze is altijd op de hoogte van nieuwe trends en ontwikkelingen in de uitzendbranche, waardoor ze waardevol advies kan geven aan startende en bestaande uitzendbureaus die willen groeien. Bekijk voor meer informatie het LinkedIn profiel van Lejona.

LinkedIn-icon

Expert